Koreansk kyckling, Korean chicken, korealainen kana

on
Koreansk kyckling, Korean chicken, korealainen kana
Koreansk kyckling, Korean chicken, korealainen kana
Korea style
Korea style

Koreansk kyckling

Snön kom men nu är den nästan försvunnen. Igår regnade det exakt hela kvällen. Gatorna har förvandlats till skridskobanor och det är fullständigt livsfarligt att gå där ute. Egentligen skulle man köpa vinterskor med ”spikar” i, blev tipsad om ett märke som heter Icebugs. Nu undrar jag hur jag ska övertala mamma att köpa sådana, det är ännu farligare för en äldre människa att gå ut med vanliga vinterskor. Hon är bara så himla envis att jag vet inte riktigt hur jag ska presentera den här idén till henne. Eventuellt vädja till att alla som är över 70 år gamla har ändå tilldelats brodda helt gratis av Åbo stad. Vi åker till Helsingfors tidigt på lördag och den här gången bestämde jag mig för att ta bussen istället. Det blir mycket lättare att koppla av i den här blixthalkan. Emma ska åka till Stavanger till en gammal granne till oss då hon ska göra sin prao på ett norskt dagis. Jag och Anton måste följa med till flygfältet och sedan får vi bara hoppas på att hon klarar av att byta flyg i Köpenhamn. Det får gärna regna en vecka då vi måste sedan hämta henne från Helsingfors och då åker jag hellre bil.

Jag köpte lite kycklingfiléer igår och googlade på Jennie Walldéns recept då allt jag lagat efter dem har blivit väldigt gott. Jag måste sätta hennes restaurang Namu i Malmö på listan, vill så gärna åka dit och prova maten någon gång. Nu valde jag emellan thailändsk och koreansk kyckling och när jag dubbelkollade kylskåpet så hade jag en burk gochujang som behövdes till det koreanska. Testa den röda chilipastan, inte bara till bibimbap men även till marinader och till maten. Gochujang doftar inget vidare men ger en härlig smak till det mesta, det är inte så hemskt starkt heller, chilismaken kommer på ett väldigt behagligt sätt. De picklade rädisorna och sushiriset utan kryddor passade helt perfekt till och allting försvann i ett nafs.

500 g – 600 g kycklingfiléer
3 msk soja
1 msk gochujang
1 msk flytande honung
1 riven vitlöksklyfta
1 tsk sesamolja
2 buntar rädisor
1 dl risvinsvinäger
3 msk socker
0,5 tsk salt

Skär kycklingfiléerna i mindre bitar. Blanda ihop soja, gochujang, honung, vitlök och sesamolja. Lägg i kycklingen i marinaden och sätt den i kylen minst en halv timme. Vispa ihop risvinsvinäger, socker och salt tills allt har löst sig. Rensa rädisorna och hyvla eller skär dem i tunna skivor. Lägg dem i risvinsvinägerblandningen i minst 20 minuter. Häll av vätskan. Stek kycklingen snabbt på hög värme. Servera med sushiris.

Korean chicken

The snow came but now it’s almost gone. Yesterday it rained exactly all evening. The streets have been turned into skating rinks and it is extremely dangerous to walk out there. Actually it would be wise to buy winter shoes with ”spikes” in, I was tipped off about a brand called Icebugs. Now I wonder how I can persuade the mother to buy those, it is even more dangerous for an older person to go out with the usual winter footwear. She’s just so stubborn that I do not really know how I should present this idea for her. Possibly appeal to the fact that everyone who is over 70 years old has got spikes for free from the city of Turku. We are off to Helsinki early on Saturday and this time I decided to take the bus instead. It will be much easier to relax when I don´t have to drive while it is so slippery. Emma is going to the Stavanger to an old neighbor of ours and she will work at a Norwegian kindergarten. Me and Anton need to take her to the airport and then we will just hope that she is able to switch plane in Copenhagen. I hope it will rain all week as we have to pick her up from Helsinki and I would then rather drive.

I bought some chicken fillets yesterday and googled for Jennie Walldéns recipes as all I cooked from her has been very good. I have to put her restaurant Namu in Malmo on the list, I do want to go there and try the food sometime. Now, I chose between a Thai and a Korean chicken and when I double-checked the fridge I had a jar gochujang needed for the Korean one. Try the red chili paste, not just to bibimbap but also for marinades and as a sauce. Gochujang smells bad but gives a lovely flavor to most things, it’s not a terrible strong chili flavor either but something that comes in a very pleasant way. The pickled radishes and sushi rice without spices fit perfectly and everything disappeared in a flash.

