Söndagsstek, Sunday roast, sunnuntaipaisti

Söndagsstek, Sunday roast, sunnuntaipaisti
Söndagsstek, Sunday roast, sunnuntaipaisti
Söndagsstek, Sunday roast, sunnuntaipaisti
Söndagsstek, Sunday roast, sunnuntaipaisti
Stockholm/Tukholma
Stockholm/Tukholma

 

Söndagsstek med gräddsås

Det blev en lite längre paus här, dels för att vi var i Sverige i två omgånger och dels på grund av massor med jobb. Vi var senast i Stockholm för att gå på Öppet hus i den skolan som Emma har tänkt sig från och med hösten, Kulturama. Skolan var stor med massor med utrymmen för alla som vill studera mer musik, dans och teater. Den sistnämnda är ju det som Emma har tänkt sig men för att komma i på den linjen behöver man ännu gå på audition med olika delelement i mars. Vi hann just och just återhämta oss från den senaste färjeresan efter nyår så jag kan ju lätta säga att de där Finlandsfärjorna inte tillhör mina favoriter. Men om Emma kommer in i skolan så kommer vi att åka i skytteltrafik igen. Förra veckan var vi iväg och gjorde ett stort reportage drygt en timme härifrån, det var tungt att köra hem på kvällen när det blir så himla mörkt. Nu finns det dessutom nästan ingen snö kvar så det blir verkligen helsvart på kvällarna. Vädret är udda, det är varken vinter eller vår utan någon slags grå dimma som är supertråkigt. Än så länge går det att åka skidor i backen men vi får väl se när de tvingas stänga. Min man är i Frankrike och skickar tjusiga bilder på ett knallblått Medelhav, jag är nog rätt avundsjuk på honom.

Jag köpte ju en hel del ekologiskt kött i höstas och ska nog snart köpa tio kilo till, vilken skillnad i smaken. En av bitarna var nöt ytterstek och jag googlade ett tag innan jag hittade något jag ville testa. Jag hittade Per Mobergs recept som lät bäst och provade det. Jag fick ändra lite då jag inte hade alla ingredienser (hur det nu ens är möjligt med tanke på hur överfullt skafferiet är) men det blev väldigt gott. Jag valde dock att reda såsen, jag tycker inte om för tunna såser.

nötkött (ytterstek) 1 kg
smör
salt och svartpeppar
6 st svartppepparkorn
5 dl köttbuljong
1 msk tomatpuré
3 st morrötter
2 gula lökar
1 dl finhackad persilja
3 st lagerblad
6 st vitpepparkorn
2 st anjovisfiléer
0,5 msk sirap
1 msk rödvinsvinäger
2 dl vispgrädde
2 msk svartvinbärsgelé
3 tsk Maizena blandad med lite vatten

Värm ugnen till 175°C. Putsa och torka av köttet. Krydda med salt och peppar. Hetta upp smör i en stekpanna. Bryn köttet väl runt om, flytta alltihop till en gryta. Tillsätt buljongen och tomatpurén och låt koka upp. Skumma av. Skala och skiva morötterna och skala och klyfta lökarna. Tillsätt persilja. Lägg ner alltsammans i grytan tillsammans med kryddor, ansjovis, sirap och vinäger och låt koka upp. Lägg på lock, sätt in grytan i den nedre delen av ugnen och stek tills köttet har en innetemperatur på 58 grader. Ta ut steken och håll den varm i aluminiumfolie. Sila skyn och skumma av fettet. Häll sky, grädde och gelé i en kastrull och låt koka ihop. Smaka av med salt och peppar. Red med Maizena när du är nöjd med smaken. Skär steken i jämna skivor, lägg upp dem på serveringsfat och servera med såsen, kokt potatis och kokta haricots verts.

Sunday roast with cream sauce

We had a little longer break here, partly because we were in Sweden twice, and partly because of work and school. We were recently in Stockholm to attend the open house at the school that Emma has thought about for next autumn, Kulturama. The school was a big one with plenty of space for everyone who wants to study more music, dance or theater. The latter’s what Emma has had in mind but to get in on that program one has to go to an audition with different sub-elements in March. We just managed to recover from the earlier ferry trip after New Year so I guess I can easily say that travelling on ferries is not my favorite. But if Emma gets into that school we will be travelling a lot on them. Last week we were away and did an article just over an hour away, it was really hard to drive home in the evening as it gets so very dark. Now, there is almost no snow left so evenings are really dark. The weather is odd, it is not winter but it is not spring either, it is just some sort of gray fog that is both boring and dull. So far it is possible to ski on the slopes, but we’ll see when they are forced to close. My husband is in France and he keeps sending fancy images on a bright blue Mediterranean, I’m pretty jealous.

