Jordgubbssaft och ärtsoppa, strawberry squash and pea soup, mansikkamehua ja hernekeittoa

Jordgubbssaft, strawberry squash, mansikkamehu
Jordgubbssaft, strawberry squash, mansikkamehu
Ärtsoppa, pea soup, hernekeitto
Ärtsoppa, pea soup, hernekeitto

 

Jordgubbssaft och ärtsoppa

Jag var tungen att ändra på rubriken då det absolut inte kan bli fina bilder på bara ärtsoppa. Jag är rätt skeptisk till olika safter och sylter men den här saften som vi fick av våra kompisar var verkligen supergod. Innehåller ingenting suspekt och dessutom så smakar och doftar den äkta jordgubb och inget annat. Jag kollade på Bornemanns hemsida och såg att de dessutom börjar tillverka även lingon- och svartvinbärssaft. Vi har köpt en del äppelmust av dem men numera mustar vi själva. Vi blandade jordgubbssaften med mineralvatten och drack till plättarna efter att ha först ätit ärtsoppa. Jag ska inte skriva så mycket om vädret den här gången, den finska meteorologen Pekka Pouta (Pouta betyder dessutom uppehållsväder) gör det mycket bättre här.

Ärtsoppa åt man redan i antikens Grekland. Den finska ärtsoppan består av torkade gröna ärtor och fläsk. I vanliga fall blötlägger man ärtorna kvällen före och så kokar man dem tillsammans med köttet dagen efter. Oftast kryddar man soppan med salt, svartpeppar, mejram och senap. Vissa vill ha även lök och morrötter i sin ärtsoppa. I västra delarna av Finland har ärtsoppan traditionellt varit väldigt tjock och man har använt rökt fläsk, i östra delarna har man haft mer buljong, hela ärtor och fläsket som man har tillsatt har inte varit rökt. Ärtsopppa av alla dess slag säljs också i konservbrukar. Ärtsoppa serveras ofta på marknader och evenemang, råvarorna är ju billiga och soppan är lätt att tillverka. Den finska militären äter fortfarande ärtsoppa och pannkaka varje torsdag. I Sverige lagar man ärtsoppa på gula, torkade ärtor och använder gärna både lök och timjan till att krydda. Till soppan dricker man gärna punsch. Ärtsoppan finns i olika varianter även i Norge, Danmark och Island men den är ganska vanligt förekommande även i andra delar av världen. Den här husmansklassikern har däremot inget att göra med den exklusiva franska Crème Ninon, som görs på färska gröna ärtor och champagne.

500 g gröna, torkade ärtor
2 l vatten (eller mer om du vill ha tunnare soppa)
1 gul lök
2 tsk salt
1 tsk oregano
500 g rökt skinka

Skölj ärtorna och blötlägg dem över natten. Koka dem i två liter vatten i minst en timme följande dag. Finhacka löken och skär skinkan i små bitar. Lägg dem i soppan och låt koka en halv timme till. Servera soppan med finhackat lök och senap.

Strawberry squash and pea soup

I had to change the headline as it is totally impossible to get nice pictures of just pea soup. I’m quite skeptical about different squashs and jams but this one that we got from our friends was really good. It does not contain anything suspicious and it tastes and smells like the real strawberries and nothing else. I looked at Bornemann’s website and saw that they also have started making lingon and blackberry squashes. We have bought some apple juice from them but nowadays we make our own. We mixed the strawberry squash with mineral water and drank it with the pancakes  after eating the pea soup first. I will not write so much about the weather this time, the Finnish meteorologist Pekka Pouta (Pouta mean ”dry weather”) describes it much better here.

