Vispgröt, lingonberry porridge, vispipuuro

Vispgröt, lingonberry porridge, vispipuuro
Vispgröt, lingonberry porridge, vispipuuro
Vispgröt, lingonberry porridge, vispipuuro
Vispgröt, lingonberry porridge, vispipuuro
Kurjenrahka, Finland/Suomi
Kurjenrahka, Finland/Suomi

Vispgröt

När jag var liten var jag ganska kräsen när det kom till gröt. Jag tyckte i stort sett bara om ”fingröten”, det vill säga mannagrynsgröt och risgrynsgröt. Havregrynsgröt med smör och alla de där tusen varianter med korngröt som skulle tillagas i ugn över natten och som mina föräldrar älskade var jag inte ett dugg intresserad av. Sedan när jag själv fick barn så var det det första man hörde på BVC att man skulle ge dem havregrynsgröt, gärna med en stor klick osaltat smör på. Barnmorskan var en finsk kvinna och medgav själv att hon fick kväljningar av sina egna råd, alla finska barn mättas tydligen med havregrynsgröt med en massa smör på. Våra barn åt gröt ganska länge utan större protester men i och med att det serveras som skolmat så har de börjat tycka illa om den, de äter helt bara risgrynsgröt de med.

Jag märkte att jag har bloggat om vispgröt (lingon eller klappgröt) men utan bilder. Nu tänkte jag överraska barnen med ett gott mellanmål, jag minns hur glad jag själv blev när mamma hade lagat det här och satt det i en stor glasskål med fot. Man strör lite socker över och tar en skvätt kall mjölk och så äter man. De här ingredienserna är dessutom så billiga, att man kan prova och misslyckas (omöjligt, i och för sig) utan att bli ruinerad. Kruxet är att vispa så länge att det verkligen blir fluffigt. Vispgröt har blivit något av en fin dessert också, Finnjävel i Helsingfors serverar den tillsammans med lingonsylt och vitchokladmousse.

7 dl vatten
4 dl lingon
½ dl socker
½ tsk salt
1,5 dl mannagryn

Koka upp vattnet och bären, låt koka 5-10 minuter. Smaksätt med socker och salt. Sila bort bärkalen, tillsätt mannagryn och koka 5-10 minuter. Låt svalna helt. Vispa kraftigt med en elvisp tills gröten bli fluffig.

Lingonberry porridge

When I was a child, I was pretty picky when it came to porridge. I liked basically only the finest white ones, rice pudding and semolina porridge. Oat porridge with butter, and all those thousands of variants with barley porridge to be cooked in the oven overnight and which were loved by my parents wre something I was not too interested in. When I had children, the on of the first things said at the child health centre was that children should get oat porridge, preferably with a large dollop of unsalted butter. The midwife was a Finnish woman and she herself atually admitted that she started to gag by her own advice, all Finnish children are apparently feeded with a lot of oat porridge and butter. Our children ate porridge for quite some time without much protest, but now that it is even served as school meals they have begun to dislike it. They also prefer the rice pudding now.

I noticed that I’ve blogged about whipped lingonberry porridge but without pictures. Now I’m going to surprise the kids with a good snack, I remember how happy I was when Mom had made it and put it in a large glass bowl with foot. You sprinkle a little sugar over and a dash of cold milk and it is ready to eat. These ingredients are so cheap that one can try and fail (it is impossible) without getting ruined. The snag is that You need to whisk so long that it really becomes fluffy. Lingonberry porridge has become something of a fine dessert too, Finnjävel in Helsinki serves it with lingonberry jam and white chocolate mousse.

7 dl water
4 dl lingonberries
½ dl sugar
½ tsp salt
1,5 dl semolina

Boil the water and berries, boil for 5-10 minutes. Season with sugar and salt. Strain the berries, add semolina and cook for another 5-10 minutes. Let cool completely. Whis the porridge with an electric mixer until the porridge becomes fluffy.

Vispipuuro

Kun olin pieni, olin melko nirso kun kyse oli puurosta. Pidin oikeastaan vain valkoisista puuroista eli riisi- ja mannapuurosta. Kaurapuuro voisilmällä tai ne kaikki uunissa hautuneet ohrapuurot, joita vanhempani rakastivat, eivät olleet minun mieleeni. Kun itse sain lapsia, ensimmäisiä neuvolan antamia neuvoja oli syöttää lapsille kaurapuuroa voisilmällä (suolattomalla). Kätilö oli suomalainen nainen myönsi kyllä itsekin, että oma neuvo inhotutti. Suomessa syödään ilmeisesti aika lailla juuri kaurapuuroa. Oma lapseni eivät sinänsä kyllästyneet mihinkään puuroon ennen kuin sitä oli täällä kouluruokana, nyt hekään eivät enää pidä muusta kuin riisipuurosta.

Huomasin, että olin jo blogannut vispipuurosta, mutta ilman kuvia. Ajattelin yllättää lapset hyvällä välipalalla, muistan itse kuinka iloiseksi tulin, kun äiti oli tehnyt vispipuuroa ja laittanut sen isoon, jalalliseen kulhoon. Ripottele päälle hieman sokeria ja vähän kylmää maitoa ja nauti heti. Nämä raaka-aineet ovat lisäksi niin halpoja, että vaikka epäonnistuisit (käytännössä mahdotonta) et mene konkurssiin. Puuroa pitää vainn vispata niin kauan, että siitä tulee värintään vaaleanpunaista ja koostumukseltaan kuohkeaa. Vispipuuro on päässyt ravintoloidenkin listoille Finnjävelissä sitä tarjotaan puolukkahillon ja valkosuklaamoussen kanssa.

7 dl vettä
4 dl puolukoita
½ dl sokeria
½ tl suolaa
1,5 dl mannasuurimoita

Kiehauta vesi ja puolukat. Mausta sokerilla ja suolalla. Siivilöi neste ja lisää mannasuurimot. Keitä 5-10 minuttia. Anna jäähtyä kokonaan. Vispaa puuro kuohkeaksi vaahdoksi sähkövatkaimella.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.