Fläsk Szechuan, pork Szechuan, possua Szechuan

Fläsk Szechuan, pork Szechuan, possua Szechuan
Fläsk Szechuan, pork Szechuan, possua Szechuan
Körsbärsträd, cherry tree, kirsikkapuu
Körsbärsträd, cherry tree, kirsikkapuu
Körsbärsträd, cherry tree, kirsikkapuu
Körsbärsträd, cherry tree, kirsikkapuu
Knit´n´Tag
Knit´n´Tag
Knit´n´Tag
Knit´n´Tag
Ekenäs/Tammisaari
Ekenäs/Tammisaari

Fläsk Szechuan

Det var ett tag sedan, några snö- och hagelstormar senare sitter jag här och skriver igen. Jag testade att laga en massa mat under förra veckan, det mesta blev inte alls bra så då får ni inga recept heller. Sonen lyckades bli riktigt ordentligt sjuk också, låg hemma i hög feber och har nu rejäl hosta. Läkaren sade i fredags att det har gått runt en massa olika virussjukdomar under våren och att man kan ha hostan så länge som i sex veckor. Nåväl, det var ju trevligt att få veta att det inte var lunginflammation eller kikhosta i alla fall. Han har nämligen hostat så att det har gjort rejält ont i mammahjärtat. Värmen kom plötsligt från ingenstans och varar visst i några dagar. Naturen fick en chock utan dess like, det blev så otroligt grönt på en gång. Körsbärsträden blommade upp och träden vid ån hade fått en massa fina hantverk på sig i Knit´n´Tag -evenemanget. I lördags fick vi snällt sitta i bilen och svettas, jag var tvungen att åka till en annan stad för att kolla upp en grej. Men det visade sig bli en riktigt lyckad resa och på hemvägen stannade vi i den pittoreska, lilla staden Ekenäs och åt pizza. I söndags hade vi lovat ta hand om grannens hund då de hade dop hemma, det gick bra med hunden då vi var mest utomhus hela tiden. Efteråt så bjöds vi dessutom på kaffe och tre olika sorters tårta, riktigt lyxigt.

Jag har lagat en del soppor (en kantarellsoppa som blev jättegod, men nu hittar jag inte receptet och en sparrissoppa som blev jätteäcklig) och en hel del asiatiskt igen. Jag skulle testa gyozas (japanska dumplings) men min wonton -deg funkade inte alls, hälften av den goda fyllningen behövdes inte då degen redan var slut. Men jag hittade färdig deg i den lilla kinabutiken så nästa gång ska jag testa med ett par andra fyllningar också. Det var inget fel på smaken men de blev för få och dessutom glömde jag helt och hållet att ta bilder på dem. Förra fredagen testade jag en klassisk kinesisk rätt på grund av att jag hade fläskfärs hemma och den här blev supergod. Man kan tillsätta vattenkastanjer och bambuskott också om man så vill, nu fanns varken eller i butiken.

500 g fläskkött
2 msk Maizena
2 msk Mirin
2 msk sesamolja
1 tsk salt
2 msk matolja för stekning
en liten bit ingefära
2 vitlöksklyftor
2 dl vatten
0,5 dl risvinäger
0,5 dl strösocker
1 tsk soja
1 msk Maizena
1 msk vatten

Gör i ordning marinaden, blanda Maizena, Mirin, sesamolja och salt. Häll över köttet, blanda ordentligt och låt marinera i en timme i kylen. Finriv ingefära och vitlök, blanda med vatten, risvinäger, socker och soja. Blanda ordentligt så att sockret löser sig. Stek köttet på hög värme, häll över kryddblandningen. Red av såsen med Maizena som du har blandat med vatten.

Pork Szechuan

It was a while ago again, but after some snow and hail storms later I am here again. I did cook quite a lot of fodd alst week, but most of the dishes did not turn out to be that delicious so You will not get any recipes either. Our son managed to get really sick too, he stayed home in high fever and is still coughing. The doctor said last Friday that there have been a lot of different viral diseases this spring and one them can make You cough for as long as six weeks. Well, it was nice to know that it was not pneumonia or pertussis. He has this whooping cough and I have been a bit worried because it sound so terrible. For a few days ago we ot this nice and warm weather again. Nature in shock with it everything became so amazingly green at once. The cherry trees are blooming and the trees by the river Aura got dressed by a Knit’n’Tag event. On Saturday we had a lesss fun time sitting in the car and sweating, I had to go to another city and check out a place. But it turned out to be a really successful trip and on the way home we stayed in the nice little town of Ekenäs and ate pizza. Yesterday we had promised to take care of the neighbor’s dog when they had christening at home, it went well as we were mostly outdoors all the time. Afterwards we were invited to have a cup of coffee and three different types of cake.

I have made some soups (a chanterelle soup that turned out to be good, but now I do not find the recipe and a aspargus soup that became disgusting) and a lot of Asian dishes again. I made gyozas (Japanese dumplings) but my wonton-dough did not work at all, half of the good filling was not needed as the dough was already used. But I found wonton in a litte Chinese shop so next time I’ll test with a few other stuffings as well. There was nothing wrong with the taste, but they became too few, and I also totally forgot to take pictures of them. Last Friday I tested a classic Chinese dish because I had a pork at home and this was a good one. You can add water chestnuts and bamboo shoots if you want, there were, our shop did not have them though.