Pea soup was made already in ancient Greece. The Finnish pea soup consists of dried green peas and pork. In most cases, the peas are soaked the night before, and cooked together with the meat the following day. Usually the soup is seasoned with salt, black pepper, marjoram and mustard. It is quite common to put onions and carrots in the soup as well. In the western parts of Finland, the pea soup has traditionally been very thick and the meat used is smoked pork. In the eastern part, the soup has been thinner and one has use pork that has not been smoked. Pea soup of all its kinds is also sold in conserves. Pea soup is often served in markets and events, the ingredients are cheap and the soup is easy to make. The Finnish army still eats pea soup and pancake every Thursday. In Sweden the pea soup is made on yellow, dried peas, and both onion and thyme are used to season. To the soup, Swedes like to drink punsch. Pea soup is available in different varieties also in Norway, Denmark and Iceland, but it is quite common in other parts of the world as well. This classic soup has nothing to do with the exclusive French Crème Ninon, which is made of fresh green peas and champagne.

500 g dried green peas
2 l of water (or more if you want a thinner soup)
1 yellow onion
2 tsp salt
1 tsp oregano
500 g smoked ham

Rinse the peas and soak them overnight. Boil them in two liters of water for at least one hour the following day. Finely chop the onion and cut the ham into small pieces. Add them to the soup and cook for an additional half an hour. Serve the soup with finely chopped onion and mustard.

Mansikkamehua ja hernekeittoa

Oli pakko muuttaa otsikkoa, hernekeitosta kun on vähän hankala saada herkullisia kuvia. Olen yleensä aika skeptinen mitä tulee erilaisiin mehuihin ja hilloihin, mutta täma lahjaksi saamamme mansikkamehua oli todella hyvää. Siinä ei ole mitään epäilyttäviä säilöntäaineita ja se tuoksuu ja maistuu aivan aidolta mansikalta. Kävin Bornemannin sivuilla ja huomasin, että he valmistavat myös puolukka- ja mustaherukkamehua. Olemme ostaneet sieltä aiemmin omenatuoremehua, mutta nykyään teemme sitä itse mehustamolla. Sekoitimme mansikkamehuun kivennäisvettä ja joimme sitä jälkiruokana nautittujen lettujen kera. En viitsi tällä kertaa edes puhua säästä, Pekka Pouta tekee sen täällä paremmin.

Hernekeittoa syötiin jo antiikin Kreikassa. Suomalainen hernekeitto tehdään yleensä vihreistä, kuivatuista herneistä ja sianlihasta. Yleensä herneet laitetaan likoon edellisenä iltana ja keitetään sitten seuraavana päivänä. Yleensä keitto maustetaan suolalla, mustapippurilla, meramilla ja sinapilla. Joskus siiihen lisätään myös sipulia ja porkkanaa. Länsi-Suomessa on perinteisesti suosittua paksupaa hernekeittoa ja siihen on lisätty savustettua possua, Itä-Suomessa keitto on ollut ohuempaa ja siihen on lisätty tavallista possua. Hernekeittoa myydään myös monenmoisina purkkiversioina. Hernekeittoa tarjoillaan myös usein toreilla ja erilaisissa tapahtumissa, raaka-aineet ovat halpoja ja keitto on helppo tehdä. Suomen armeijassa syödään hernekeittoa ja pannukakkua edelleen joka torstai. Ruotsissa hernekeitto tehdään puolestaan keltaisista, kuivatuista herneistä ja siihen lisätään mielellään sipulia ja timjamia. Hernekeitosta on olemassa myös erilaisia norjalaisia, tanskalaisa ja islantilaisia versioita ja se on suosittu keitto muuallakin maailmassa. Tämä klassinen kotiruoka on tuhtia eikä sillä ole mitään tekemistä ranskalaisen, tuoreista herneistä ja samppanjasta tehdyn Crème Ninonin kanssa.

500 g vihreitä, kuivattuja herneitä
2 litraa vettä (tai enemmän, jos haluat ohuempaa keittoa)
1 sipuli
2 tl suolaa
1 tl oreganoa
500 g savustettua kinkkua

Huuhtele herneet ja liota niitä yön yli. Keitä herneitä vedessä vähintään tunti seuraavana päivänä. Hienonna sipuli ja leikkaa kinkku pieniksi paloiksi. Lisää ne keittoon ja keitä vielä puoli tuntia. Tarjoile keitto hienonnetun sipulin ja sinapin kanssa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.