Pepparrotskräm, horseradish cream, piparjuurikerma

on

Pepparrotskräm, horseradish cream, piparjuurikerma

Åbo/Turku
Åbo/Turku

Pepparrotsgrädde

Jag skrev tidigare att vi skulle äta lax med pepparrot men sedan hann jag inte blogga om det. Egentligen är det inte så mycket att blogga om heller, man vispar upp grädde eller crème fraîche, river ner så mycket pepparrot som man vågar och kryddar med salt och peppar. Men jag blev faktiskt att fundera på själva pepparroten, varför används den så lite i Finland ? På Wikipedia nämns att man har använt den här för att krydda pepparroskött och pepparrotsgädda men ingenting annat. Pepparroten har tydligen mögeldödande egenskaper också och därför har den säkert använts flitigt i inlagda rödbetor, gurkor och svamp i Ryssland och de baltiska länderna. Dessutom undrar jag lite över varför man inte kan köpa finsk pepparrot, det som finns i butiker kommer i regel från Ungern. Finns det inga odlingar kvar här ?

Den här krämen passar väldigt bra med både röding, lax och torsk. Den passar också bra med rökt fisk och rökt kött och den passar alldeles extremt utmärkt för renkött också. Ta tunnbröd, tunna skivor av rökt ren, bred på den här krämen och rulla ihop. Skär till tjusiga små snittar. Använd inte färdiga tuber med pepparrot, det är inte alls samma smak i dem. Riven pepparrot passar utmärkt även till mackor, sallader och soppor också, testa ! Och nu helt plötsligt saknar jag Tranan som serverar Biff Rydberg med pepparrot.

2 dl grädde
pepparrot
salt och svartpeppar

Vispa grädden tjock. Riv pepparroten rakt in i grädden och blanda snabbt, mycket av aromerna försvinner om man inte gör det genast. Smaka av till den styrkan som du vill ha. (Jag tror att vi tog åtminstone 6 centimer pepparrot innan dottern var nöjd med smaken). Salta och peppra. Sätt i kylen i en halv timme så att smakerna hinner sätta sig.

Horseradish Cream

I wrote earlier that we would eat salmon with horseradish but then I forgot to blog about it. Actually it is not so much to blog about either, it is just whipped cream or crème fraîche with as much horseradish as you dare, and salt and pepper. But I was actually thinking about the horseradish itself, why is so rarely used in Finland? Wikipedia mentions that we have used it to spice a certain meatdish and pike but nothing else. The horseradish has apparently mold-killing qualities as well and therefore it is certainly used extensively in pickled beets, cucumbers and mushrooms in Russia and the Baltic countries. Also, I wonder a bit about why one can not buy Finnish horseradish, the one available in stores usually comes from Hungary. Are there no cultures left here?

This cream goes well with both char, salmon and cod. It also fits well with smoked fish and smoked meat and it fits just extremely excellent for the reindeer, too. Take bread, thin slices of smoked reindeer, spread this cream on and roll up. Cut into fancy little canapés. Do not use the readymade tubes with horseradish, it is not at all the same taste in them. Grated horseradish is suitable even for sandwiches, salads and soups as well, try it! And now, I suddenly miss Tranan´s http://www.tranan.se/restaurangen/meny/ Beef Rydberg with horseradish.

2 dl cream
horseradish
salt and black pepper

Whip the cream until thick. Grate horseradish straight into the cream and mix quickly, much of the aromas disappear if you do not do it right away. Taste until strong enough. (I think we took at least 6 centimes horseradish before Emma was pleased with the taste). Salt and pepper. Put in the fridge for half an hour so that the flavors have time to settle.

Piparjuurikerma

Kirjoitin aiemmin, että aoimme syödä lohta ja piparjuurikermaa, mutta sitten unohdin blogata siitä. Oikeastaan siinä ei ole sen enempää blogattavaa, ensin vispataan joko kermaa tai ranskankermaa, sitten raastetaan niin paljon piparjuurta kuin uskalletaan ja lopuksi maustetaan suolalla ja pippurilla. Jäin jotenkin miettimään piparjuurta, miksi sitä käytetään niin vähän Suomessa? Wikipediassa mainitaan, että sitä on käytetty lähinnä piparjuurilihassa ja piparjuurihauessa, mutta ei mitään muuta. Piparjuuressa on hometta tappavia ominaisuuksia ja siksi sitä käyteätään paljon punajuurien, kurkkujen ja sienien säilönnässä Venäjällä ja Baltiassa. Lisäksi ihmettelen vähän sitä, että miksi Suomesta ei voi ostaa suomalaista piparjuurta ? Kaupoissa myytävä piparjuuri kun on yleensä kotoisin Unkarista. Eikö täällä ole yhtään viljelmää jäljellä ?

Tämä kerma sopii hyvin sekä taimenelle, lohelle että turskalle. Lisäksi se sopii hyvin savustetun kalan ja savustetun lihan kanssa ja aivan äärimmäisen hyvin se sopii poronlihan kanssa nautittavaksi. Ota ohut leipä (rieskan tyylinen), levitä sen päälle ohuita viipaleita savuporoa, tätä kermaa ja kääri rullalle. Leikkaa leipä pieniksi alkupaloiksi. Älä käytä valmiita piparjuuriputkia, niissä ei ole lainkaan samanlainen maku. Raastettu piparjuuri sopii hyvin myös voileipiin, salaattehein ja keittoihin, kokeile ! Ja nyt yht´äkkiä kaipaankin Trananin Biff Rydberg– annosta.

2 dl kermaa
piparjuurta
suolaa ja mustapippuria

Vatkaa kerma paksuksi vaahdoksi. Raasta piparjuuri suoraan kermaan ja sekoita nopeasti, koska aromit häviävät muutoin ilmaan. Lisää piparjuurta oman makusi mukaan. (Me otimme ainakin 6 senttiä piparjuurta ennen kuin Emma oli tyytyväinen). Lisää suolaa ja pippuria. Laita piparjuurikerma jääkaappiin puoleksi tunniksi, jotta maut ehtivät asettua.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.