Churros

on
Churros
Churros

 

Churros

Vi lagade en hel del påskmat (bland annat basilikagravad lax och lammracks) och åt en massa godis men det har ändå känts viktigast att bara vara tillsammans och inte göra något så märkvärdigt. Efter det som hände i Stockholm ville jag verkligen ta det piano här hemma. Vi har varit i Stockholm säkert tre gånger i år och varje gång brukar vi promenera just där det hände. Jag hade tänkt att vi skulle åka över till antingen Kökar eller Utö – lite som motvikt till allt – över påsken men det blev för krångligt med överbokade färjor och för lite tid med att hinna med. Det var lika bra att vi inte åkte, det här måste nog har varit den kallaste påsken på länge. Varje gång vi försökte ta en promenad började det antingen snöa eller hagla. Ingen vårvärme någonstans, efter påsken hade vi fortfarande minus sex grader på morgonen. Jag lagade även pasha under påsken precis som vi brukar men glömde naturligtvis att ta bilder på den. Jag får väl göra ett nytt försök nästa år istället.

När man är uppvuxen i Norden så tycker man kanske att frukost består av kaffe, gröt, youghurt, müsli, bröd, pålägg, ägg och juice. Dessutom lär man barnen att frukost är dagens viktigaste mål och att man inte ska slarva med den. Man behöver dock inte åka så långt söderut innan folk tycker helt annorlunda, till exempel i Frankrike räcker det gott och väl med kaffe, croissanter och sylt. I Spanien går man ännu längre och tycker att det räcker med churros som man doppar i tjock, varm chokladssås. Jag kan inte äta söta saker till frukost, mår illa av det. Så vi avslutade vår spanska kväll med att laga churros till efterrätt. Barnen blandade ihop degen och friterade, dessutom gjorde de även såsen. Lyxigt när de nu är större och kan både hjälpa till och delta på ett helt annat sätt än när de var små. Receptet är från Pluras spanska kokbok och är en dubbelsats, vi äter ganska mycket här hos oss.

5 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
5 dl vatten
2 msk olja
1 krm salt
2 tsk socker
1-2 l matolja

Hetta upp oljan att fritera i till ca 160-170 grader. Blanda vetemjöl och bakpulver i en bunke. Sätt vatten, olja, salt och socker i en kastrull, koka upp och blanda det in i mjölblandningen. Sätt degen i en spritspåse med stjärmunstycke och spritsa långa strängar i den heta oljan. Du kan fritera 2-3 stycken åt gången. Vänd runt med en hålslev och lyft ur dem när de är bruna. Låt rinna av på hushållspapper och rulla dem varma i strösocker.

Chokladdipp

200 gr mörk choklad
3 dl grädde
2 msk konjak (kan uteslutas)

Finhacka chokladen, lägg alla ingredienser i en kastrull. Smält på medelhög värme och slå i dippskålar. Färdiga churros doppar man sedan i chokladdippen.

Churros

We made a lot of Easter food (including basil marinated salmon and lamb racks) and ate a lot of Easter candies. It has nevertheless felt important to be together and not to do anything special. After what happened in Stockholm, I really wanted to take it easy at home. We have been to Stockholm for three times this year and every time we actually walk the street where it happened. I had a plan to to visit either the islands of Kökar or Utö – juts to get away from everything – over Easter, but it became too complicated with overbooked ferries and too little time to catch up. Now I am quite happy about the fact that we did not leave, this must have been one of the the coldest Easters for a long time. Each time we tried to take a nice, long walk it started to snow or hail. No spring anywhere, just after Easter we still had minus six degrees in the mornings. I also made Russian pasha during the Easter as usually, but I forgot to take any photos of it. I guess I´ll have try again next year.

When You grow up in the Nordic region, You may think that breakfast consists of coffee, porridge, youghurt, muesli, bread, toppings, eggs and juices. In addition, we teach the children that breakfast is the most important meal of the day and can not be neglected. However, one does not not have to go so far south before people feel completely different. In France, for example, coffee, croissants and jams are good enough. In Spain they think it’s enough with churros to dip in some thick, hot chocolate sauce. I can not eat any sweet things for breakfast, I ´ll just feel sick. So we finished our Spanish evening by making churros for dessert instead. Our children mixed the dough and fried the churros and they even made the chocolate sauce. It is so nice as they are older now and can both help and participate in a different way than when they were small. The recipe is from Plura´s Spanish cookbook and we doubled it as we eat quite a lot.

