Oxgryta med svamp, beef and mushroom casserol, härkä- ja sienipata

Oxgryta med svamp, beef and fungus casserol, härkä- ja sienipata
Oxgryta med svamp, beef and fungus casserol, härkä- ja sienipata
Åbo/Turku
Åbo/Turku
Åbo/Turku
Åbo/Turku

Oxgryta med svamp

När jag började gå på restaurang för inte alltför länge sedan (eller ju, kanske 30 år sedan) så tyckte jag nästan mest om den här rätten. Och förvånande nog så finns den på menyn åtminstone här fortfarande. Ärligt talat så är det nog inte så spännande att man skulle ha trott att den överlever så länge men Finland är kedjerestaurangernas förlovade land och folk vill ha det de är vana vid. Vi får väl hoppas på att den yngre generationen ställer lite högre krav och vill ha lite mer spännande rätter.

Det har varit riktigt fint och vintrigt på sistone. Anledningen till att jag har lagat soppor och grytor och inte bloggat så våldsamt mycket är helt enkelt att vi för det mesta varit utomhus. Det är rätt skönt att komma hem och veta att man bara behöver koka ris eller potatis till och så är middagen klar. Mixade soppor (ni ska få en klassiker imorgon) är nog nästan ännu bättre, det är bara att värma, fylla termosflaskor, laga matiga mackor till och sticka ut. Vi har pimplat en del men inte fått napp, pappa hade fått några gäddor med sina fiskekrokar som ser ut så här men ingen lake (spännande med det latinska namnet Lota lota) än. Jag har tappat bort ett recept som jag hade för mousse på lakerom och det trist, det var nämligen gott. Annars är det ju egentligen blinitider, det ska vi också äta här så småningom. Om ni vill steka blinis redan nu, receptet finns här.

400 g nötstek, strimlad
¾ dl soja
1 msk Dijon-senap
3 dl grädde
2 dl mjölk
1 burk smetana
1 gul lök
1 vitlök
2 dl frysta soppor i bitar (gärna Karljohan)
svartpeppar
smör

Blanda soja och senap i en kastrull. Tillsätt grädde, mjölk och smetana och låt koka upp en stund på svag värme. Skala och finhacka löken, finriv vitlöken. Stek dem i smör, tillsätt svampen. Sätt löken och svampen i gräddblandningen. Stek köttet i omgångar tills det fått färg och sätt i kastrullen. Koka såsen på svag värme i en timme, eller tills köttet är mört. Du kan använda champinjoner istället för soppor.

Beef and mushroom casserole

When I started going out to restaurants for not too long ago (well, maybe 30 years ago), I used to like this dish more than any other. And, surprisingly, it is still on the menu at least here still. Honestly, it is not that great that I would have thought that it survives for so long but Finland is the chain restaurants promised land and people want what they are used to get. We must hope that the younger generation places higher demands and wants a little more exciting dishes.

It’s been really nice and wintry lately. I have made a lot of soups and stews and not blogged so much simply because we have been mostly outdoors. It’s really nice to come home and know that you only need to boil rice or potatoes and the dinner ready. Mixed soups (you’ll get a classic one tomorrow) is almost even better, it’s just the heat, fill the thermos bottles, prepare filling sandwiches and get out. We have been ice fishing but we did not get anything, my dad had some pikes with his fishing hooks that look like this but no burbot (exciting with the Latin name Lota lota) yet. I have lost a recipe that I had for a mousse on burbot roe and it is sad, it was so good. Otherwise, it is time for blinis, and we are also going to eat them nex weekend. If you want to make blinis now, here is the recipe.

400 g beef steak, shredded
¾ dl soy
1 tablespoon Dijon mustard
3 dl cream
2 dl milk
1 jar of sour cream
1 onion
1 garlic
2 dl frozen fungus in pieces (penny buns)
black pepper
butter

Mix the soy sauce and mustard in a saucepan. Add cream, milk and sour cream and cook for a minute on low heat. Peel and finely chop the onion, grate the garlic. Fry them in butter, add the penny buns. Put the onions and penny buns into the cream mixture. Fry the meat in batches until golden brown and place in the pan. Boil the sauce over low heat for an hour, or until the meat is tender. You can replace penny buns with mushrooms.

Härkä- ja sienipata

Kun ryhdyin käymään ravintoloissa vähän aikaa sitten (tai no, ehkä noin 30 vuotta sitten), pidin eniten tästä ruoasta. Yllättäen se on edelleenkin listalla ainakin täällä. Rehellisesti sanottuna en olisi uskonut, että se pitää pintansa näin pitkään, mutta koska Suomi on ketjuravintoloiden luvattu maa ihmiset haluavat sitä, mihin ovat tottuneet. Toivottavasti seuraava sukupolvi osaa esittää korkeampia vaatimuksia ja toivottavasti he haluavat uusia, vähän jännittävämpiä ruokia.

Viime aikoina on ollut upeat kelit ja talvinen sää. Olen tehnyt patoja ja keittoja, mutta emme ole ehtineet blogata sen enempää siitä yksinkertaisesta syystä, että olemme olleet enimmäkseen ulkosalla. On mukava tulla kotiin ja tietää, että ei tarvitse tehdä mitään muuta kuin keittää keittää riisi tai perunat ja illallinen on valmis. Sosekeitot (yksi klassinen resepti tulee huomenna) ovat vielä parempia, ne vain lämmitetään ja kaadetaan termospulloon, lisukkeeksi ruokaisia voileipiä. Olemme käyneet pilkilläkin, mutta emme ole saaneet mitään, isä oli saanut muutaman hauen iskukoukuilla, mutta ei lainkaan madetta (jolla on jännittävä latinankielinen nimi Lota lota). Olen hävittänyt mateenmätimoussen reseptin, ja se on harmillista koska se oli niin hyvää. Nyt on muuten blinien aika, mekin syömme niitä ensi viikonloppuna. Jos haluat tehdä niitä jo nyt, resepti löytyy täältä.

400 g naudan paistisuikaleita
¾ dl soijaa
1 rkl Dijon-sinapppia
3 dl kermaa
2 dl maitoa
1 purkki smetanaa
1 sipuli
1 valkosipulin kynsi
2 dl pakastettuja tatteja (mieluiten herkkutatteja)
mustapippuria
voita

Laita soija ja sinappi kattilaan ja sekoita. Lisää kattilaan kerma, maito ja smetana ja anna kiehua hetken miedolla lämmöllä. Kuori ja hienonna sipuli, raasta valkosipuli. Paista voissa ja lisää sienet. Laita sipulit ja sienet kermakastikkeeseen. Paista lihat pannulla ruskeiksi ja lisää kattilaan. Keitä kastiketta miedolla lämmöllä noin tunnin tai kunnes lihat ovat mureita. 
Tatit voi korvata herkkusienillä.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.