Svartrötter, black roots, mustajuuria

on
Svartrötter, black roots, mustajuuria
Svartrötter, black roots, mustajuuria
Svartrötter, black roots, mustajuuria
Svartrötter, black roots, mustajuuria

Svartrötter

Jag fick syn på en massa påsar med svartrötter i butiken och köpte två stycken med fyra stycken svartrötter i varje. Ibland har vi brukat koka dem lite lätt för att sedan servera med kokt ägg och smör (ungefär som sparris, de kallas för fattigmanssparris också) eller så har vi valt att koka dem och gratinera i ugnen med någon smarrig ost. Men alltsom oftast tar jag ett recept som kommer från favoritkokboken ”Med mycket grönt” som innehåller både portvin, rödvin och getost. Den här gången hade jag inget portvin hemma så jag tog enbart rödvin och två matskedar socker istället. Det blev gott men inte precis lika gott som med originalreceptet som finns här nedan.

Det har regnat konstant i flera dagar nu, det är bara grått, gråare och gråast. Så här såg min stad ut igår och det är alldeles för tidigt för ett sådant här väder. Sportlovet börjar om drygt en vecka och det finns ingen snö kvar. De som har valt att stanna i Åbo får hitta på något annat att göra men orkar man med en hel vecka med bad, bio och bowling ? Jag hatar det här när det inte finns ordentliga årstider längre. Hittar ni svartrötter i butiken kan de dock vara en liten tröst, lite som sparris i smaken (lägg dem i kallt vatten med lite citron i efter att ni har skalat dem) och en liten förhoppning om våren. Och skulle inte det hjälpa så kan man ju alltid dricka resten av portvinet och rödvinet också.

8 svartrötter
2 dl rött portvin
4 dl rött vin
2 msk rödvinsvinäger
salt och svartpeppar
4 msk olivolja
1-2 msk flytande honung
några timjankvistar, plockade
200 g getost

Skala och dela svartrötterna. Koka dem i portvin, vin, vinäger och lite salt i en kastrull på låg värme i 15 minuter tills nästan all vätska har kokat in i rötterna. Lyft upp dem på ett serveringsfat, spara kokspadet. Blanda olja, honung och 2 matskedar av kokspadet. Droppa blandningen över rötterna och krydda med salt och peppar. Strö över timjan och smulad getost.

Black roots

I saw a lot of bags with black roots in the store and bought two pieces with four black roots in each. Sometimes we have just cooked them lightly and then served with boiled egg and butter (like asparagus, these are called poor man’s asparagus) or we have chosen to cook them and then gratinated them in the oven with some yummy cheese. But most often we make them after a a recipe that comes from a favorite cookbook ”With a lot of green” that contains both port wine, red wine and goat cheese. This time I had no port wine home so I took only red wine and added two tablespoons of sugar instead. It was good but not just as good as the original recipe below.

It has been raining constantly for several days now, it’s just gray, grayer and more gray. This is how Turku looked like yesterday and it’s way too early for this kind of weather. The winter holiday begins in just over a week and there is no snow left. Those who have chosen to stay in Turku will have to find something else to do but is it fun to swim, go to the cinema and bowl all week ? I hate this when there are no proper seasons any longer. If you find black roots in the store, they could be of some comfort, a little like asparagus in taste (put them in cold water with a little lemon in after You have scaled them) and a small hope of spring. And if that does not help, one could always drink the rest of port wine and red wine too.

8 black roots
2 dl red port wine
4 dl red wine
2 tablespoons red wine vinegar
salt and black pepper
4 tbsp olive oil
1-2 tablespoons liquid honey
a few sprigs of thyme, picked
200 g of goat cheese

Peel and split the black roots. Cook them in port wine, wine, vinegar and a little salt in a saucepan on low heat for 15 minutes until almost all the liquid has cooked in. Put them on a serving plate, save the liquid. Mix oil, honey and 2 tablespoons of liquid that is left. Drizzle the mixture over the roots and season with salt and pepper. Sprinkle with thyme and crumbled goat cheese.

Mustajuuria

Kaupassa oli myytävänä paljon mustajuuria pusseissa, ja ostin kaksi pussia, joissa kummassakin oli neljä kappaletta niitä. Joskus olemme keittäneet ne kevyesti ja sitten tarjoilleet kananmunan ja sulan voin kanssa (aivan kuten joskus teemme parsaa, mustajuuria kutsutaan köyhän miehen parsaksi) tai niin, että olemme keittäneet ne ja gratinoineet sitten uunissa jonkin hyvän juurson kanssa. Mutta useimmiten teemme suosikkikeittokirjassani ”Paljon vihreää” olevan reseptin mukaan, ja siihen tulee sekä portviiniä, punaviiniä että vuohenjuustoa. Tällä kertaa kotona ei ollut portviiniä joten käytin vain punaviiniä ja lisäsin kaksi ruokalusikallista sokeria. Se oli hyvää, mutta ei aivan yhtä hyvä kuin alkuperäisen reseptin mukaan laitettuna.

Täällä on satanut jatkuvasti useita päiviä, ulkona on vain harmaata, harmaampaa ja harmainta. Tältä kaupunki näytti eilen ja on aivan liian aikaista tälle säälle. Talviloma alkaa runsaan viikon päästä ja lunta ei ole enää ollenkaan. Ne, jotka ovat päättäneet jäädä Turkuun joutuvat etsimään jotakin muuta tekemistä, mutta kuka jaksaa uida, käydä elokuvissa tai keilata koko viikon ? Vihaan sitä, että kunnollisia vuodenaikoja ei enää ole. Jos löydät mustajuuria kaupasta, ne voivat vähän helpottaa, maku muistuttaa parsaa (laita ne kylmään veteen, jossa on hieman sitruunaa kun olet kuorinut ne) ja siinähän on jo pieni toivo keväästä. Ja jos sekään ei auta, voi aina kokeilla, auttaako ylijääneen portviinin ja punaviinin juonti tähän harmauteen.

8 mustajuurta
2 dl punaista portviinia
4 dl punaviiniä
2 ruokalusikallista punaviinietikkaa
suolaa ja mustapippuria
4 rkl oliiviöljyä
1-2 ruokalusikallista juoksevaa hunajaa
muutama timjamin oksa, lehdet
200 g vuohenjuustoa

Kuori ja paloittele mustajuuret. Kypsennä niitä portviinissä, viinissä, viinietikassa (lisää nesteeseen hieman suolaa) kattilassa miedolla lämmöllä 15 minuuttia, kunnes lähes kaikki neste on imeytynyt mustajuuriin. Nosta ne tarjoiluvadille, ota keitinliemi talteen. Sekoita öljy, hunaja ja 2 ruokalusikallista keitinlientä. Pirskottele seos mustajuurien päälle ja mausta ne suolalla ja pippurilla. Ripottele timjami ja murennettu vuohenjuusto päälle.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.