I bought quite a lot of organic meat in the fall and will probably soon buy ten more kilos because it tastes so much better. One of the pieces was beef (silverside) and I googled a while before I found something I wanted to try. I found Per Moberg´s recipe that sounded best and tried it. I had to change a little as I had not all the ingredients (how it is even possible with our overstretched pantry) but it turned out to be good. I chose to thicken the sauce, I do not like the thin, watery ones.

beef (silverside) 1 kg
butter
salt and black pepper
6 black peppercorns
5 dl beef broth
1 tablespoon tomato paste
3 carrots
2 yellow onions
1 dl finely chopped parsley
3 bay leaves
6 white peppercorns
2 anchovies
0,5 tablespoons syrup
1 tablespoon red wine vinegar
2 dl cream
2 tablespoons black currant jelly
3 teaspoons Maizena mixed with a little water

Preheat the oven to 175 ° C. Trim and dry the beef. Season with salt and pepper. Heat the butter in a frying pan. Brown the meat well around, move everything to a casserole. Add the broth and tomato paste and bring to boil. Skim off. Peel and slice the carrots and peel and clove onions. Add parsley. Add the spices, anchovies, syrup and vinegar and bring to boil. Add the lid, put the pan in the bottom of the oven and bake until the meat has a temperature of 58 degrees. Remove the beef and keep it warm in foil. Strain the liquid and skim off the fat. Pour the liquid, cream and jelly into a saucepan and cook. Season with salt and pepper. You can take Maizena to get a thicker sauce when you are satisfied with the taste. Cut the beef into even slices, put them on the serving dish and serve with sauce, boiled potatoes and boiled green beans.

Sunnuntaipaistia ja kermakastiketta

Täällä oli taas vähän pidempi tauko, osittain koska kävimme tässä välissä Ruotsissa kaksi kertaa, ja osittain siksi, että työt ja koulu vievät kaiken aikamme. Olimme viime viikolla Tukholmassa, kävimme avoimien ovien päivänä siinä koulussa eli Kulturamassa, johon Emma aikoo hakea ensi syksyksi. Koulu oli suuri ja siellä oli runsaasti tilaa kaikille, jotka haluavat oppia enemmän musiikista, tanssista ja teatterista. Jälkimmäinen on se, mitä Emma haluaa, mutta kouluun pyritään osin todistuksen ja osin maaliskuussa järjestettävien pääsykokeiden kautta. Emma olleet oikein vielä ehtineet toipua edes edellisestä laivamatkasta, tulimme takaisin Turkuun vasta uudenvuoden jälkeen. Voin aika kevyesti todeta, että laivamatkat eivät ole suosikkejani. Jos Emma nyt sitten sattuu pääsemään ruotsalaiseen kouluun, sama sukkulointi jatkuu edelleen. Viime viikolla kävimme vähän yli tunnin päästä Turusta tekemässä kartanojuttua, ja illalla oli raskasta ajaa takaisin kotiin kun oli niin pimeätä. Lunta ei oikeastaan ole kovinkaan paljoa ja iltaisin on todella pimeätä. Omituinen sää, tämä ei ole talvea, mutta ei oikein vielä kevättäkäänvaan samanlaista tylsän harmaata sumua päivästä toiseen. Vielä täällä toki voi lasketella, mutta saa nähdä, milloin rinteet joudutaan laittamaan kiinni. Mieheni on Ranskassa ja lähettää ihania, aurinkoisia kuvia kirkkaan sinisestä Välimerestä, olen aika kateellinen.

Ostin melko paljon luomulihaa syksyllä ja kohta ostan sitä kymmenen kiloa lisää, maussa on niin valtava ero. Yksi pala oli naudan ulkopaistia, ja googlasin kauan ennen kuin löysin yhden reseptin, jota päätin kokeilla. Löysin tämän Per Mobergin reseptin ja se kuullosti ylivoimaiselta. Jouduin muuttamaan reseptiä jonkin verran, kotona ei ollut kaikkia aineksia (miten se nyt on edes mahdollista, koko ruokakomero on ihan täpötäynnä), mutta tästä tuli silti hyvää. Päätin suurustaa kastikkeen koska en pidä liian ohuista, vetisistä kastikkeista.

naudanlihaa (ulkopaisti) 1 kg
voita
suolaa ja mustapippuria
6 mustapippuria
5 dl lihalientä
1 rkl tomaattipyrettä
3 kpl porkkanaa
2 keltasipulia
1 dl hienonnettua persiljaa
3 kpl laakerinlehteä
6 valkopippuria
2 anjovisfilettä
0,5 rkl siirappia
1 rkl punaviinietikkaa
2 dl kuohukermaa
2 ruokalusikallista mustaherukkahyytelöä
3 tkl Maizenaa kylmään veteen sekoitettuna

Kuumenna uuni 175 asteeseen. Kuivaa ja puhdista liha. Mausta suolalla ja pippurilla. Sulata voi paistinpannulla ja ruskista liha kauttaaltaan, siirrä se sitten uunipataan. Lisää lihaliemi ja tomaattipyre ja anna kiehahtaa. Kuori vaahto pois. Kuori ja viipaloi porkkanat ja kuori ja leikkaa sipulit lohkoiksi. Lisää persilja. Lisää myös mausteet, anjovis, siirappi ja viinietikka ja anna kiehahtaa. Lisää kansi, laita pata uuniin ja paista kunnes lihan sisälämpötila on 58 astetta. Ota paisti pois liemestä ja kiedo se folioon. Siivilöi liemi ja kuori vaahto pois. Kaada liemi, kerma ja hyytelö kattilaan ja keitä kastiketta kokoon. Mausta suolalla ja pippurilla. Suurusta kastike Maizenalla kun olet tyytyväinen sen makuun. Leikkaa paisti viipaleiksi, laita tarjoiluvadille ja tarjoile kastikkeen kera sekä lisukkeeksi keitettyjä perunoita ja vihreitä papuja.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.