500 g of pork
2 tbsp Maizena
2 tbsp Mirin
2 tbsp sesame oil
1 tsp salt
2 tbsp cooking oil for frying
a small piece of ginger
2 garlic cloves
2 dl of water
0.5 dl rice vinegar
0.5 dl of sugar
1 tsp soy sauce
1 tbsp Maizena
1 tbsp of water

Prepare the marinade, mix Maizena, Mirin, sesame oil and salt. Pour it on the meat, mix thoroughly and allow to marinate for an hour in the fridge. Grate ginger and garlic, mix with water, rice vinegar, sugar and soy sauce. Mix properly so that the sugar dissolves. Stir the meat on high heat in oil, pour over the spice mixture. Use Maizena that you have mixed with water to get thicker sauce.

Possua Szechuan

Tässä taas meni vähän aikaa, lumi- ja raekuurojen keskeltä selvittiin ja olemme taas sorvin ääressä. Tein toki aika paljon ruokaa viimekin viikolla, mutta suurin osa yrityksistä meni pieleen ja en laita epäonnistuneita kokeiluja tänne ollenkaan. Meidän poikamme onnistui vilustamaan oikein kunnolla, sai kovan kuumeen ja oli ensin kotona monta päivää, nyt on vielä kova yskä jälkitautina. Lääkäri sanoi perjantaina, että liikkeellä on ollut ainakin kahta erilaista virustautia ja yskä voi kuulemma kestää jopa kuusi viikkoa ennen kuin se helpottaa. No, oli helpottavaa saada tietää, että ei ole kyse keuhkokuumeesta tai hinkuyskästä. Poika on kyllä yskinyt niin pahan kuulloisesti, että olen ollut oikeasti huolisssani. Lämpö tuli taas ihan tyhjästä ja kesti muutaman päivän. Luonto järkyttyi ja laittoi turbovaihteen päälle, kaikkialla on jo uskomattoman vihreää. Kirsikkapuut puhkesivat täyteen kukkaan ja Aurajoen puut puettiin erilaisiin käsitöihin Knit’n’Tag -tapahtumassa. Lauantaina istuimme hikisen matkan autossa, minun oli pakko käydä yhdessä pikkukaupungissa tarkastamassa yksi paikka. Matka oli kuitenkin oikein onnistunut ja kotimatkalla pysähdyimme Tammisaaren viehättävään pikkukaupunkiin pizzalle. Eilen olimme luvanneet huolehtia naapurin koirasta sillä aikaa, kun sen omistajat viettivät kastejuhlia kotonaan. Kaikki meni oikein hyvin koska olimme koiran kanssa melkein koko ajan ulkona. Kastetilaisuuden jälkeen meille tarjottiin kolmea erilaista täytekakkua, kaikki yhtä herkullisia.

Olen tehnyt myös joitakin keittoja (kantarellikeitto oli herkullista, mutta nyt en löydä sen reseptiä ja sitten tein parsakeittoa, joka oli todella pahaa) ja aika paljon aasialaista ruokaa. Kokeilin gyozoja (japanilaisia mykyjä), mutta minun wonton -taikinani ei toiminut lainkaan, puolet täytteestä jäi vielä jäljelle, kun kaikki taikina oli jo käytetty. Löysin kuitenkin valmista taikinaa täkäläisestä kiinakaupasta, kokeilen muitakin täytteitä ensi kerralla. Maussa ei kuitenkaan ollut mitään vikaa, mutta unohdin ottaa niistä kuvia. Viime perjantaina kokeilin klassista kiinalaisreseptiä, koska jääkaapissa oli possua viipaleina. Tämä oli todella hyvää, kastikkeeseen voi hyvin lisätä myös vesikastanjoita ja bambunversoja. Tällä kertaa niitä ei vain ollut meidän lähikaupassamme.

500 g possua viipaleina
2 rkl Maizenaa
2 rkl Miriniä
2 rkl seesamiöljyä
1 tl suolaa
2 rkl rypsiöljyä paistamiseen
pieni pala inkivääriä
2 valkosipulin kynttä
2 dl vettä
0,5 dl riisiviinietikka
0,5 dl sokeria
1 tl soijaa
1 rkl Maizenaa
1 rkl vettä

Tee ensin marinadi ja sekoita Maizena, Mirin, seesamiöljy ja suola. Kaada marinadi lihan päälle ja anna lihan marinoitua jääkaapissa ainakin tunnin. Raasta inkivääri ja valkosipulit, lisää vesi, riisiviinietikka, sokeri ja soija. Sekoita kunnes sokeri on liuennut. Paista liha nopeasti öljyssä kuumalla pannulla ja lisää mausteseos. Suurusta kastike sekoittamalla Maizena ja vesi, lisää kastikkeeseen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.