Äppel- och nyponmarmelad, apple and rosehip jelly, omena- ja ruusunmarjamarmeladi

Äppel- och nyponmarmelad, apple and rosehip jelly, omena- ja ruusunmarjamarmeladi
Äppel- och nyponmarmelad, apple and rosehip jelly, omena- ja ruusunmarjamarmeladi
Nypon, rosehips, ruusunmarjoja
Nypon, rosehips, ruusunmarjoja
Höst, autumn, syksy
Höst, autumn, syksy

Nyponsoppa och äppel- och nyponmarmelad

Det har åter igen varit en väldigt vacker och torr höst. Temperaturerna har varit högre än i somras så man har kunnat gå i sandaler och sommarkläder ända tills ett par dagar sedan. Mina pelargonier blommar fortfarande för fullt. Visserligen minns jag inte så hemskt mycket av hur vädret var i juni eller juli men det känns såsom att det har varit väldigt mycket varmare i september. Imorse var det nog frostigt så det är är väl början på den riktiga hösten. Vi har åkt en hel massa båt och fiskat också men med klena resultat. Vi har även varit och plockat svamp men nu har det varit på tok för torrt, det finns inga i skogen. Men jag har frysen full av både bär och svamp från tidigare år och nu fyllde jag dessutom på med 10 kilo prima Hereford-kött från Korpo så vi klarar oss.

Jag lagar alltid nyponsoppa på hösten. Det finns gott om rosenbuskar där vi bor och de ligger vid havet, långt från trafiken. Det är bara att ta med sig en sax och klippa så många nypon man når. Jag är ganska kort så de som ligger överst får någon annan ta. Lite tråkigt att det bara verkar vara jag som plockar, alla andra verkar köpa färdigt från butiken istället. Jag tycker om att plocka bär och svamp, det ger ett inre lugn i den här kaotiska, hektiska världen. Ifjol fick jag tips av Lola Augustine Brown (via Twitter) och ett recept på äppel- och nyponmarmelad som jag ska testa idag. Här är basreceptet för nyponsoppan. Prova att servera till efterrätt med lite vispgrädde och mandelbiskvier.

Till marmeladen behövs det ett och ett halv kilo äpplen och ett halvt kilo nypon. Skala inte äpplen och ta inte bort kärnhusen heller, de innehåller mycket naturlig pektin. Rensa och skölj äpplen och nypon och dem helt mjuka i 1,2 liter vatten. Sedan silar man vätskan – det får rinna över en natt – och tillsätter 450 gram socker per sex deciliter vätska. Rör inte frukten och bären medans de rinner av, då blir sylten grumlig. Koka tills sockret löser sig och därefter i ytterligare tio minuter utan att röra. Skumma av och häll sylten i välrengjorda glasburkar. Smak av sommar och en helt perfekt konsistens och håller i ett år.

Rosehip soup and apple and rosehip jelly

It was again a very beautiful and dry autumn. Temperatures have been higher than last summer, so I’ve been able to walk in sandals and summer clothes until a few days ago. My geraniums are still in full bloom. Then again, I do not remember so much of what the weather was like in June or July but it still feels like it’s been a lot warmer in September. This morning we had frost so I guess this is the beginning of the real autumn. We have been on the sea quite a lot and tried some fishing but with poor results. We also have been and picked mushrooms, but now it has been far too dry, there are none in the forest. But I have the freezer full of berries and mushrooms from previous years and I now even filled up with 10 kilos of prime Hereford beef so we’re fine.

I always cook rosehip soup in the autumn. There are plenty of rose bushes where we live and they are located by the sea, far from traffic. I just bring a pair of scissors with me and cut as many rosehips as I need. I’m pretty short so those at the top are for someone else. Slightly disappointing though that it only seems to be me picking, everyone else seems buy the soup from the store instead. I like to pick berries and mushrooms, it gives me inner peace in this chaotic, hectic world. Last year, I got a tip from Lola Augustine Brown (via Twitter), and a recipe for apple and rosehip marmalade which I tested today. Here is the recipe for rosehip soup. Try to serve for dessert with a little whipped cream and almond bisques.

