Runebergstårtor och fastlagsbullar, shrove buns and Runebergs tortes, laskiaispullia ja Runebergin torttuja

Semlor, shrove buns, laskiaispullat
Semlor, shrove buns, laskiaispullat
Hemmagjorda, homemade, itse tehdyt
Hemmagjorda, homemade, itse tehdyt
Runebergstårta, Runebergs tarte, Runebergin torttu
Runebergstårta, Runebergs tarte, Runebergin torttu

Fastlagsbullar och Runebergstårtor

Det blir lite märkligt i år, bara 4 dagar mellan den 5 februari då Finland firar Johan Ludvig Runeberg med traditionella Runebergstårtor och Fettisdagen den 9 februari med fastlagsbullar. Jag undrar lite vilka bakverk som kommer att sälja mest men skulle väl tro på att det blir de traditionella fastlagsbullarna. Det har varit väldigt mycket runt omkring fastlagbullen i år (ja, jag vet att den heter semla i Sverige men hos oss heter den faktiskt fastlagsbulle. I det här lilla Youtube-klippet kan ni se vad det är för typ av ”produktutveckling” som har skett i Sverige men det är inte riktigt allt heller. Här finns friterade fastlagsbullar, våfflor som är fastlagsbullar, fastlagsbullar med Nutella, fastlagsbullar som milkshake och nu senast fastlagsbullar med bacon, den vill jag faktiskt inte ens smaka på. Visserligen tycker jag att det är väldigt bra att någon typ av produktutveckling sker kontinuerligt, men den här  får gärna stanna i Katrineholm för min del.

Jag jobbar för fullt och kommer inte att hinna baka varken Runebergstårtor eller fastlagsbullar. Det är många här i Åbo som är sjuka i influensa och jag vill helst inte gå på föräldramötet ikväll men tyvärr är de ett måste. Håll tummarna för att jag inte blir sjuk i alla fall. Här har ni receptet till Runebergstårtor och här finns receptet för fastlagsbullar. Den nedersta bilden är en modern version av Runebergstårtan och är framtagen av Sami Huhtala på Xoco´s här i Åbo. Väldigt kreativt och gott.

Shrove buns and Runeberg tortes

It is a bit strange this year, there are only four days between 5th February when Finland celebrates Johan Ludvig Runeberg with traditional Runeberg tortes and Fat Tuesday on 9th February with shrove buns. I wonder which one of these pastries will sell the most but I guess it will be the traditional shrove buns. It has been a lot of discussions and inventions around the shrove bun (yes, I know it’s called semla in Sweden, but it is called by a different name in Swedish in Finland). In this short YouTube clip You can see what sort of ”products” have been turning up lately in Sweden but there is even more. The shrove buns are fried in oil here, the shrove buns are made of waffles here, these are made with Nutella, and these shrove buns turned into a milkshake. Today, shrove buns with bacon were launched, and that one I will sort of refuse to try. Certainly, I think it’s nice with product development, but this one can actually stay where it was invented, in Katrineholm.

I’m working hard and I am still so busy that I will not have time to bake neither Runeberg tortes or shrove buns. There are many people here in Turku who are sick with the flu and I’d rather not go to the parent meeting tonight, but unfortunately I have to. Keep your fingers crossed that I do not get sick anyway. Here is the recipe for Runeberg tortes and this is the recipe for shrove buns. The bottom image is a modern version of Runeberg cake and was developed by Sami Huhtala at Xoco’s here in Turku. Very creative and tasty.

Laskiaispullia ja Runebergin torttuja

Tänä vuonna on vain neljä päivää Johan Ludvig Runebergin päivän (5. helmikuuta) perinteisten Runebergin torttujen ja laskiasitiistain (9. helmikuuta) perinteisten laskiaispullien välillä. Kummatkohan mahtavat myydä paremmin, veikkaisin melkein, että perinteiset laskiasipullat. Tänä vuona niiden ympärillä on käynyt Ruotsissa varsinainen kuhina, siitä näette enemmän tässä lyhyessä YouTube -videossa. Mutta tässä videossakaan ei ole kaikkia tämän vuoden uutuuksia, täältä löytyy friteerattujen laskiaispullien resepti, täältä puolestaan laskiaisvohveleiden resepti, täältä Nutellalla täytettyjen laskiaispullien resepti, täältä laskiaispullapirtelön resepti ja viimeisempänä laskispullia syödäänkin pekonin kanssa. Sitä en aio kyllä edes kokeilla. Jatkuva tuotekehitys on tietysti hyvästä, mutta tämäkin laskiaispulla saa minun puolestan pysyä Katrineholmissa.

Minulla on paljon töitä ja tällä kertaa en taida ehtiä leipoa Runebergin torttuja ja laskiaispullia. Turussa on paljon influenssaan sairastuneita, ja en haluaisi mennä tämäniltaiseen vanhempainiltaan, mutta taitaa olla vähän pakko. Toivottavasti en kuitenkaan saa ainakaan sieltä tartuntaa. Täällä on Runebergin torttujen resepti ja täällä laskiaispullien resepti. Alin kuva on moderni versio Runebergin tortusta ja sen on kehittänyt Sami Huhtala Xoco´ssa täällä Turussa. Kekseliäs ja hyvänmakuinen leivos.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.