Korean fried chicken

on
Korean fried chicken
Korean fried chicken
Turku/Åbo
Turku/Åbo
Turku/Åbo
Turku/Åbo

Friterad koreansk kyckling

Det har varit lite tyst här igen, mest för att vi blev sjuka hela familjen. Jag tror att jag lyckades få årets influensa medans jag satt på sjukhuset och väntade på att mamma skulle bli färdig med sin ögonscreening. Tanten bredvid mig hostade så förfärligt att jag borde ha bytt plats och tvättat händerna däremellan men jag orkade helt enkelt inte stiga upp. Jag får väl skylla mig själv, helt enkelt. Resten av familjen hade visst blivit sjuk på tåget från Lappland, åtta timmars resa är en lång resa om någon som är smittad råkar sitta i samma vagn. Vi har alla haft feber, hosta och snuva. Nu är jag inne på vecka nummer två och känner mig lite bättre även om hostan och snuvan verkar sitta kvar. Vintervädret har varit något märkligt igen, lite vår i luften, dagen efter en decimeter snö och nu snö igen. De har lovat plusgrader framöver så hoppas att den nu smälter för gott. Jag är relativt trött på vintern. Ikväll åker dottern och hennes pappa till Stockholm, det är audition time på ett gymnasium imorgon. Jag är är inte ens nervös, mest glad för att själv slippa åka färja då det inte är så himla roligt efter att man har gjort det typ tusen gånger. Håller dock tummarna för att det ska gå bra.

Den här rätten tillverkades i Nyhetsmorgon för ett tag sedan (tror det var då jag blev sjuk) och jag bestämde mig för att testa. Kommer definitivt att bli något som vi lagar regelbundet, så goda men ändå fräscha smaker. Och vi har ju fortfarande den där burken med gochujang i kylen, verkar räcka i en evighet ! Att fritera själv är inte svårt, man ska bara ha koll på temperaturen av oljan (här 180 grader), ett lock bredvid ifall oljan skulle börja brinna och så ska man ha hålslev som är gjord av stål. Enkelt, gott och fräscht. Rättika kan vara lite svår att hitta i butiken så här tog jag faktiskt rädisor istället. Ändrade lite i receptet annars också, mest för att jag inte hittade allt.

2 morötter
1 påse rädisor eller en rättika
0,5 rödlök
1 dl risvinäger
3 msk strösocker
0,5 tsk salt

1 dl mjöl
1 dl maizenastärkelse
1 tsk bakpulver
2 dl iskallt vatten
720 g kycklingfilé

4 dl maizenastärkelse
4 tsk vitlökspulver
2 tsk chilipeppar (gochugaru, koreanskt chilipulver hittade jag inte)
1 tsk salt
2 msk rostade sesamfrön
neutral matolja

4 vitlöksklyftor
1,5 dl soja
2 msk gochujang
0,5 dl honung
2 msk risvinäger
1 dl brun farinsocker
3 msk ketchup

Skär morot och rädisor (eller rättika) i tunna stavar samt rödlök i tunna båtar. Lägg i en skål. Blanda risvinäger, strösocker och salt tills sockret har löst sig. Häll lagen på grönsakerna. Låt stå och dra till sig i 30 minuter innan servering.

Finhacka vitlöksklyftorna och stek mjukt i en liten kastrull. Häll i soja, gochujang, honung, risvinsvinäger, farinsocker och ketchup, låt koka ihop till en klibbig sås. Ställ åt sidan.

Blanda ihop alla ingredienserna till smeten (mjöl, maizena, bakpulver och vatten). Blanda ihop maizenastärkelse, vitlökspulver, chilipeppar och salt i en annan bunke och blanda väl. Skär kycklingfiléerna i mindre bitar. Vänd i mjölet i bunken, vänd sedan runt i smeten så de täcks, och sedan en gång till i mjölbunken. Värm upp oljan i en tjockbottnad kastrull till 180 grader. Skaka av mjölet från kycklingbitarna och fritera i omgångar i den heta oljan. Mindre bitar kräver 3-5 minuter, större 5-7 minuter. Lägg på trippelt hushållspapper att rinna av. Rosta sesamfrön och sätt åt sidan. Pensla på den klibbiga sötheta såsen på kycklingen och strössla över sesamfrön. Servera genast med nykokt ris samt det picklade gröna. Ät det gärna i salladsblad, som små wraps.

