Five-spice duck

Ankbröst, duck breast, ankanrintaa
Ankbröst, duck breast, ankanrintaa
Ankbröst, duck breast, ankanrintaa
Ankbröst, duck breast, ankanrintaa
Parainen/Pargas
Parainen/Pargas
Parainen/Pargas
Parainen/Pargas
Syrisk mat, Syrian food, syyrialaista ruokaa
Syrisk mat, Syrian food, syyrialaista ruokaa
Turku/Åbo
Turku/Åbo
Turku/Åbo
Turku/Åbo

 

Ankbröst five-spice

Förra veckoslutet åkte vi till en traditionell julmarknad i Pargas, en lite skärgårdsby där jag bodde en gång i tiden, även om det var precis lika grått och dystert som det har varit hela hösten. Väl framme blev vi glatt överraskade, marknade var mycket större än vad vi hade trott och det mesta som såldes vad hembakat och hemgjort. Mycket olika slags jullimpor, pepparkakshus, strumpor, glögg, fisk och annars också mat av alla slag. Vi åt en wrap med potatismos och korv i, lite som som en svensk tunnbrödsrulle. Jättegott, lite väl mycket majonnäs som rann på händer och kläder bara. Vi köpte med oss lite bröd och dryck, även lite fisk och en del syrianska delikatesser, blev verkligen lite nyfiken på var man kan handla za´atar som är en speciell krydda i Mellanöstern. Smakerna i det som vi köpte var i alla fall speciella, men också väldigt snälla.

Man kunde ju inte riktigt tro att det skulle komma någon snö överhuvudtaget men igår började det snöa. N uuhar de fortsatt hela natten och hela dagen med omfattande problem i både flyg- och tågtrafiken, dessutom en massa trafikolyckor och nedfällda träd. Här ute hos oss är det nog ingen som hunnit ploga så det ser verkigen ut som ett sagolandskap och det bästa sättet att komma fram är en pulka. Tyvärr är det då ingen som drar mig men alla småbarn verkar ha hur kul som helst. Tyvärr har de lovat plusgrader igen så om ett par dagar är vi visst tillbaka i det där gråa som jag avskyr. Vintrarna börjar numera så mycket senare och tar slut alltför tidigt, kommer att bli välidgt sur om de inte öppnar backen snart (säsongskorten är hutlöst dyra). Jag köpte ett par anbröstfiléer på Lidl häromdagen, de har väldigt bra pris på dem och efter att ha surfat ett tag så valde jag det här receptet à la Jennie Walldén. Hade även velat prova Edward Bloms recept men såg att Pimm´s ingår bara i beställningssortimentet och det hade jag ju inte tid med. Testa det här, det blev supergott ! Och ju, pak choi har ju inte riktigt hittat hit ännu heller så jag tog vår gamla kompis kinakål istället. Dessutom ändrade jag till 58 grader, vill att det ska vara riktigt rosa och saftigt.

2 stora ankbröstfiléer med skinn

Five spice-krydda

1 tsk szechuanpeppar (eller hel vitpeppar)
1 stjärnanis
1 tsk fänkålsfrön
0,5 tsk hel kryddnejlika
1 tsk kanel

Övrigt

1 dl Hoisinsås
2 pak choi
2 späda purjolöka
3 msk oystersauce
1 tsk sesamolja
4 portioner jasminris, kokt

Sätt ugnen på 150 grader. Börja med att mortla alla de hela kryddorna. När alla kryddor är mortlade till pulver, tillsätt kanelen och rör om. Skär ett rutmönster på fettsidan av ankbröstet med en vass kniv. Gnugga väl in ankbrösten runtom med kryddan. Sätt ankbrösten i en kall panna (fettet smälter då i pannan) och stek dem på medelvärme med skinnsidan ner till mycket av fettet smält och skinnet är krispigt. Vänd sedan och stek även på andra sidan till det fått fin färg. Ta upp och spara ankfettet i stekpannan. Pensla ankbrösten runtom med hoisinsås. Sätt ankbrösten i ugnen med skinnsidan upp till innertermperatur 58 grader – då är det medium och rosa. Låt vila. Skär av purjolöken så den är lika lång som pak choien. Dela pak choien och purjolöken på längden. Fräs hastigt på hög värme i ankfettet utan att vända för många gånger till de har fått lite färg. Häll över oystersauce och sesamolja och rör försiktigt så grönsakerna täcks runtom. Servera ankbröstet uppskivat med pak choi och purjolök samt kokt jasminris.

