Moules à la crème

on
Moules à la crème
Moules à la crème
Ruissalo
Ruissalo
Ruissalo
Ruissalo

Moules à la crème

Vilken konstig vinter. Först är det bara plusgrader (10 plusgrader på självasta nyårsafton !) och sedan blir det plötsligt smällkallt med minus tjugo grader och pyttelite snö. Nu i helgen fick vi lite mer men i och med att det igen är plusgrader så är det bara en tidsfråga innan det är borta helt. Jag skulle verkligen behöva ha snö i slutet av januari så låt oss hoppas på att det kommer någon typ av vinter i alla fall. Julen firade vi här, nyåret i Sverige och nu har vi landat i vardagen här igen. Bilderna är från helgens promenader i Runsala, det är alltid lite roligt att åka dit, en del vinterbadar och en en del står och grillar i tjocka vinterkläder.

Jag minns inte att vi skulle ha ätit så särskilt mycket musslor i min familj, jag minns dem först från den tid jag bodde i den pittoreska lilla byn Lier i Belgien. Familjen som jag bodde hos lagade musslor, de såldes lite överallt och de var goda även på Chez Léon som är en av de mest populära restaurangerna på Bryssels restauranggata Rue de Bouchers. Musslor är enkla att tillaga, jag har kokat dem inte bara i vin utan även i cider, blir hur goda som helst. Men då ska man komma ihåg att välja ett engelskt eller franskt cider som inte innehåller så mycket socker. Jag tänkte faktiskt koka ett gäng även nu i veckan men sedan ska jag ta och gratinera dem.

2 nätkassar med blåmusslor
1 schalottenlök
2 st vitlöksklyftor
1 msk torkad timjan
3 dl vitt vin
2 dl grädde
finhackad persilja
smör eller olja
salt och svartpeppar

Skölj musslorna i kallt vatten och gå igenom dem, dra bort skägget på dem och släng dem som är trasiga. Skala och finhacka schalottenlöken och vitlöken. Fräs dem i smör eller olja utan att de tar färg. Häll på vinet och låt koka upp. Lägg i musslorna, låt koka kraftigt i 5 minuter under lock. Skaka kastrullen ett par gånger under koktiden. Ta upp musslorna och sila vätskan. Kasta bort de musslor som inte ha öppnat sig. Koka ner spadet och lägg i grädde, krydda med salt och peppar. Häll tillbaka musslorna i spadet, strö över rikligt med finhackad persilja. Servera med baguette eller på belgiskt vis med pommes frites och majonnäs.

Moules à la crème

What a strange winter. First, it was like any autumn (we had plus 10 degrees on New Year’s Eve!) and then it suddenly became extremely cold with minus twenty degrees and just a little snow. This weekend we got a little more snow but as it is again above zero degrees, it’s only a matter of time before evrything is gone. I would really need to have snow at the end of January, so let’s hope that there will be some type of winter ahead of us. Christmas was celebrated here, New Year´s Eve in Sweden and now we have landed in everyday life here in Turku again. The pictures are from last weekend while we were walking in Ruissalo, it’s always a bit of fun to go there as some people are winter bathing and others stand and grill in thick winter clothes.

I do not remember that we would have eaten so much mussels in my family, I remember them first from the time I lived in a charming little village called Lier in Belgium. The family I was staying at cooked mussels, mussels were sold all over the place and they were very delicious even at Chez Léon which is one of the most popular restaurants in Brussels restaurant street Rue de Bouchers . Mussels are easy to cook, I have cooked them not just in wine but also in cider with a perfect result. But one should remember to choose a good English or French cider that does not contain that much sugar. I have planned to cook a bunch even this week and gratinate them.

2 net bags with blue mussels
1 shallot
2 garlic cloves
1 tablespoon dried thyme
3 dl white wine
2 dl cream
finely chopped parsley
butter or oil
salt and black pepper

Rinse the mussels in cold water and go through them, pulling off the beard on them and throw the broken ones away. Peel and finely chop the shallots and garlic. Saute them in butter or oil. Add the wine and bring to boil. Add the mussels and boil for 5 minutes with the lid on. Shake the pan a few times during the cooking time. Remove the mussels and strain the liquid. Throw away those that have not opened. Boil the broth and add the cream, season with salt and pepper. Return the mussels back into the broth, sprinkle with plenty of chopped parsley. Serve with baguette or the Belgian way with French fries and mayonnaise.

Moules à la crème

Onpa outo talvi. Ensin älyttömän lämmintä (kokonaista 10 plusastetta uudenvuodenaattona!) ja hetken päästä miinus kaksikymmentä astetta pakkasta ja ihan pikkuisen lunta. Tänä viikonloppuna lunta tuli vähän enemmän, mutta koska tänään ollaan taas plussan puolella voi olla, että on vain ajan kysymys ennen kuin sekin vähän on taas sulanut. Tulevien kuvausten takia olisi todella hyvä, jos ainakin tammikuun loppupuolella olisi vielä pakkasta ja lunta. Joulua me vietimme täällä, uudenvuodenaattoa Ruotsissa ja palasimme ainakin hetkeksi takaisin arkeen täällä Turussa. Kuvat ovat viime viikonlopun kävelyretkeltä Ruissalosta, on aina niin huvittavaa kun osa ihmisistä käy uimassa ja toinen osa seisoo talvitamineissaan grillaamassa.

En muista, että olisimme syöneet simpukoita perheessäni, muistan ne vasta siitä kun asuin pienessä, viehättävässä Lierin pikkukylässä Belgiassa. Perhe, jossa asuin, teki usein simpukoita, niitä myytiin kaikkialla ja ne olivat erittäin hyviä myös suositussa Chez Léon -ravintolassa Brysselin ravintolakatu Rue de Bouchersilla. Simpukoita on helppo tehdä, olen keittänyt niitä viinin sijaan myös siiderissä ja sekin on todella herkullista. Pitää vain muista valita englantilainen tai ranskalainen siideri, joka ei sisällä niin paljoa sokeria. Ajattelin tehdä niitä tälläkin viikolla, mutta taidan vaihteeksi tehdä gratinoituja simpukoita.

2 verkkokassia sinisimpukoita
1 salottisipuli
2 valkosipulin kynttä
1 rkl kuivattua timjamia
3 dl valkoviiniä
2 dl kermaa
hienonnettua persiljaa
voita tai öljyä
suolaa ja mustapippuria

Huuhtele simpukat kylmässä vedessä ja käy ne läpi, irrota parta pois terävällä veitsellä ja heitä pois rikkinäiset simpukat. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuullota ne voissa tai öljyssä. Lisää viini ja anna kiehahtaa. Lisää sinisimpukat, anna niiden kiehua 5 minuuttia kannen alla. Ravista pannua muutaman kerran kypsennyksen aikana. Poista simpukat ja siivilöi neste. Heitä pois sne simpukat, jotka eivät ole avautuneet. Kiehauta liemi ja lisää kerma, mausta suolalla ja pippurilla. Lisää simpukat kuumaan kermaliemeen ja ripottele päälle runsaasti hienonnettua persiljaa. Tarjoile patongin kera tai belgialaiseen tapaan ranskalaisten perunoiden ja majoneesin kanssa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.