500 g – 600 g chicken fillets
3 tablespoons soy sauce
1 tbsp gochujang
1 tbsp honey
1 grated garlic clove
1 teaspoon sesame oil
2 bundles radishes
1 dl rice vinegar
3 tbsp sugar
0,5 tsp salt

Cut the chicken fillets into smaller pieces. Mix soya, gochujang, honey, garlic, and sesame oil. Add the chicken to the marinade and place it in the fridge for at least half an hour. Whisk rice vinegar, sugar and salt until everything has dissolved. Clear the radishes and plane or cut them into thin slices. Put them in the rice vinegar mix for at least 20 minutes. Pour the liquid. Fry the chicken quickly over high heat. Serve with sushi rice.

Korealainen kana

Lumi tuli ja meni, ainakin melkein. Eilen satoi vettä koko illan. Kadut ovat taas luistinratoja ja ulkona on todella liukasta ja vaarallista. Pitäisi oikeastaan ostaa nastakengät, sain vinkin kengistä, joiden nimi on Icebugs. Ihmettelen kyllä, että miten saisin lanseerattua tällaisten kenkien oston äidilleni, vanhoille ihmisille nämä pääkallokelit ovat vielä vaarallisempia. Ulos ei ole mitään asiaa tavallisilla talvisaappailla. Hän on vain niin itsepäinen, että en todellakaan tiedä, miten esittäisin mahdollisen ostoajatuksen hänelle. Ehkäpä voisin vedota siihen, että Turun kaupunki on jo jakanut ilmaiseksi liukuesteet kaikille yli 70-vuotiaille. Lähdemme Helsinkiin varhain lauantaiaamuna ja tällä kertaa päätin, että menemme bussilla. Paljon helpompaa rentoutua bussissa ja unohtaa liukkailla keleillä liukastelu. Emma lähtee Stavangeriin vanhaan naapurimme luokse tekemään koulun harjoittelujaksoa norjalaisessa päiväkodissa. Minä ja Anton saatamme lentokentälle asti ja toivomme, että hän osaa itse vaihtaa konetta Kööpenhaminassa. Melkein toivon, että sataa koko viikon koska meidän on haettava hänet viikon päästä Helsingistä ja silloin haluaisin tehä hakumatkan mieluummin autolla.

Ostin eilen kanfileitä ja googlasin Jennie Walldénin reseptejä koska kaikki, mitä hänen resepteillään olen tehnyt on ollut loistavaa. Päätinkin juuri laittaa hänen Malmössä sijaitsevan Namu -ravintolansa käyntilistalle, haluaisin tosiaan käydä siellä ja testata ainakin puolet listasta. Tällä kertaa valitsin thaimaalaisen ja korealaisen reseptin välillä ja huomasin, että meillä oli jääkaapissa korealaiseen reseptiin tarvittava purkki gochujangia. Kokeile ihmeessä tätä punaisesta chilistä tehtyä tahnaa, se ei sovi pelkästään bibimbapiin vaan hyvin myös marinaadeihin ja valmiisiin ruokiin. Gochujang haisee pahalta, mutta antaa ihanaa makua eikä se oli kovin voimakasta. Chilin maku tulee vähän jälkijunassa ja miellyttävänä. Piklatut retiisit ja ilman mausteita keitetty sushiriisi sopivat tähän täydellisesti, kaikki katosi saman tien.

500 g – 600 g broilerinfilettä
3 rkl soijakastiketta
1 rkl gochujangia
1 rkl juoksevaa hunajaa
1 raastettu valkosipulinkynsi
1 tl seesamiöljyä
2 nippua retiisejä
1 dl riisiviinietikka
3 rkl sokeria
0,5 tl suolaa

Leikkaa broilerinfileet pienemmiksi paloiksi. Sekoita soija, gochujang, hunaja, valkosipuli ja seesamiöljy. Laita kanapalat marinaadiin ja ja laita ne jääkaappiin vähintään puoleksi tunniksi. Vispaa riisiviinietikkaa, sokeria ja suolaa kunnes jälkimmäiset ovat liuenneet. Puhdista retiisit ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Laita ne riisiviinietikkaan vähintään 20 minuutiksi. Kaada neste pois. Paista kanapalat nopeasti kuumalla pannulla. Tarjoile sushiriisin ja piklattujen retiisien kanssa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.