Pernod herring

on
Sill, herring, silliä
Sill, herring, silliä
S:t Michel/Mikkeli
S:t Michel/Mikkeli
S:t Michel/Mikkeli
S:t Michel/Mikkeli
S:t Michel/Mikkeli
S:t Michel/Mikkeli
S:t Michel/Mikkeli
S:t Michel/Mikkeli
Humlestörar, growing hops, humalan viljely
Humlestörar, growing hops, humalan viljely

Pernodsill

Så kom då regnet och nu är alla gator fullständigt livsfarliga då de inte längre är täcka av snö utan is. Jag är rätt säker på att de har bråttom på alla tre sjukhusen i stan, åtminstone på ortopedavdelningarna. Under årens lopp har jag redan brutit båda ben, högra armbågen och vänstra handleden. Ja, just det, när jag var barn så hann jag ju bryta nyckebenet också när jag åkte med sparken rakt in i en sandig pöl och flög över sparken. Så nej, jag tänker inte gå ut om jag aboslut inte måste. Jag surfade lite på sommarbilder på grund av att jag hatar det här vädret och kom plötsligt ihåg att vi gjorde ju en liten resa till S:t Michel i juni, det var för att jag ville se ett ställe som eventuellt skulle lämpa sig att skriva om. Det var dåligt väder då också men en bit av våra vackra sjöar och skogar fastnade på bild så jag sätter dem här.

Bland bilderna fanns dessutom en liten silltallrik som jag har helt glömt bort. Passar faktiskt bra även nu och ja, man hinner gott och väl att laga sin egen sill ännu. De var en kollega som rekommenderade att testa blåbärssill (hade då aldrig hört talas om den kombinationen) och i och med restaurangens recept var så enkelt så testade jag. Det blev hur gått som helst och görs på följande sätt: man tar en burk av Abbas franska löksill och silar bort vätskan. Därefter blandar man 1 dl crème fraîche och ½ dl söt blåbärssylt och blandar dem. Sedan tar man sillbitarna och blandar i dem. En annan favorit blev det här, jag är väldigt förtjust i anissmaken så den här ska jag laga även till jul. Dessutom ska jag naturligtvis ha portvinssill och senapssill också.

Pernodsill

4 sillfiléer
½ dl ättika
1 dl socker
1 ½ dl vatten
½ dl Pernod
1 msk svartpeppar
3 stjärnanisar
1 fänkål

Vispa vatten, ättika och socker i en skål tills sockret har löst sig. Skiva fänkålen. Tillsätt den, alla kryddor och Pernod. Skär sillen i lämpliga bitar och lägg den i lagen. Förvara i kylen i minst ett dygn, helst två.

Pernod herring

We got a rainy day today and all the streets are now pretty dangerous as they are no longer covered with snow but with ice. I am quite sure that they are in a hurry at all three hospitals in Turku, at least the orthopedists are. Over the years I have managed to break both legs, right elbow and left wrist. Furthermore, just when I was a kid, I broke my collarbone when I went out and kicked the kicksled straight into a sandy puddle and flew over it. So no, I’m not going to go out if I really do not have to. I went through some summer photos earlier today because I hate this weather and then I suddenly remembered that we made a small trip to St. Michel in June, because I wanted to visit a place that might be suitable for an article. It was bad weather then too, but I did manage to take some nice photos of our beautiful lakes and forests so You will see some of them here.

Among the photos I even found a small sill platter that I had completely forgotten. You have still time make these before Christmas, making Your own herring is not difficult at all. One of my colleagues recommended to try one with blueberry jam (I had never heard of that combination) and as I got the recipe from the restaurant in Sweden I decided to try. It was done quickly: can take a jar of Abbas French onion herring and sift away the liquid. Then mix 1 dl crème fraîche and ½ dl sweet blueberry jam, stir them together. Then you just add the herring. Another favorite was this one, I’m very fond of the flavor of anise, so I’ll make this for Christmas too. This Christmas I will even make some mustard and port wine herring.

Pernod herring

4 herring fillets
½ dl vinegar essence
1 dl sugar
1 ½ dl water
½ dl Pernod
1 tablespoon black pepper
3 star anises
1 fennel

Beat water, vinegar and sugar in a bowl until the sugar has dissolved. Slice the fennel. Add it, all spices and Pernod. Cut the sill into suitable pieces and put them into pickling solution. Store in the refrigerator for at least one day, preferably two.

Pernod -silli

Yöllä alkoi sataa ja nyt kaikki kadut ja käytävät ovat täysin tappavassa kunnossa kun lumi on muuttunut harmaaksi jääksi. Turun kolmessa sairaalassa on varmasti kiirettä, ainakin ortopedisillä osastoilla. Vuosien varrella olen onnistunut murtamaan molemmat jalkani, oikean kyynärpääni ja vasemman ranteeni. Ja niin, lapsena onnistuin potkaisemaan polkukelkkani suoraan hiekkaiseen lätäkköön, lensin kelkan yli ja onnistuin murtamaan toisen solisluuni. En siis aio missään tapauksessa mennä tällä kelillä ulos jollei ole ihan pakko. Kävin aiemmin päivällä läpi vähän kesäkuvia, koska vihaan tätä ilmaa ja halusin paeta jonnekkin muualle. Näin kuvista, että kävimme kesäkuussa Mikkelissä, koska minun piti käydä tarkistamassa yksi hyvä juttukohde. Silloinkin oli suhteellisen kurja kesäsää, mutta sain kuitenkin kivoja kesäisiä kuvia järvistämme ja metsistämme ja laitan muutaman tähän ilahduttamaan tämän harmauden keskelle.

Kuvien joukossa oli myös pieni alkuruokalautanen, jonka olin kokonaan unohtanut. Se sopii näin jouluksikin, ja vielä ehtii hyvin tehdä omia sillejä. Yksi kollega suositteli vähän hassua mustikkasilliä (en ollut koskaan edes kuullut tuosta yhdistelmästä) ja koska ravintolan resepti oli niin helppo, kokeilin. Mustikkasilli tehdään seuraavasti: yksi pieni purkki Abba ranskalaista sipulisilliä, siivilöi siitä neste pois. Sekoita sitten 1 dl crème fraîchea ja ½ dl makeaa mustikkahilloa keskenään. Sekoita joukkoon sillipalat. Toinen tuleva suosikki on tämä, pidän kovasti aniksen mausta, ja tätä aion tehdä myös täksi jouluksi. Lisäksi aion tehdä myös sinappi- ja portviinisilliä.

Pernod -silli

4 sillifileetä
½ dl etikkaa
1 dl sokeria
1 ½ dl vettä
½ dl Pernod
1 rkl mustapippuria
3 tähtianista
1 fenkoli

Sekoita vesi, etikka ja sokeri kulhossa ja vatkaa, kunnes kaikki sokeri on liuennut. Siivuta fenkoli. Lisää se, kaikki mausteet ja Pernod. Leikkaa sillifileet sopiviksi suupaloiksi ja lisää ne nesteeseen. Anna maustua jääkaapissa vähintään päivän, mieluiten kaksi.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.