Five spice duck

Last week we went to a traditional Christmas market in Parainen, a small village in the archipelago where I used lived once. We decided to go there even though it was just as gray and gloomy as it has been all autumn. Once we arrived we were pleasantly surprised, the Christmas market was much bigger than we had imagined and most of what was sold was homemade. Different kinds of Christmas decorations, gingerbread houses, stockings, fish and also traditional Christmas food of all kind. We ate a wrap with mashed potatoes and sausage, a bit like a traditional Swedish ”tunnbrödsrulle”. It was a tasty one, but a lot of the mayonnaise ran on both our hands and our clothes. We bought some bread and drinks, even some fish and some Syrian delicacies. I got really curious about where to buy za’atar which is a special spice used a lot in the Middle East. The flavors of what we bought were special, but not too strong.

We actually thought that they would be no snow in December. But it started snowing yesterday, and it continued all night and day. There are major problems in both air and rail traffic, as well as there has been a lot of traffic accidents and fallen trees. Where we live, nobody has got the time to plow so it looks like a fairytale landscape and the best way to move out there is a sled. Unfortunately, nobody is pulling me, but all the children out there seem to have fun. Unfortunately they have promised plus degrees so in a couple of days we’ll be back in that gray and gloomy again. The winters start so much later nowadays and end too early, I will be very unhappy if they do not open the slalom slope soon (the season tickets are expensive). I bought a couple of duck breasts in Lidl the other day, they had a very good price and after searching for a while, I chose this recipe à la Jennie Walldén. I even wanted to try one from Edward Blom but as Pimm’s only can be ordered (we have a monopoly when it comes to alcohol) and it takes a few days I did not want to wait. Try this one, it will be really tasty ! And as bok choy  has not really arrived in Finland yet I took our old friend Chinese cabbage instead. In addition, I changed to 58 degrees, I want the meat to be pink and juicy.

2 large duck breasts

Five-spice

1 teaspoon of szechuan pepper (or whole white peppercorns)
1 star anise
1 teaspoon of fennel seeds
0.5 teaspoon whole cloves
1 teaspoon cinnamon

Other

1 dl Hoisin sauce
2 bok choy
2 leeks
3 tbsp oystersauce
1 teaspoon sesame oil
4 servings of jasmine rice, boiled

Preheat the oven to 150 degrees. Start by grinding all the whole spices. When all spices are powdered, add the cinnamon and stir. Score the skin on the fatty side of the duck breast with a sharp knife. Rub well in the ankle breasts around the spice. Put the breasts skin-side down in a cold pan (the fat then melts in the pan) and fry them on medium heat until golden brown and crispy. Then turn them and fry even the other side until it has a nice color. Pick up and do not throw away the fat. Brush the breast breasts around with Hoisin sauce. Put the duck breats in the oven with the skin side up until the inside temperature 58 degrees – then it is medium and perfect. Do not throw away the sauce. Let rest. Cut the leek and the bok choy into smaller pieces. Fry them quickly on high heat in the duck fat without turning too many times until they get a little color. Pour oystersauce and sesame oil and stir carefully so that the vegetables are covered. Serve the duck breast with sauce, bok choy, leek and boiled jasmine rice.