For the jelly, You will need one and a half kilo of apples and a half kilo of rose hips. Remove leafy bits and stalks and rinse the berries. Don´t peel or core the apples as there is a lot of natural pectin in them, just chop them roughly. Place the apples and berries in a sauce pan with 1,2 liters of water. Cook until all fruit and berries are soft. Leave everything to drip overnight in a scalded jelly bag or a strainer. Don´t squeeze, the jelly will then turn cloudy. The next day, measure the liquid and for every 600 milliliters juice, use 450 grams of sugar. Put the juice into a pan and bring slowly to the boil. Add the sugar and keep stirring until the sugar is dissolved. Boil without stirring in 9-10 minutes and skim the jelly. Put it in a pot and seal as quickly as possible. Use within a year.

Ruusunmarjakeitto ja omena- ja ruusunmarjamarmeladi

On ollut taas kaunis ja kuiva syksy. Lämpötilat ovat olleet korkeammalla kuin viime kesänä, ollaan käytetty sandaaleja ja kesävaatteita aina viime päiviin saakka. Kesäpelargoniani ovat vielä täydessä kukassa. En oikeastaan muista, minkälaista säätä meillä oli kesä- ja heinäkuussa, mutta tuntuu jotenkin siltä, että syyskuussa olisi ollut lämpimämpää. Tänä aamuna oli kuura maassa joten se oikea syksy taisi alkaa nyt. Olemme veneilleet paljon ja yrittäneet kalastaakin, mutta aika laihoin tuloksin. Olemme käyneet sienessäkin, mutta nyt on ollut niin kuicaa, että viimeksi kun kävimme metsässä siellä ei ollut lainkaan sieniä. Pakastin on kuitenkin täynnä edellisten vuosien sieniä ja marjoja, ja viimeksi täytin sitä naudanlihalla, kun ostin 10 kiloa luomulihaa tutulta kasvattajalta.

Keitän aina ruusunmarjakeittoa syksyisin. Täällä lähellä on paljon ruusupensaita, ihanassa paikassa meren rannalla ja kaukana liikenteestä. Otan vain mukaani sakset ja kulhon ja leikkaan niitä niin paljon kuin kulloinkin tarvitsen. Olen melko lyhyt joten ne ihan ylimmäiset jäävät muille. Luulen kyllä, että minä taidan olla ainoa tällä rannalla, joka niitä edes poimii, muut hakevat keittonsa valmiina kaupasta. Marjojen ja sienien poimiminen on kuitenkin rauhoittavaa tässä kaoottisessa ja kiireisessä maailmassa. Viime vuonna sain vinkin (Lola Augustine Brown Twitteristä) ja reseptinkin omena- ja ruusunmarjamarmeladille, jota kokeilin tänään. Tässä on ruusunmarjakeiton resepti. Kokeile jälkiruokana, nauti keitto kermavaahdon ja mantelikeksien kera.

Omena- ja ruusunmarjamarmeladiin tarvitaan puolitoista kiloa omenoita ja puoli kiloa ruusunmarjoja. Älä kuori omenoita äläkä poista niistä siemenkotia, ne sisältävät runsaasti luonnollista pektiiniä. Puhdista ja huuhtele omenat ja ruusunmarjat ja keitä niitä 1,2 litrassa vettä kunnes ne ovat täysin pehmeitä. Anna seoksen valua harsolla vuoratun siivilän läpi yön yli. Älä paina keitettyjä hedelmiä ja marjoja, silloin marmeladista tulee sakeaa. Mittaa seuraavana päivänä neste, perussääntö on kuusi desilitraa nestettä ja 450 grammaa sokeria. Keitä kunnes sokeri liukenee ja sitten vielä kymmenen minuuttia hämmentämättä. Poista pinnalta vaahto reikäkauhalla ja kaada marmeladi hyvinpestyihin lasipurkkeihin. Kesän maku ja täydellinen rakenne, säilyy vuoden.

 

2 kommentarer Lägg till din

 1. Irmis skriver:

  Kyllä kokeilen😘

  Gilla

  1. Ulla Miettunen skriver:

   Kiva, toivottavasti tulee herkullista!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.