Raclette

Raclette
Raclette
Raclette
Raclette

Raclette

På vintern plockar vi ofta fram raclettepannan. Det är enkelt och trevligt, det enda som är lite arbetskrävande är att hacka alla grönsaker. Koka potatis tar också tid men det mesta är framme inom en halv timme. Det går alldeles utmärkt att prova på andra ostar också om man vill, den traditionella racletteosten är nämligen ganska dyr. Den här gången tog vi paprika, lök, champinjoner, massor med ost, köttbullar och överblivet kött (minns inte receptet). Saltgurka, syltlök och Dijonsenap är ett måste till raclette. Något gott bröd också, förresten. Nackdelen med raclette är att när pannan precis är lagom varm för det perfekta slutresultatet är man oftast så mätt att det återstår att stänga av. Bastant mat som passar perfekt så här års.

Här kan man hitta lite annorlunda recept på traditionell raclette. Enligt den informationen som nämns på den här sidan har osten nämnts för första gången redan på 1200-talet. Den godaste varianten av raclette åt jag i den lilla franska byn Annecy där det serverades en hel stekpanna med smält ost och två stora tallrikar med potatis och olika sorters charkuterier. Antagligen var portionen menad för två personer (som här) och jag blev väldigt mätt och belåten. Barnen ska förresten åka till det här stället imorgon, jag är extremt avundsjuk.

In winter we often pick up raclette grill. It is simple and nice, the only thing that is a bit demanding is to chop all vegetables. To boil potatoes takes takes time but the most of the stuff You need will be done within half an hour. It’s perfectly possible to try even other cheeses if You like, the traditional raclette cheese is quite expensive. This time we took peppers, onions, mushrooms, lots of cheese, meatballs and leftover meat (I do not remember the recipe). Pickles cucumbers, pickled onions and Dijon mustard are a must for raclette. Some good bread too, by the way. The disadvantage of raclette is that when the pan ha the right temperature for the perfect end result You have eaten as much as You can hold so the only thing that remains is to shut down the grill. Stodgy food that is perfect this time of year.

You can find a little bit different recipes for traditional raclette here. According to the information listed on this page, the cheese has been mentioned for the first time back in the 1200´s. The tastiest version of raclette I ever had was in the small French village of Annecy where they served an entire pan with melted cheese and two large plates with potatoes and different kinds charcuterie. I guess the portion was meant for two people (like here) but I was happy to have it all. By the way, kids are going this place tomorrow, I’m extremely jealous.

Talvella otamme usein esiin raclettepannun. Sillä saa helposti ja nopeasti hvyää ruokaa, ainoa työläs osuus on pilkkoa kaikki vihannekset. Perunoidenkin keitto vie aikaa, mutta kaikki tarvittava on valmista puolessa tunnissa. Muitakin juustoja voi toki kokeilla, perinteinen raclettejuusto on nimittäin melko kallista. Tällä kertaa käytimme paprikaa, sipulia, herkkusieniä, paljon juustoa, lihapullia ja tähteeksi jäänyttä possua (en muista reseptiä). Lisukkeiksi on oltava suolakurkkuja (cornichonieja), hillosipuleita ja Dijonsinappia. Ja mielellään myös jotakin hyvää leipää. Racletten haittapuolena on se, että juuri kun pannu on juuri oikean lämpöinen täydelliseen lopputulokseen sitä on niin täynnä, että pannu pitää sulkea. Täyttävä ruoka, joka on tähän vuodenaikaan sopiva.

Täältä löytyy hieman erilaisia raclettereseptejä. Tämän sivun mukaan juusto mainittiin ensimmäisen kerran jo 1200-luvulla. Parhaan racletteversion söin pienessä, ranskalaisessa Annecyn kylässä, joss yhdeltä pannulta tarjoiltiin sulatettu juusto ja kahdelta muulta perunaa ja leikkeleitä. Todennäköisesti ruoka oli tarkoitettu kahdelle henkilölle (kuten täällä) ja tulinkin aivan erityisen kylläiseksi. Lapset lähtevät muuten huomenna tänne, olen kateudesta vihreä.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.