Korean Fried Chicken

It’s been a bit quiet here again, mostly because we all were sick. I think I managed to get this year’s flu while I sat in the hospital waiting for my mother to finish her eye screening. The lady next to me was coughing so horrible that I should left the chair, and washed my hands in between but I was too lazy to do that. I guess I have myself to blame. The rest of the family had apparently got the flu on the train from Lapland, eight-hour journey is a long journey if someone who is infected happens to sit close to You. We’ve all had fever, cough and runny noses. Now I’m in to the second the week and I feel a little better, although the cough and runnu nose seem to sit still. Winter weather has been a bit strange again, a little bit of a spring in the air, then it snows like a lot just the day after. They have promised plus degrees for the next week so I hope everything finally melts. I am a bit tired of having winter. Our daughter and her father will leave for Stockholm tonight, there is an audition at a high school tomorrow. I’m not even nervous, most happy not to need take the ferry as it is not so much fun after one has done it like thousands of times. I will however keep my fingers crossed that everything will go well.

This dish was made in tv a while ago (I think it was when I got sick) and I decided to try it. It will definitely be something that we cook regularly, so good, yet fresh flavors. And we’ve still have the jar with gochujang in the fridge, it seems to last for an eternity! It is not difficult to fry stuff, you should just keep an eye on the temperature of the oil (180 degrees), a lid next to the pot if the oil would start to burn and a slotted spoon which is made of steel. Simple, good and fresh. White radish can be a little difficult to find in the store so here I actually took red radishes instead. Changed a little in the recipe too, mostly because I did not find all that was needed.

2 carrots
1 bag of red radishes or one white one
0,5 red onion
1 dl rice vinegar
3 tablespoons sugar
0,5 tsp salt

1 dl flour
1 dl corn starch
1 teaspoon baking soda
2 dl of ice cold water
720g chicken breast

4 dl corn starch
4 tsp garlic powder
2 teaspoons chili peppers (gochugaru, Korean chili powder if found)
1 tsp salt
2 tablespoons roasted sesame seeds
neutral cooking oil

4 cloves garlic
1,5 dl of soy
2 tbsp gochujang
0.5 dl of honey
2 tablespoons rice vinegar
1 dl brown sugar brown
3 tablespoons ketchup

Cut the carrots and the red radishes (or the white one) in thin rods and the red onion in thin boats. Put in a bowl. Mix rice vinegar, sugar and salt until the sugar has dissolved. Pour it on the vegetables. Let stand for at least 30 minutes before serving.

Finely chop the garlic and fry gently in a small saucepan. Pour in soy, gochujang, honey, risvinsvinäger, brown sugar and ketchup, let cook up to a sticky sauce. Put aside. Roast the sesame seeds, put aside.

Mix all ingredients for the batter (flour, cornstarch, baking powder and water). Mix together corn starch, garlic powder, chili pepper and salt in another bowl and mix well. Cut the chicken fillets into small pieces. Fold in the flour in the bowl, then turn around in the batter so they are covered, and then again in flour bowl. Heat the oil in a heavy saucepan to 180 degrees. Shake off the flour from the chicken pieces and fry them in hot oil, smaller pieces for 3-5 minutes and bigger for 5- 7 minutes. Put them on triple paper towels to drain. Put sticky sauce on the chicken and decorate with sesame seeds. Serve immediately with freshly boiled rice and the pickled greens. Yuu can use lettuce leaves and it them as small wraps.

Korealaista frittikanaa

Täällä on viime aikoina ollut taaas vähän hiljaista, lähinnä siksi, että koko perhe on ollut kipeänä. Luulen, että sain tämän vuotisen influensan sairaalassa, kun odotin, että äitini pääsee silmänpohjakauvauksesta. Vieressäni istunut nainen nimittäin yski niin hirveästi, että minun olisi pitänyt tajuta vaihtaa paikkaa ja pestä kädetkin siinä välissä. En kuitenkaan oikein jaksanut osoittaa mieltäni joten saan syyttää tästä itseäni. Loppuperhe sairastui ilmeisesti junamatkalla Lapista kotiin, kahdeksan tunnin matka on aika pitkä varsinkin jos joku, joka istuu lähellä on jo sairastunut. Meillä kaikilla on ollut kuumetta, yskää ja nuhaa. Nyt on jo toinen viikko menossa ja olen paremmassa kunnossa, vaikka yskä ja nuha vielä vaivaavatkin. Talvisää on ollut taas outo, välillä on kevättä ilmassa, seuraavana päivänä tulee muutama desimetri lunta. Tänäänkin on satanut reilusti lunta, mutta nyt luvataan sen verran poutaista säätä, että toivottavasti se sulaa äkkiä pois, en oikein enää jaksaisi tätä talvea. Tänään tyttäremme ja hänen isänsä lähtevät Tukholmaan, huomenna siellä on lukion pääsykoe. En ole edes erityisen hermostunut, lähinnä helpottunut siitä, että minun ei itse tarvitse lähteä laivalle. Se ei ole enää hauskaa kun sen on tehnyt tyyliin tuhansia kertoja. Pidämme kuitenkin tietysti peukkuja täällä kotona.

