Lammbolognese, lambbolognese, lammasbolognese

on
Lammbolognese, lambbolognese, lammasbolognese
Lammbolognese, lambbolognese, lammasbolognese
Österbotten, Ostrobothnia, Pohjanmaa
Österbotten, Ostrobothnia, Pohjanmaa

Lammbolognese

Nu har jag inte bloggat på länge (på exakt 10 dagar, måste vara den längsta pausen hittills) men nu börjar det se tidsmässigt bättre ut igen. Påsken försvann väldigt fort och jag blev lite sur när efter påsken körde till Karleby (Österbotten) och hörde att de hade haft kalasväder hela påsken. Det var närmare 15 grader varmt och jag kunde äta pizzan, som jag köpte på en lokal restaurang på uteservering. Det kändes riktigt lyxigt efter den långa vintern. Dagen efter var det dags att köra tillbaks och jag tycker verkligen synd om folk som spenderar mycket tid på vägarna, man är nog hänvisad till pich hamburgare och det är inte gott precis varje dag. På hemvägen bestämde jag mig för att ta en titt på Finlands minsta stad Kaskinen men det var ett misstag, hela staden och dess vackra trähus omslukades total av den tjocka dimman.

Den här veckan har vi Emmas kompis på besök, hon ska göra sin prao på ett par ställen i Åbo. Hon fick proväta memma för första gången, någon ny smak med både kakao och tjinusk och om den. Nu ska hon jobba några dagar till innan de tar färjan till Stockholm på lördag. Jag använder alldeles för mycket köttfärs ibland, man fastnar i sina gamla recept och lagar bara det gamla vanliga. Testa det här receptet med lammfärs istället, den här såsen är väldigt god till både spaghetti och annan typ av pasta. Lammfärs köper man i Saluhallen (i Åbo i alla fall).

1 lök (antingen gul eller röd)
400 g lammfärs
2 vitlöksklyftor
½ tsk salt
svartpeppar
1 msk oregano
1 burk körsbärstomater
2 msk tomatpuré
2 dl vatten
1 buljongtärning (helst grönsaksbuljong)
olja till stekning

Skala och finhacka löken och vitlöken. Fräs dem i olja, tillsätt köttfärsen och stek tills den fått fin färg. Tillsätt körsbärstomater, tomatpuré och vatten. Krydda med salt, svartpeppar och oregano. Tillsätt buljongtärningen och låt såsen småputtra medans du kokar spaghetti, ca 8-10 minuter.

Lambbolognese

I have not blogged for a long time (exactly 10 days, must be the longest break so far) but now it looks better (more time) again. Easter disappeared very quickly and I was a bit annoyed when I after Easter drove to Kokkola (Ostrobothnia) and heard that they had had party weather throughout the Easter season. It was almost 15 degrees and I could eat the pizza, which I bought at a local restaurant on their outdoor terrace. It felt really luxurious after the long winter. The following day was spent driving back and I really feel sorry for people who spend a lot of time on the road, they all are referred to burgers and pizzas and that is not so nice to eat every day. On the way home, I decided to take a look at Finland’s smallest town Kaskinen but it was a mistake, the whole city and its beautiful wooden houses were covered in thick fog.

This week we have Emma’s Swedish friend here, she will do some work experience in a few places in Turku. She got to eat mämmi for the first time, a new taste with both cocoa and caramel. Now she will work a few days before the girls are taking the ferry to Stockholm on Saturday. I use far too much ground beef sometimes, one just gets stuck in old recipes and habits, and makes the usual. Try this recipe with minced lamb instead, this sauce is very good for both spaghetti and other types of pasta.

1 onion (either yellow or red)
400 g minced lamb
2 cloves garlic
½ tsp salt
black pepper
1 tablespoon oregano
1 can of cherry tomatoes
2 tablespoons tomato paste
2 dl water
1 stock cube (preferably vegetable broth)
oil for frying

Peel and finely chop the onion and garlic. Fry them in oil, add the minced meat and fry until browned. Add the cherry tomatoes, tomato paste and water. Season with salt, black pepper and oregano. Add the stock cube and let the sauce simmer while you cook the spaghetti, for about 8-10 minutes.

Lammasbolognese

Nyt en ole blogannut pitkään aikaan (itse asiassa tasan 10 päivään, pisin tauko toistaiseksi), mutta nyt aikataulu näyttää vähän paremmalta. Pääsiäinen hävisi nopeasti ja kyllä minua harmitti, kun pääsiäisen jälkeen ajoi Kokkolaan (Pohjanmaalle) ja kuulin, että heillä oli ollut loistavan aurinkoinen ja lämmin sää koko pääsiäisen. Siellä oli vieläkin lähes 15 astetta ja söin paikallisesta ravintolasta ostamani pizzan ulkoterassilla. Se tuntui todella ylelliseltä pitkän talven jälkeen. Seuraavana päivänä piti ajaa takaisin ja minun käy sääliksi niitä ihmisiä, jotka viettävät paljon aikaa tien päällä. Ruokailuvaihtoehdot ovat vähissä ja yleensä tarjolla on joko hampurilaisia tai pizzaa, eivät ne sentään joka päivä maistuisi. Kotimatkalla päätin poiketa katsomaan Suomen pienintä kaupunkia eli Kaskista, mutta se oli virhe, koko kaupunki ja kaikki sen kauniit puutalot olivat paksun sumun peitossa.

Tällä viikolla meillä on kylässä yksi Emman ruotsalainen ystävä, hän tekee tet -jaksonsa muutamassa paikassa täällä Turussa. Hän sai kokeilla mämmiä ensimmäistä kertaa, makuna oli kylläkin jokin uusi maku – kaakaota ja kinuskia. Nyt hän työskentelee vielä muutaman päivän ennen kuin tytöt lähtevät lauantaiana laivalla Tukholmaan. Käytän joskus aivan liikaa jauhelihaa, välillä sitä juuttuu vanhoihin resepteihin ja tapoihin ja tekee sitä vanhaa ja tavallista. Kokeile reseptiä karitsan jauhelihasta, tämä kastike on erittäin hyvä sekä spagetin että muun pastan kanssa. Karitsan jauhelihaa voi ostaa Kauppahallista (ainakin Turussa).

1 sipuli (joko tavallinen tai punasipuli)
400g karitsan jauhelihaa
2 valkosipulinkynttä
½ tl suolaa
mustapippuria
1 rkl oreganoa
1 tölkki kirsikkatomaatteja
2 ruokalusikallista tomaattipyrettä
2 dl vettä
1 liemikuutio (mieluiten kasvisliemikuutio)
öljyä paistamiseen

Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Paista ne läpikuultaviksi öljyssä, lisää jauheliha ja paista kunnes se saa väriä. Lisää kirsikkatomaatit, tomaattipyree ja vesi. Mausta suolalla, mustapippurilla ja oreganolla. Lisää liemikuutio ja anna kastikkeen hautua miedolla lämmöllä samaan aikaan kun keität spagetin eli noin 8-10 minuuttia.

 

En kommentar Lägg till din

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.