Västerbottenostchips, cheese chips, juustosipsit

on
Västerbottenostchips, cheese chips, juustosipsit
Västerbottenostchips, cheese chips, juustosipsit
Osthögar, piles of cheese, juustokasat
Osthögar, piles of cheese, juustokasat
Korpoström, Finland
Korpoström, Finland

Ostchips

Vi har haft en riktigt härlig höst, torr och fin. Det har varit väldigt soligt och jag tycker att det har varit varmare än normalt. Mina pelargonier har blommat ända tills idag, nu ska jag slänga dem och köpa lite ljung och sätta dem i krukor på balkongen istället. Vi gjorde en liten höstresa till Tallinn, men det ska jag skriva om någon annan dag. Nu när det blir mörkt på kvällarna och kallare på dagarna så börjar jag längta efter en viss typ av mat. Grytor och soppor av alla de slag men även ost. Förra veckan blev jag väldigt sugen på Raclette -ost och köpte tre paket på en gång. Vi åt inte bara raclette tre gånger utan även kantarelltoasts med raclette. Hur gott som helst, fast det tyckte inte sonen som alltid har tyckt ”bara” om skinka. När barnen var små tog den ena alltid bara skinka och den andra bara ost. Nu håller de väl på att växa ifrån det där svartvita som är så typiskt för barn när det gäller mat. Sedan hittade jag en halv bit Västerbottenost (också en favorit) i kylen och kom plötsligt ihåg att jag har en hel bok med recept just för den här fantastiska osten. Det blev ostchips som badade i fett när de var färdigtgräddade, men jösses vad goda de var. Nästa gång testar jag tunnbrödschips med Västerbottenost. I Finland kan man köpa tunnbröd enbart på Ikea så det köper vi i stort sett varje gång vi åker dit.

Det här är egentligen inte ett recept, bara en beskrivning på hur man gör. Sätt ugnen på 150 grader. Riv en valfri mängd Västerbottenost grovt och sätt den i högar på ett bakplåtspapper. Grädda i ugnen i 5-10 minuter tills chipsen är gyllenbruna. Vi åt dem direkt, annars passar de nog bra till soppor och sallader också.

Cheese chips

We have had a really lovely autumn, dry and beautiful. It has been very sunny and I think it has even been warmer than usual. My geraniums bloomed until today, now I’ll throw them away and buy some heather plants and put them in pots on the balcony instead. We did a little autumn trip to Tallinn, but I’ll write about it another day. Now, when it gets dark in the evenings and cooler during the day I start to crave for a certain type of food. Stews and soups of all kinds, but also cheese. Last week, I wanted to have some Swiss cheese and chose Raclette cheese, I bought three packages of it. We ate raclette not only three times, but also chanterelletoasts with raclette. That cheese is just so good, even though our on did not like it that much, he has always been a all about ham. When our children were small our son always chose just ham and our daughter always just cheese. Now they are growing out of it, the system that is so black and white and so typical for children when it comes to food. Then I found half a piece of Västerbotten (also a favorite, a Swedish cheese) in the fridge and I even remembered that I have a whole book of recipes just for this fantastic cheese. The result was cheese chips that bathed in fat when they were done, but jeez how good they were. Next time I will test flatbread crisps with the same cheese. In Finland you can buy flatbread only at Ikea so we buy it almost every time we go there.

This is not really a recipe, just a description of how to do. Preheat the oven to 150 degrees. Grate any amount of Västerbotten roughly and put it in piles on a baking sheet. Bake in the oven for 5-10 minutes until the chips are golden brown. We ate them immediately, otherwise they it well for soups and salads as well.

Juustosipsit

Täällä on ollut todella kaunis syksy, kuiva ja ihana. Koko syksy on ollut aurinkoinen ja jotenkin ainakin omasta mielestäni normaalia lämpimämpi. Pelargoniani ovat kukkineet aina tähän päivään asti, mutta tänään heitän ne pois ja istutan parvekkeen ruukkuihin kanervaa. Teimme pienen syksyisen matkan Tallinnaan, mutta kirjoitan siitä jonain toisena päivänä. Nyt syksyn tullen kun iltaisin on pimeää ja päivisin kylmempää alan kaivata tietyn tyyppisiä ruokia. Pataruokia ja kaikenlaisia keittoja, mutta myös juustoja. Viime viikolla himoitsin sveitsiläistä raclettejuustoa ja ostin kolme pakettia kerralla. Söimme raclettea kolme kertaa ja myös raclettella kuorrutettuja kanttarellileipiä. Aivan fantastisen hyvää vaikka poikamme ei ollut nin otettu, hän on aina pitänyt enemmän kinkusta kuin juustosta. Kun lapset olivat pieniä, toinen valitsi aina juustoa kun taas toinen halusi aina vain kinkkua. Lapset ovat onneksi kasvaneet ulos siitä mustavalkoisesta ajatustavasta, joka on ruoan valinnassa tyypillinen lapsille. Viime viikolla löysin myös palan Västerbottenin -juustoa (sekin on ikisuosikki) jääkaapista ja muistin yht´äkkiä, että minullahan on koko keittokirja, joka perustuu juuri kyseessä olevalle juustolle. Juustosipsit kylpevät valmiiksipaistettuina rasvassa, mutta ne olivat älyttömän hyviä. Seuraavan kerran teen juustosta juustoleipälastuja ruotsalaisesta rieskan tapaisesta leivästä. Suomessa sitä voi ostaa oikeastaan vain Ikeasta, ja me ostammekin sitä yleensä muutaman paketin mukaamme joka kerta kun käymme siellä.

Tämä ei ole oikeastaan resepti vaan kuvaus siitä miten tehdä. Kuumenna uuni 150 asteeseen. Raasta vapaavalintainen määrä Västerbotten -juustoa ja pinoa raastettu juusto leivinpaperille. Paista uunissa 5-10 minuuttia, kunnes juustolastut ovat kullanruskeita. Me söimme nämä samantien, mutta ne sopivat myös keittojen ja salaattien kylkeen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.