Khachapuri (hatsapuri, atcharuli)

Khachapuri (hatsapuri, atcharuli)
Khachapuri (hatsapuri, atcharuli)
Suluguni/Saint Petersburh
Suluguni /Saint Petersburg

Hatsapuri (Khachapuri)

Det var väldigt vad populära grejerna vi hade i förrådet var. Jag har redan sålt två par skidor, två par pjäxor och två par skridskor. Snart är det en som kommer efter två pulkor också. Det var nog lite smart att lägga dem ut för försäljning precis innan sportlov, folk lär åka norrut nästa vecka. Här i Åbo är det nästan som en första, riktig vårdag med fågelkvitter, solsken och faktiskt ganska så höga temperaturer för att vara februari. Det är rätt skönt om snön smälter nu, det har varit så himla halt att de där långpromenaderna som vi annars tar kanske inte har varit så frekventa som i vanliga fall. Resten av familjen ska bland annat åka til Svanstein nästa vecka och ja blev lite full i skratt när jag kollade på deras hemsida. Vad betyder ett minikök egentligen ?

Jag har länge varit sugen på att göra just hatsapuri men saknat recept som kompenserar för den georgiska osten suluguni. Nu när jag googlade så hittade jag jättemånga med nästan identiska ingredienser, jag har bara inte tänkt på att osten går att ersätta med andra ostar. Men det är klart att det går och ju mer ost desto godare blir det. Nu kan alla som bantar eller driver någon typ av Beach 2017 -projekt sluta läsa, det här är både fett och salt och fruktansvärt gott. Mamma prenumerar på en viss tidning och där såg jag Ville Haapasalos recept, han har tydligen överlevt studietiden i Moskva med enbart hatsapuri. Jag skulle kanske inte välja att äta det varje dag men jösses vad gott. Jag måste verkligen undersöka om den estländska butiken har suluguni, förra gången hittade jag hos en importör men när vi skulle handla igen var det stängt. Suluguni åt jag för första gången i Saint Petersburg, då var den panerad och bara smälte i munnen. Enligt google så heter den här ”öppna” versionen acharuli, och är en khachapuri från Ajara.

15 g jäst
4 dl vatten
1 tsk salt
1 msk olja
8-9 dl vetemjöl

300 gr mozzarella
200 gr fetaost
100 gr Keso
fem ägg

Smula ner jästen i en bunke och häll på det fingervarma vattnet. Lös jästen, bland i salt och olja. Tillsätt mjöl och knåda tills du har en jämn och fast. Låt jäsa i minst en timme. Värm ugnen till 200 grader. Skär mozzarellan i mindre bitar, skär fetan i mindre bitar och tillsätt Keso och ett ägg, använd en gaffel för att få allt till en jämn röra. Kavla ut degen till fyra ovala pizzor, och lägg fyllningen jämnt på dem och vik kanterna. Man kan pensla kanterna men jag lät bli, tyckte det var så likt pizzadeg ändå. Grädda i ugnen i 20 minuter, gör lite plats för äggen (man kan trycka och dra med en sked) och knäck äggen på hatsapuris. Grädda i ytterligare fem minuter. Tomatsallad med persilja, olivolja, vinäger och salt är gott till, fräschar upp.

Hatsapuri (Khachapuri)

We seem to have had popular stuff in the basement. I have already sold two pairs of skis, two pairs of ski boots and two pairs of skates. There is one person coming after two of the sledges later today as well. It was probably wise to put them out for sale just before the winter holidays, people are travelling north next week. Turku has had a first real spring day today with birds chirping, a lot of sunshine and actually quite high temperatures to be February. It’s quite nice if the snow would melt now, it has been very slippery and our long walks that we otherwise take may not have been as long nor as frequent as usual. The rest of the family will among other things travel to Svanstein next week and yes, I was a bit amused when I checked on their website. What is a ”mini kitchen” ?

I have long been eager to do just hatsapuri but I have lacked a recipe that would compensate for the Georgian cheese suluguni. Now when I googled I found very many almost identical ingredients, I just have not thought about replacing it with other cheeses. But of course it will work – the more cheese, the tastier it becomes. Now anyone who will lose weight or is running some kind of Beach 2017 – project can stop reading, this is both fat and salt and awfully tasty. My mum subscribes to a particular magazine and it was there I saw Ville Haapasalo Georgian recipes, he had apparently survived studying in Moscow with hatsapuri alone. I might not choose to eat it every day but jeez, it was good. I really have to investigate whether the Estonian shop here has suluguni, I did find an importer but when we wanted to buy suluguni again, the shop was closed. I ate suluguni for the first time in Saint Petersburg, it was then the breaded and fried and just melted in my mouth. According to google this ”open” khachapuri is called acharuli and it comes from Ajara.

