Parmesanpotatis, parmesan potatoes, parmesaaniperunat

Parmesanpotatis, parmesan potatoes, parmesaaniperunat
Parmesanpotatis, parmesan potatoes, parmesaaniperunat

Parmesanpotatis med brynt smör

Det har varit riktigt hysteriskt mycket att göra på sistone. Igår kom sista jobbsamtalet klockan 22 och imorse det första redan strax efter sju. Antagligen är det för att alla vill ha det mesta klart innan påsk så att man sedan kan fira påsk i lugn och ro. Nu i veckan kom vintern tillbaks, det känns nästan såsom någon skulle ha placerat ett isberg någonstans i närheten, varje gång man går ut så osar det is. Ungefär som när Mårran från Mumindalen syns till och allting blir till is.

Vi har lagt mat också men jag har verkligen inte hunnit blogga om det. Idag letade jag febrilt efter lingon i frysen (jag vet att det finns) men kunde bara hitta hallon, tranbär, röda vinbär, granatäppelkärnor och smultron. De passar nog inte så bra till sidfläsk. Förra helgen hittade jag en burk som jag trodde innehöll gräslök men det var ramslök från förra våren istället. Jag lagade lite kryddsmör av det, stekte entrecôte och serverade den här potatisen till. Riktigt gott.

6 dl potatismos (jag tog rester)
1 äggula
50 g brynt smör
1 dl finriven parmesan
salt och svartpeppar

Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret och bryn det – det får inte bli bränt, smöret ska ha en temperatur på 155 grader som här och ställ sedan kastrullen i ett vattenbad eller häll det i en skål. Blanda potatismos, smör, en äggular, finriven parmesan. Smaka av med salt och peppar. Spritsa potatismosen i små ugnsformar och grädda dem i ugnen i ca 10 minuter tills de fått fin färg. Servera till en köttbit med kryddsmör.

Parmesan Potatoes with Browned Butter

It has been quite hysterically much to do lately. Yesterday I got the last job call at 22 pm and this morning the first one soon after seven. It is probably because everybody wants to have everything done before Easter so that everyone can then celebrate Easter in peace and quiet. This week the winter came back, it feels almost like someone would have placed an iceberg somewhere nearby, every time you go out there is ice in the air. Much like when Groke from the Moomin Valley turns up and everything turns to ice.

We have made a lot of food too but I really have not had any time left to blog about it. Today I was looking feverishly for lingonberries in the freezer (I know tehre should be left) but I could only find raspberries, cranberries, currants, pomegranate seeds and wild strawberries. They do not fit so well with pork. Last weekend I found a jar which I thought contained chives but it was wild garlic (ramsons) from last spring instead. I made some herb butter out of it, fried entrecôte and served to these potatoes. Delicious.

6 dl mashed potatoes (I took leftovers)
1 egg yolk
50g browned butter
1 dl finely grated Parmesan
salt and black pepper

Heat the oven to 200 degrees. Melt the butter and fry it – it should not be burnt, but the butter should have a temperature of 155 degrees like this and then set the pan in a water bath or pour it into a bowl. Mix mashed potatoes, butter, egg yolk and finely grated parmesan. Season with salt and pepper. Pipe the mashed potatoes in small ovenproof dishes and bake them in the oven for about 10 minutes until golden. Serve to a steak or a beef with herb butter.

Parmesaaniperunat ja ruskistettua voita

Viime aikoina on ollut hysteerisen paljon tekemistä. Eilen sain viimeisen työpuhelun kello 22 ja tämän aamun ensimmäinen tuli pian seitsemän jälkeen. Luultavasti se johtuu siitä, että kaikki haluavat kaiken valmiiksi ajoissa ennen pääsiäistä, että voisivat sitten juhlia pääsiäistä rauhassa. Tällä viikolla talvi tuli takaisin, ulkona tuntuu siltä, että jossakin lähellä seistä tönöttää jäävuori, ilma hohkaa jäistä kylmyyttä. Vähän samalla tavalla kuin silloin kun Muumilaakson Mörkö  ilmestyy näköpiiriin ja kaikki muuttuu jääksi.

Olemme toki tehneet ruokaakin, mutta en todellakaan ole ehtinyt blogata siitä. Tänään etsin kuumeisesti pakastimesta puolukoita (tiedän, että niitä on siellä), mutta löysin vain vadelmia, karpaloita, punaherukoita, granaattiomenansiemeniä ja metsämansikoita. Ne sopivat aika huonosti paistetun siankyljen kanssa. Viime viikonloppuna löysin purkin, jonka luulin sisältävän valmiiksi hakattua ruohosipulia, mutta siellä olikin karhunlaukkaa viime keväältä. Tein siitä yrttivoita, jota nautittiin paistetun entrecôten ja näiden parmesaaniperunoiden kanssa. Todella herkullista.

6 dl perunamuusia (otin tähteet)
1 munankeltuainen
50g sulatettua, ruskistettua voita
1 dl hienoksi raastettua parmesaania
suolaa ja mustapippuria

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Sulata voi ja ruskista se – se ei saa palaa, mutta nosta lämpötila 155 asteeseen, näin ja aseta kattila heti sen jälkeen kylmään vesihauteeseen tai vaihda astiaa. Sekoita perunasose, voi, munakeltuianen ja parmesaani. Mausta suolalla ja pippurilla. Pursota perunamuusi pieniin uuninkestäviin kulhoihin ja paista niitä uunissa noin 10 minuuttia, kunnes pinta on saanut vähän väriä. Tarjoile lihan ja yrttivoin kera.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.