Caesardressing

on
Caesarsallad, Caesar salad, Caesar -salaatti
Caesarsallad, Caesar salad, Caesar -salaatti
Brahehus, Brahe castle
Brahehus, Brahe castle
Grillkväll, barbecue, grilli-ilta
Grillkväll, barbecue, grilli-ilta
Påarp
Påarp
Tylösand
Tylösand
Liseberg
Liseberg
Strömstad
Strömstad
Saltö
Saltö
Humbergssund
Humbergssund
Fjällbacka
Fjällbacka
Grebbestad
Grebbestad
Koster
Koster
Koster
Koster

Caesardressing, Halmstad och västkusten

Efter Uppsala åkte vi söderut mot Halmstad. En gammal jobbarkompis till mig (vi jobbade länge på ett och samma företag på 1990-talet) har ett sommarställe där och vi var där en gång när barnen var små. Åsa är numera gift med den amerikanske Richard och de har två barn, Alice och Oscar. Innan barnen började i skolan bodde de växelvis i Los Angeles och Malmö, nu är de permanent bosatta i Skåne men åker till USA med jämna mellanrum. Det är därför vi inte har haft möjlighet att träffas så ofta så nu var det kul att passa på och umgås lite. Tyvärr var vädret inte på vår sida riktigt, hela sommaren var ju ganska kylig. Alla andra badade men Åsa och jag hoppade helt frivilligt över. Annars satt vi och småpratade, lekte med barnen, hittade kantareller och grillade. En mycket trevlig visit till Hallandskusten.

Senare åkte vi till Göteborg med det obligatoriska besöket på stadens störa nöjespark Liseberg, barnen åkte alla karuseller de kunde hitta, själv lät jag bli på grund av att jag numera blir illamående direkt. Efter nöjesparken åkte vi vidare mot Strömstad, också lite av ett nostalgiskt mål då vi firade vår första, gemensamma midsommar just där. Vi hyrde ett litet hus i centrala Strömstad, det hittade jag lite otippat på Airbnb och det var hur fint och praktiskt som helst. Vi hann med lite utflykter till små byar längs kusten, Humbergssund, Fjällbacka oh Grebbestad, dessutom solade vi och badade en hel dag på Saltön och ytterligare en på Kosteröarna. Helt fantastiska ställen att besöka. Vi åt lunch i Fjällbacka och då tog jag Caesarsallad, finns den på menyn så väljer den väldigt ofta. Likadant med toast Skagen men nu när vi var där skaldjuren också finns så åt vi en massa färska krabbor, räkor och havskräftor istället. Jag kom på att jag har recept till den här dressingen och den är så bra, såsen blir så god, snåla inte heller med parmesanflarn på själva salladen. Det ska smaka och mycket.

Caesardressing

2 dl majonnäs (Hellmans om man inte orkar laga själv)
3-4 sardeller
1 msk vitt vinsvinäger
1 1/2tsk Dijonsenap
1-2 vitlöksklyftor
1 dl fint riven parmesan
1 tsk strösocker
salt och svartpeppar

Mixa alla ingredienser till en tjock dressing. (Blir den för salt eller syrlig kan man ta ännu mer majonnäs).

Caesardressing, Halmstad and the west coast

After Uppsala we headed south towards Halmstad. An old colleague of mine (we worked for a long time at the same company in the 1990s) has a summer cottage there and we were there once when our children were like toddlers. Åsa is now married to American Richard and they have two children, Alice and Oscar. Before the children started at school in Sweden they lived half the time in Los Angeles and half the time Malmö, now they are permanently living in Skåne but they still travel to the United States on a regular basis. That’s why we have not had the opportunity to meet so often and now it was fun to meet and socialize a bit. Unfortunately, the weather was not on our side really, the whole summer was pretty chilly. Everyone else was bathing but Åsa and I sort of refused. Otherwise we sat and chatted, played with the children, found some chanterelles and had a nice barbecue. A very nice visit to the coast of Halland.