15 g yeast
4 dl water
1 tsp salt
1 tablespoon oil
8-9 dl flour

300 gr mozzarella
200 gr feta cheese
100 g cottage cheese
five eggs

Crumble the yeast into a bowl and pour the finger warm water on. Dissolve the yeast, add the salt and oil. Add flour and knead until You have a smooth and firm dough. Let it rise for at least an hour. Preheat the oven to 200 degrees. Cut the mozzarella into small pieces, cut feta in small pieces and add cottage cheese and one egg. Use a fork to get everything into a smooth paste. Roll out the dough into four oval pizzas, and add the filling evenly on them, then fold the edges. You can brush the edges but I did not, I thought it was so much like a pizza dough anyway. Bake in the oven for 20 minutes, make some room for the eggs (you can push and pull with a spoon) and put the eggs on hatsapuris. Bake for an additional five minutes. Tomato salad with parsley, olive oil, vinegar and salt is good to freshen up.

Hatsapuri (Khachapuri)

Romutavaramme olivat näköjään suosittuja ja kävivät hyvin kaupaksi. Olen jo myynyt kaksi paria suksia, kaksi paria monoja ja kaksi paria luistimia. Pian tulee vielä joku, joka ostaa kaksi pulkkaa. Oli ilmeisesti aika fiksua laittaa ne myyntiin juuri ennen ensi viikolla alkavaa hiihtolomaa, monet varmaan lähtevät pohjoisten hangille. Turussa taas on melkeinpä ensimmäinen kevätpäivä, linnut visertävät, aurinko paistaa ja helmikuuksi täällä on kyllä harvinaisen lämmintä. Aika mukavaa, jos lumi nyt sulaisi ainakin kaduilta, ulkona on ollut niin liukasta, että meidän pitkät päiväkävelymme ovat viikonloppuisinkin jäänet aika lyhyiksi. Loppu perhe lähtee Lappiin ensi viikolla ja menevät tuttuun tapaan myös Svansteiniin. Huvitti vähän, kun tarkistin laskettelukeskuksen kotisivua, mikä ihme on ”minikeittiö” ?

Olen jo pitkään halunnut tehdä hatsapureja, mutta en ole löytänyt reseptiä, joka kompensoisi georgialaisen suluguni -juuston. Tänään googlailin, ja selvisi, että sulugunin voi hyvin korvata muiden juustojen yhdistelmällä. Ruoka tai leivonnainen, johon tulee paljon juustoa on takuulla hyvää. Ne, jotka ovat laihdutuskuurilla tai työstävät jotakina Beach 2017 – projektia voivat tässä vaiheessa lopettaa lukemisen, tämä on sekä rasvaista että suolaista ja sitäpaitsi hirveän hyvää. Äiti tilaa yhtä tiettyä lehteä, ja näin siinä Ville Haapasalon reseptin, hän oli ilmeisesti elänyt opiskeluaikansa Moskovassa pelkillä hatsapureilla. En ehkä kuitenkaan haluaisi syödä näitä joka päivä, mutta hyviä nämä olivat. Pitääkin tarkistaa onko virolaiskaupoissa sulugunia, viimeksi löysin sitä venäläiseltä maahantuojalta, mutta kun halusimme ostaa lisää kauppa olikin kiinni. Sulugunia söin ensimmäisen kerran Pietarissa, siellä se oli leivitetty ja paistettu ja suli suussa. Googlen mukaan tämä ”avoin” versio on acharuli eli hatsapuri Ajarasta.

15 g hiivaa
4 dl vettä
1 tl suolaa
1 rkl öljyä
8-9 dl jauhoja

300 gr mozzarellaa
200 gr fetajuustoa
100 g Kesoa
viisi kananmunaa

Murenna hiiva kulhoon ja kaada lämmin vesi päälle. Liuota hiiva veteen, lisää suola ja öljy. Lisää jauhot vähän kerrallaan ja vaivaa kunnes taikina on sileä ja kimmoisa. Anna kohota vähintään tunnin ajan. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Leikkaa mozzarella pieniksi paloiksi, leikkaa feta pieniksi paloiksi ja lisää Keso ja yksi kananmuna, käyttää haarukkaa saadaksesi tasaisen tahnan. Kauli taikinasta neljä soikeaa pizzaa, lisää täyte ja taita reunat. Voit voidella reunat munalla, minä en tehnyt sitä, koska taikina oli niin pizzamainen. Paista uunissa 20 minuuttia, tee vähän tilaa kananmunille (siirrä täytettä lusikalla, tee kuoppa) ja laita raa´at kananmunat kuoppiin. Paista vielä viiden minuutin ajan. Lisukkeeksi sopii hyvin raikas salaatti, jossa on tomaattia, persiljaa, oliiviöljyä, viinietikkaa ja suolaa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.