Tätä ruokaa kokattiiin uutisstudiossa jokin aikaa sitten (muistaakseni silloin, kun minulla vielä oli kuumetta) ja päätin kokeilla. Tätä tulemme kokkaamaan suhteellisen säännöllisesti, älyttömän hyvää ja ihanat, tuoreet maut. Meillä on vieläkin purkki gochujangia jääkaapissa, se näyttää kestävän ikuisuuden! Friteeraminen ei ole vaikeaa, pidä vain silmällä (tai siis mittaa) öljyn lämpötilaa (180 astetta), pidä kansi padan vieressä mikäli öljy syttyy tuleen ja käytä teräksisiä kauhoja ja pinsettejä. Yksinkertaista, hyvää ja tuoretta ruokaa. Retikkaa voi olla hieman vaikea löytää kaupasta, käytinkin tässä retiisejä. Muutin reseptiä vähän muutenkin, lähinnä koska en löytänyt kaikkia raaka-aineita.

2 porkkanaa
1 pussi retiisejä tai yksi retikka
0,5 punasipuli
1 dl riisiviinietikkaa
3 rkl sokeria
0,5 tl suolaa

1 dl jauhoja
1 dl maizenaa
1 tl leivinjauhetta
2 dl jääkylmää vettä
720g kananrintaa

4 dl maizenaa
4 tl valkosipulijauhetta
2 tl chilijauhetta (gochugarua en löytänyt)
1 tl suolaa
2 ruokalusikallista paahdettuja seesaminsiemeniä
neutraalia ruokaöljyä

4 valkosipulinkynttä
1,5 dl soijaa
2 rkl gochujangia
0,5 dl hunajaa
2 rkl riisiviinietikkaa
1 dl fariinisokeria
3 ruokalusikallista ketsuppia

Leikkaa porkkanat ja retiisit (tai retiisi) pitkiksi, ohuiksi suikaleiksia ja ohuiksi viipaleiksi. Laita kulhoon. Sekoita riisiviinietikka, sokeri ja suola, sekoita kunnes sokeri on liuennut. Kaada liemi vihannesten päälle. Anna maustua vähintään 30 minuuttia ennen tarjoilua.

Hienonna valkosipuli ja paista varovasti pienessä kattilassa. Kaada sekaan soija, gochujang, hunaja, riisiviinietikka, fariinisokeri ja ketsuppi, keitä tahmeaksi kastikkeeksi. Siirrä sivuun. Paahda seesamin siemenet ja siirrä ne sivuun.

Sekoita kaikki ainekset frittitaikinaan (jauhot, maissitärkkelys, leivinjauhe ja vesi). Sekoita maissitärkkelys, valkosipulijauhe, chilijauhe ja suola toiseen kulhoon. Leikkaa kanafileet pienemmiksi paloiksi. Käytä ne ensin molemmin puolin jauhokulhossa, sitten frittitaikinassa ja vielä kerran jauhokulhossa. Kuumenna öljy 180 asteeseen. Ravista ylimääräiset jauhot kanapaloista ja paista ne pienissä erissä kuumassa öljyssä, noin 35 minuuttia. Isommat palat vaativat 5-7 minuuttia. Valuta ne kolminkertaisen talouspyyhkeen päällä. Laita kanapalojen päälle tahmeaa kastiketta ja koristele ne paahdetuilla seesamin siemenillä. Tarjoa heti vastakeitettyn riisin ja marinoitujen vihanneksien kanssa. Voit käyttää myös salaatin lehtiä, täyttää ne, ja syödä kanapalat wrappeina.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.