Later we drove off to Gothenburg and made the obligatory visit to the city’s major amusement park Liseberg, our children went all the rides they could find, I did not as I get sick of them right away. After the amusement park we drove on to Strömstad, also a bit of a nostalgic goal as we celebrated our first, common midsummer right there. We rented a small house in central Strömstad, I found it on Airbnb and it was as nice and practical little house. We made some short visits to the small villages along the coast, Humbergssund, Fjällbacka and Grebbestad, in addition we sunbathed and swam a day at Saltö and another one on the Koster Islands. Absolutely amazing places to visit. We had lunch at Fjällbacka and I chose Caesar’s salad, if it is on the menu I choose it quite often. Same thing with toast Skagen, but now that we were where all the crabs, fresh shrimp and Norwegian lobsters are fished, we ate a lot of those. I remebered then that I have this recipe for this dressing and it is so good. Do not forget to add even more parmesan on the salad, there needs to be a lot, it need to taste.

Caesardressing

2 dl mayonnaise (Hellman´s if you do not make your own)
3-4 sardelles
1 tablespoon of white wine vinegar
1 1 / 2tsk dijon mustard
1-2 garlic cloves
1 dl finely grated parmesan
1 teaspoon of sugar
salt and black pepper

Mix all ingredients into a thick dressing. (If too salty or sour, you can add more mayonnaise).

Caesar-salaatin kastiske, Halmstad ja länsirannikko

Uppsalasta lähdimme etelään kohti Halmstadia. Yhdellä vanhalla työkaverillani (olimme vuosia samassa yrityksessä 1990-luvulla) on siellä kesäpaikka siellä ja kävimme siellä kerran, kun omat lapsemme olivat pieniä. Åsa on nykyään naimisissa amerikkalaisen Richardin kanssa ja heillä on kaksi lasta, Alice ja Oscar. Ennen kuin heidän lapsensa aloittivat koulunkäynnin he asuivat vuorotellen Los Angelesissa ja Malmössä, nyt he asuvat pysyvästi Skånessa, mutta matkustavat säännöllisesti Yhdysvaltoihin. Siksi meillä ei ole oikein ollut tilaisuutta tavata niin usein, joten nyt oli hauskaa kyläillä ja seurustella. Valitettavasti sää ei ollut taaskaan meidän puolellamme, koko kesä oli todella kylmä ja sateinen. Kaikki muut uivat, mutta Åsa ja minä jätimme sen touhun vapaaehtoisesti väliin. Istuimme ja höpötimme, leikimme lasten kanssa, löysimme kanttarelleja ja grillailimme. Oli kiva käydä taas Hallandissakin.

Halmstadin jälkeeen lähdimme Göteborgiin ja pakolliselle vierailulle kaupungin suurimpaan huvipuistoon eli Lisebergiin, lapset kävivät läpi kaikki karusellit jotka suinkin löysivät. Itse jätin ne väliin, tulen niistä nykyään huonovointiseksi saman tien. Lisebergistä jatkoimme matkaa vähän nostalgisesti Halmstadiin, vietimme nimittäin ensimmäisen, yhteisen juhannuksemme juuri siellä. Vuokrasimme pienen talon keskeltä Strömstadia, löysin sen Airbnb :n kautta, oikein mukava pieni talo, käytännöllinen ja tosiaan ihan keskustassa. Teimme pieniä retkiä länsirannkon pikkukyliin Humbergssundiin, Fjällbackaan ja Grebbestadiin, lisäksi otimme aurinkoa ja uimme sekä Saltössä että Koster-saarilla. Aivan upeita käyntipaikkoja. Söimme lounasta Fjällbackassa ja otin Caesarin salaatin, koska se oli listalla ja koska se on yksi lemppareistani. Yhtä usein valitsen myös toast Skagenin, mutta nyt kun olimme tuoreiden äyriäisten pyyntipaikoilla, söimme todella paljon rapuja, tuoreita katkarapuja ja merirapuja. Muistin silloin tämän helpon kastikereseptin, tämä on mahtavan makuista. Äläkä unohda lisätä parmesaanilastuja salaatin päälle, niitä pitää olla paljon ja kastikkeenkin pitää maistua.

Caesar-salaatin kastike

2 dl majoneesia (Hellman´sin majoneesi, jos et jaksa tehdä itse)
3-4 sardellia
1 rkl valkoviinietikkaa
1 1 / 2 tsk Dijon -sinappia
1-2 valkosipulinkynttä
1 dl hienoksi raastettua parmesaania
1 tl sokeria
suolaa ja mustapippuria

Miksaa kaikki ainekset paksuksi kastikkeeksi. (Jos kastike on mielestäsi liian suolaista tai hapanta, majoneesia voi lisätä).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.