Vichysoisse

on
Vichysoisse
Vichysoisse
Purjolök, leek, purjosipuli
Purjolök, leek, purjosipuli

Vichysoisse

Det regnar. Det har regnat hela dagen och gatorna hos oss är fullständigt livsfarliga, täckta med vatten med ett tjockt lager is under. Jag höll på att trilla två gånger bara på vägen till och från butiken. Jag undrar verkligen hur det ser ut på stadens sjukhus för tillfället, det är säkert rätt många brutna ben och armar som de får ta hand om. Man borde ha sådana här  skor på sig för tillfället. Det här hemska vädret kom ju precis efter att jag var så glad över de fina vinterdagarna som vi har haft, suck. Nåväl, de har lovat kallare väder från och med nästa vecka och jag hoppas verkligen att vintern inte tar slut nu. Det är ju bara januari !

Jag lagade den här soppan – en av mina favoriter – under veckoslutet. Extremt enkelt att laga och går hur bra som helst att ta med sig om man ska gå ut och åka skidor eller skridskor. En gammal klassiker, Vichysoisse vars ursprung kan kanske tolkas som både amerikansk och fransk. Soppan figurerade tydligen även i Downton Abbey och det ledde mina tanka till den här platsannonsen som publicerades i veckan. Lite roligt att man söker en butler 2016.

8 potatisar (ca 700 g)
3-4 purjolökar
olja
2 l vatten
4 msk hönsbuljong (två sådana här)
2 msk vitvinsvinäger
2 tsk salt
vitpeppar
grädde, smetana eller crème fraîche

Skala och skär potatisen i mindre bitar. Halvera purjolökarna på längden, skölj dem ordentligt. Finstrimla purjolöken och stek den i olja utan att den tar färg. Tillsätt potatisen, vatten och buljong. Låt koka i 20 minuter. Mixa soppan med en stavmixer. Smaka av med vitvinsvinäger, salt och vitpeppar. Man kan servera soppan kalla eller varm, med lite hårdvispat grädde, smetana eller crème fraîche.

Vichysoisse

It rains. It has been raining all day and the streets here are completely lethal, covered with water with a thick layer of ice beneath. I almost fell twice just on the way to and from the store. I really wonder how it looks at the city hospitals at the moment, there are certainly quite a few broken legs and arms that must be taken care of. Every single one of us should wear these shoes at the moment. This awful weather just got here after I so happily told You about the nice winter days we’ve had, sigh. Well, they have promised colder weather from next week and I really hope that the winter does not end here. It’s only January!

I made this soup – one of my favorites – during the weekend. Extremely easy to cook and goes just fine as a takeaway in a thermos if one wants to go out and ski or skate. An old classic, Vichysoisse that could be both American and French. Mainl French though, I guess. The soup figured apparently even in Downton Abbey and it led my thoughts to this job posting published earlier this week. A bit funny that someone is looking for a butler in 2016.

8 potatoes (about 700 g)
3-4 leeks
oil
2 liters of water
4 tablespoons chicken broth (two of these)
2 tablespoons white wine vinegar
2 tsp salt
white pepper
cream, smetana or crème fraîche

Peel and cut the potatoes into smaller pieces. Halve the leeks lengthwise, rinse them thoroughly. Chop the leeks and fry them in oil (do not let them get brown). Add the potatoes, water and broth. Boil for 20 minutes. Blend the soup with a hand blender. Season with white wine vinegar, salt and white pepper. Serve cold or warm with whipped cream, smetana or crème fraîche.

Vichysoisse

Sataa vettä. Vettä on satanut koko päivän ja täällä meillä päin kadut ovat tappavan liukkaita, koska paksun jääkerroksen päällä on reilusti vettä. Kauppareissullakin meinasin kaatua kahdesti. Tänään tämän kaupungin ensiapuosastoilla on varmaan kaamea kiire, kipsattavi jalkoja ja käsiä on varmaan yllin kyllin. Pitäisi varmaan hankkia tällaiset kengät kaikille. Tämä kamala ilma tuli tänne juuri kun olin ehtinyt hehkuttamaan ihania talvipäiviämme, sääli. No, ensi viikoksi on luvattu taas kylmenevää, ja toivon todella, että talvi ei lopu tähän. Nythän on vasta tammikuu!

Tein tätä suosikkikeittoani viime viikoloppuna. Tämä on erittäin helppo tehdä ja se on helppo ottaa myös termoksessa mukaan jos haluaa lähteä hiihtämään tai luistelemaan. Vanha klassikko, Vichysoisse, jonka kotimaa voidaan ehkä tulkita sekä Amerikaksi että Ranskaksi. Keitto keikkui mukana myös Downton Abbeyssä ja se sai minut muistamaan tämän työpaikkailmoituksen, joka julkaistiin tällä viikolla. Vähän hassua, että joku etsii hovimestaria vuonna 2016.

8 perunaa (noin 700 g)
3-4 purjoa
öljyä
2 litraa vettä
4 rkl kanalientä (kaksi tällaista)
2 rkl valkoviinietikkaa
2 tl suolaa
valkopippuria
kermaa, smetanaa tai crème fraîchea

Kuori ja paloittele perunat pienemmiksi paloiksi. Puolita purjot pituussuunnassa, huuhtele ne huolellisesti. Suikaloi purjot ja paista ne öljyssä ilman, että ne saavat väriä. Lisää perunat, vesi ja kanaliemi. Keitä 20 minuuttia. Sekoita sosekeitoksi sauvasekoittimella. Mausta valkoviinietikalla, suolalla ja valkopippurilla. Tarjoile kuumana tai kylmänä kermavaahdon, smetanan tai crème fraîchen kanssa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.