Sportlov, winter holidays, hiihtoloma

Kött, Hasselbackspotatis och rödvinssås, beef, Hasselback potatoes and red wine sauce, pihviä, Hasselbackan perunoita ja punaviinikastiketta
Kött, Hasselbackspotatis och rödvinssås, beef, Hasselback potatoes and red wine sauce, pihviä, Hasselbackan perunoita ja punaviinikastiketta
Kött och Hasselbackspotatis, beef and Hasselback potatoes, pihviä ja Hasselbackan perunoita
Kött och Hasselbackspotatis, beef and Hasselback potatoes, pihviä ja Hasselbackan perunoita
Vinter, winter, talvi
Vinter, winter, talvi

Sportlov

Den här veckan har de flesta som bor i södra Finland sportlov, vi också. Emma åkte på konfirmationsläger redan förra lördagen och jag hämtade henne från det vackra lägercentret Sinappi tidigare idag. Det har visst inte sovits så mycket på lägret, nu ligger hon på soffan och verkar vara ganska trött. Sinappi ligger verkligen vackert precis vid havet men de hade berättat att det finns en hel del huggormar och fästingar där under sommaren. Det kanske var ett klokt beslut att gå på läger nu istället för sommaren, nu är det bara ett stor scoutläger som barnen ska till senare i sommar. Killarna skickade jag norrut till farföräldrarna och idag har de varit här. När jag var där senast så var det närmare -30 grader kallt och jag fick faktiskt köldskador på kinderna. Själv har jag tagit hand om förra årets bokföring i veckan och känner mig nöjd när den nu är klar. Det som återstår är att gå igenom traktamenten (både in- och utrikes) samt räkna ut kilometerersättningar.

Det har varit väldigt konstigt att vara hemma ensam och det här med matlagningen för en person ännu konstigare. Jag har lagat en del god mat men det är svårt att räkna ut hur mycket det går åt när man är en enda person. I tisdags träffade jag en kompis ute på stan och åt musslor på det här stället. Annars har jag ätit Biff Rydberg (recept här) och en hel del omeletter (en bestående favorit till lunch). Ikväll ska vi äta gravad lax, kokt potatis och pepparrotsgrädde. Men det här hann vi med förra veckoslutet, Hasselbacks potatis och en perfekt stekt kött. Receptet till Hasselbackspotatis finns här men glöm det där med 25 gram smör. När chefen här hemma lagar Hasselbackspotatis så sätter han en stor klick smör på varje potatis. Testa ! Och här är receptet till den jättegoda rödvinssåsen som blev helt perfekt.

Winter holidays

This week most of the people living in southern Finland have winter holidays (or sports break), and so do we. Emma went on to a confirmation camp already last Saturday and I picked her up from the beautiful camp center Sinappi earlier today. It has certainly not slepts too much, she is now lying on the coach and seems to be pretty tired. Sinappi is really beautifully located just by the sea but they had told her that there are a lot of vipers and ticks there during the summer. It might have been a wise decision to go to camp now instead of doing that in the summer, now we just have one huge scout camp that the children will go to later in the summer. I sent the guys up north to the grandparents and today they have been here. When I was there last time it was nearly -30 degrees cold and I actually got frostbites on my cheeks. I myself have taken care of last year’s accounting all week and I actually feel happy now that it is done. What remains is to go through daily allowances (both domestic and foreign), as well as calculating the mileage allowances.

It has been very strange to be home alone and this with having to cook for just one person even more weird. I have made some good food but it’s hard to figure out how much to make for one single person. On Tuesday, I met a friend in the city and ate mussels at this place. Otherwise, I have eaten Biff Rydberg (recipe here) and a lot of omelets (a favorite for lunch). Tonight we will eat graved salmon, boiled potatoes and horseradish cream. But this is what we made last weekend, Hasselback potatoes and a perfectly fried meat. The recipe for Hasselback potatoes is here but forget about the 25 grams of butter. When le chef is at home and makes Hasselback potatoes he puts a large knob of butter on each potato. Try it! And here is the recipe for the delicious red wine sauce that was absolutely perfect.

Hiihtoloma

Tällä viikolla useimmat Etelä-Suomessa asuvat viettävät hiihtolomaa, niin mekin. Emma lähti rippileirille jo viime lauantaina ja hain hänet Sinapin kauniista leirikeskuksesta aiemmin tänään. Siellä ei ilmeisesti ole nukuttu kovinkaan paljoa, tyttö makaa nyt sohvalla ja näyttää olevan ihan puhki. Sinappi sijaitsee todella kaunissa paikassa aivan meren rannalla, mutta siellä oli kerrottu, että paikka on kesällä täynnä kyykäärmeitä ja punkkeja. Oli varmaan viisas päätös lähteä leirille nyt talvella eikä kesällä, lapsilla on tänä kesänä ohjelmassa vain yksi iso partioleiri ja sekin pidetään myöhemmin kesällä. Lähetin pojat pohjoiseen isovanhempien luokse ja tänään he ovat olleet täällä. Kun itse olin siellä viimeksi oli lähes -30 astetta pakkasta ja onnistuin palelluttamaan poskeni. Tämän viikon olen tehnyt viime vuoden kirjanpitoa ja olen aika tyytyväinen kun se nyt on valmis. Jäljellä ovat enää päivärahat (sekä kotimaiset että ulkomaiset) sekä kilometrikorvaukset.

On ollut aika outoa olla yksin kotona ja ruoanlaitto yhdelle hengelle on tuntunut vielä oudommalta. Olen tehnyt hyvää ruokaa, mutta on ollut vähän vaikea arvioida, kuinka paljon ruokaa pitää tehdä kun sitä on syömässä vain yksi ainut henkilö: minä. Tiistaina tapasin yhden ystäväni kaupungilla ja söin simpukoita täällä. Muuten olen syönyt muun muaasa Biff Rydbergiä (resepti täällä) ja paljon omeletteja (pysyvä lounassuosikki). Tänä iltana syömme graavilohta, keitettyjä perunoita ja piparjuurikermaa. Tätä teimme viime viikonloppuna, Hasselbackan perunoita ja täydellisesti paistettua lihaa. Täällä on perunoiden resepti, mutta unohtaakaa se 25 grammaa voita. Kun le chef laittaa Hasselbackan perunoita täällä kotona, hän laittaa suuren voinokareeen suoraan kunkin perunan päälle. Kokeile! Ja tässä herkullisen punaviinikastikkeen resepti, tällä kertaa se onnistui aivan täydellisesti.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.