5 dl of wheat flour
½ teaspoon baking soda
5 dl of water
2 tablespoons of oil
pinch of salt
2 tsp sugar
1-2 liters of cooking oil

Heat up the oil to fry in to about 160-170 degrees. Mix wheat flour and baking soda in a bowl. Put water, oil, salt and sugar in a saucepan, boil and mix it into the flour mixture. Put the dough into a piping bag with a star tip and sprinkle long strings into the hot oil. You can fry 2-3 pieces at a time. Turn around with a skimmer and lift them when they are brown. Allow to drain on household paper and roll them as they are still warm in sugar.

Dippping sauce

200 gr dark chocolate
3 dl cream
2 tablespoons of cognac (can be excluded)

Chop the chocolate, put all the ingredients in a saucepan. Melt on medium heat and divide the sauce into small bowls. Perfect dipping sauce for Your warm churros.

Churros

Teimme paljon pääsiäisruokaa (muun muassa basilikalohta ja lampaan kylkiriviä) ja söimme paljon pääsiäiskarkkeja, tuntui tärkeimmältä olla vain yhdessä tekemättä mitään ihmeellistä ja erikoista. Tukholman tapahtumien jälkeen Tukholmassa, halusin olla ihan rauhaas kotona. Olemme käyneet Tukholmassa tänä vuonna jo kolmesti j kävelemme usein juuri sielä, missä terroriteko tapahtui. Olin kuitenkin ajatellut, että olisimme lähteen joko Kökariin tai Utöseen – vähän kaiken vastapainoksi – koko pääsiäiseksi, mutta se kävi liian hankalaksi koska lautat olivat jo täyteen varattuja ja aikataulu olisi mennyt liian tiukaksi. Oli kuitenkin ihan hyvä, että emme päässeet matkaan, tämähän oli varmaan kylmin pääsiäinen aikoihin. Joka kerta yritimme lähteä päiväkävelylle alkoi sataa joko lunta tai rakeita. Kevätlämpöä ei ole ollut pääsiäisen jälkeenkään, ensimmäisen arkipäivän aamuna oli miinus kuusi pakkasastetta. Tein pääsiäisenä tavalliseen tapaan myös pashaa, mutta unohdin ottaa siitä kuvia. Pitää muistaa kuvata se ensi vuonna.

Kun on varttunut Pohjoismaissa voisi luulla, että aamiaiseen kuuluu kahvia, puuroa, jogurttia, mysliä, leipää, leivänpäällisiä, kananmunia ja tuoremehuja. Lapsillekkin opetetaan, että aamiainen on päivän tärkein ateria, ja että sen kanssa ei saa hutiloida. Ei tarvitse kuitenkaan lähteä kovinkaan kauas etelään ja ihmiset syövät ihan erilaisia aamiaisia. Esimerkiksi Ranskassa riittää hyvin kahvi, croissantit ja hillo. Espanjassa puolestaan syödään friteerattuja churroksia, jotka dipataan paksuun, lämpimään suklaakastikkeeseen. Minä en voi syödä makeaa aamuisin, siitä tulee vain huono olo. Espanajalaisen iltamme päätteeksi teimme jälkiruoaksi churroksia. Lapset tekivät taikinan, paistoivat churrokset öljyssä ja tekivät myös dippikastikkeen. Ihanaa, kun he nyt ovat vähän vanhempia ja voivat sekä sekä auttaa että osallistua aivan eri tavalla kuin silloin, kun he olivat pieniä. Resepti on Pluran espanjalaisesta keittokirjasta, tuplasin sen heti koska täällä meillä syödään aika paljon.

5 dl jauhoja
½ leivinjauhetta
5 dl vettä
2 rkl öljyä
1 maustemitta suolaa
2 tl sokeria
1-2 l ruokaöljyä

Kuumenna öljy kattilassa 160-170 asteeseen. Sekoita jauhot ja leivinjauhe kulhossa. Laita vesi, öljy, suola ja sokeri kattilaan, kiehauta ja sekoita sitten lämpimänä jauhoseokseen. Laita taikina pursotinpussiin, jossa on tähtitylla. Purista pitkiä churroksia suoraan kuumaan öljyyn, voit paistaa 2-3 kappaletta kerrallaan. Käännä leivonnaiset reikäkauhalla ja ota ne pois öljystä, kun ne ovat saaneet väriä. Valuta talouspaperin päällä ja rullaa ne lämpiminä hienosokerissa.

Suklaadippi

200g tummaa suklaata
3 dl kermaa
2 ruokalusikallista konjakkia (konjakin voi jättää pois)

Hienonna suklaa ja laita kaikki ainekset kattilaan. Sulata miedolla lämmöllä ja jaa pieniin annoskulhoihin. Valmiit churrokset dipataan suklaadipissä.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.