Viiden mausteen ankkaa

Viime viikonloppuna lähdimme perinteisille joulumarkkinoille pieneen Paraisten saaristokylään (asuin siellä aikoinani), vaikka ilma olikin yhtä lohduttoman harmaa ja tylsä, melkeinpä jo perinteinen syysilma. Perillä yllätyimme kuitenkin iloisesti, joulumarkkinat levittäytyivät koko Vanhan Malmin aluelle ja olivat paljon suuremmat, kuin me olimme luulleet. Suurin osa myytävistä tuotteista oli sitä paitsi kotitekoista, markkinoilla oli joulukoristeita, piparkakkutaloja, sukkia, erilaisia kalatuotteita ja kaikenlaisiti jouluruokia. Söimme wrappiin käärittyä perunamuusia ja makkaraa, vähän samanlainen ruoka kuin ruotsalaisten perinteinen ”tunnbrödsrulle”. Se oli todella hyvää, ainoa huono puoli oli se, että majoneesia ja ketsuppia oli sitten lopulta sekä sormissa, että vaatteissa. Ostimme mukaamme leipää ja juomia, vähän kalaa ja vähän syyrialaisia herkkuja. Olisi kiva tietää, mistä Lähi-idässä käytettävää za´atar – maustetta saisi ostettua. Ostamamme herkut olivat maukkaita eivätkä myöskään liian tulisia.

Ehdimme jo ajatella, että lunta ei taida tulla ollenkaan, mutta eilen se alkoi. Ja jatkui koko yön ja koko tämän päivän, sekä lentoliikenteessä että raideliikenteessä on suuria ongelmia ja lisäksi teillä on tapahtunut paljon liikenneonnettomuuksia ja puita on kaatunut. Miedän asuinaluettamme ei ole kukaan ehtinyt auraamaan, joten ulkona on todella kaunista. Paras liikkumistapa tällä hetkellä on kyllä pulkka. Valitettavasti minulta puuttuu vetäjä, mutta ulkona olevilla lapsilla näyttää olevan hulvattoman hauskaa. Valitettavasti plusasteita on taas luvassa, joten parin päivän kuluttua taidamme palata vanhaan, harmaaseen päiväjärjestykseen. Talvet alkavat nykyään paljon myöhemmin ja päättyvät ihan liian aikaisin. Toivon tosiaan, että rinnekkin saataisiin avattua, kausikortit ovat kalliita. Ostin pari ankanrintaa Lidlistä vähän aikaa sitten, ne eivät ole siellä erityisen kalliita. Vähän aikaa surffailtuani valitsin tämän Jennie Walldénin reseptin. Itse asiassa olisin halunnut kokeilla myös Edward Blomin reseptiä, mutta sitten huomasin, että Pimm´s on täällä vain Alkon tilausvalikoimassa, enkä halunnut odottaa. Kokeile tätä, tämä oli erittäin hyvää! Pak Choita ei täältä oikein löydy vieläkään joten käytin vanhaa ystävääni kiinankaalia. Muutin myös lämpötilan 58 asteeseen, halusin, että liha on punaista ja mehukasta.

2 ankanrintaa

Viiden mausteen jauhe

1 teelusikallinen sichuanin pippuria (tai kokonaisia valkopippureita)
1 tähtianis
1 teelusikallinen fenkolin siemeniä
0,5 tl kokonaisia neilikoita
1 tl kanelia

Muuta

1 dl Hoisin -kastiketta
2 Pak choi
2 purjoa
3 rkl osterikastiketta
1 tl seesamiöljyä
4 dl keitettyä jasmiiniriisiä

Kuumenna uuni 150 asteeseen. Jauha valkopippurit, tähtianis, fenkolin siemenet ja neilikat hienoksi jauhoksi morttelissa. Sekoita jauhoon loopuksi kaneli. Leikkaa ankanrintoihin ruutukuvio terävällä veitsellä. Hiero mausteet hyvin lihan molemmille puolille. Laita ankanrinnat kylmään pannuun (niiden rasva sulaa pannulla) ja paista ne keskilämmöllä nahkapuoli alaspäin kunnes rasva on sulanut ja pinta on rapea. Käännä ne ja paista väri toisellekkin puolelle. Nosta liha pannulta, säästä rasva. Penslaa ankanrinnat Hoisin – kastikkeella ja laita ne uuniin, paista kunnes sisälämpötila on 58 astetta, silloin ne ovat täydellisiä. Säästä kastike. Anna levätä folioon käärittyinä. Leikkaa purjo paloiksi, samoin pok choi. Paista ne nopeasti ankanrasvassa niin, että ne saavat hieman väriä. Kaada sekaan osterikastiketta ja seesamiöljyä ja sekoita varovasti. Tarjoa ankanrinnat pak choin, purjon, kastikkeen ja keitetyn jasmiiniriisin kera.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.