Svampsallad, mushroom salad, sienisalaatti

Sienisalaatti, svampsallad, mushroom salad
Sienisalaatti, svampsallad, mushroom salad
Lactarius rufus
Lactarius rufus
Groda, frog, sammakko
Groda, frog, sammakko
Nyckelpiga, ladybeetle, leppäkerttu
Nyckelpiga, ladybeetle, leppäkerttu
Hepatica nobilis
Hepatica nobilis

Svampsallad

Tiden går fort när man har roligt. Inte nog med massor med jobb, bokföring som skulle lämnas och en dotter som ska dirigeras till höger och vänster mest hela tiden. Det är inte helt enkelt att flytta hemifrån och dessutom till ett annat land när man bara är sexton år gammal. Det har varit en hel del missförstånd mellan olika myndigeheter också och dessutom ska man ju var aderton år innan man har fullt ut kan sköta alla sina saker även på pappret. Sedan blev vi ju sjuka i influensa B hela bunten, alla hade feber i många dagar och det tog veckor att återhämta sig helt. Tre personer som jag känner blev så dåliga att de till och med hamnade på sjukhus. Till hösten tar jag nog alla vacin jag kan få, det här var ingen rolig historia överhuvudtaget.

Vintern kom sent och den verkar lämna landet sent. Vi har fortfarande snö på marken men gatorna städas redan och prognosen ser bra ut, det bli hyggliga temperaturer även nästa vecka. Jag har lagt ut receptet på finska svampsallad förut, men den här är utan ättika. Om det inte finns smetana där man nu råkar bo så kan man vispa upp vispgrädde istället. Min mamma använde alltid grädde, jag vill ha den lite fetare smaken med smetana. Oftast använder jag pepparriskor till svampsallad men det går alldeles utmärkt med skogsriskor också. Jag kokar svampen i fem minuter, sedan får de svalna. Därefter skär jag den i små bitar och sätter i frysen. Saltsvamp får man när man kokar svampen i fem minuter, låter vattnet rinna av i en sil och sätter svampen tillsammans med havssalt i en glasburk, räkna med 150-180 gram salt per ett kilo svamp. Har man väldigt mycket salt så ska svampen blötläggas en längre tid.

5 dl saltade skogssvampar (helst riskor)
1 tsk nymalet svartpeppar
1 medelstor lök
2 dl smetana
(salt)

Blötlägg svampen i 1-2 timmar beroende på hur salta de är. Torka svampen med en hushållsduk och låt dem torka ytterligare i en sil. Finhacka svampen. Krydda med nymalet svartpeppar. Skala och finhacka löken. Vispa smetanan och tillsätt löken och smetanan i svampblandningen. Blanda ihop, salta om det behövs. Låt svampsalladen sätta sig i kylen i ett par timmar.

Mushroom Salad

Time flies when one is having fun (or too much to do). Not just a lot of work, bookkeeping had to be left and our daughter had to be directed to right places most of the time. It’s not easy to move from home and also to another country when you’re only sixteen years old. There have been a lot of misunderstandings between different administrative authorities as well, and besides, one has to be eighteen years before one can fully handle all the paper stuff . We all became sick in flu B as well, everyone had fever for quite many days and it took weeks to recover completely. Three people I know became so ill that they ended up at hospitals. This year in the autumn, I’ll probably take all the seasonal vaccines I can get, this was no fun at all.

Winter came late this year and it seems to leave the country late. We still have snow on the ground, but the streets are already been cleaned and the forecast looks good, it will be nice temperatures even next week. I have had a recipe for Finnish mushroom salad before, but this one is without vinegar. If You can not find smetana where you live, use just ordinary whipped cream instead. My mother always used cream, I want the salad to be slightly fatter and sour and choose to use smetana. Most often, I use mushrooms called Lactarius rufus (milk caps) to make this one but even Lactarius trivialis will do fine. I cook the mushroom for five minutes, then let them cool. I cut them into small pieces and put them in the freezer. Salted mushrooms need to be boiled for five minutes as well, then drain the water in a sieve until dry. Put the mushrooms in a glas jar in layers with coarse sea salt, counting 150-180 grams of salt per kilogram of mushrooms. If you have a lot of salt, the mushrooms need be be soaked for a longer time.

5 dl salted forest mushrooms (preferably lactarius)
1 teaspoon black pepper
1 medium sized onion
2 dl smetana
(salt)

Soak the mushrooms for 1-2 hours depending on how salty they are. Wipe them with a kitchen towel and let them dry further in a sieve. Cut the mushrooms into small pieces. Season with freshly ground black pepper. Peel and chop the onion. Whisk the smetana and add the onion and mushrooms into a salad. Add salt if necessary. Allow the mushroom salad to rest in the fridge for a couple of hours.

Sienisalaatti

Aika menee nopeasti, kun on tekemistä. Ei pelkästää töitä ja kirjanpitoa, mutta myös kaikenlaisten tavallisten, käytännön asioiden hoitoa toiseen maahan. Ei ole ihan yksinkertaista muuttaa kotoa kokonaan toiseen maahan kuusitoistavuotiaana. Kummankaan maan viranomaiset eivät ole ihan selvillä siitä, miten tällaisessa tilanteessa tulee menetellä, ja omia asioitaanhan saa oikeastaan hoitaa vasta täysi-ikäisenä. Lomakkeita on täytetty ihan tarpeeksi ja ehkä jo vähän liikaakin. Tässä välissä saimma kaikki vielä B-influenssan, kuumetta oli kaikilla monta päivää, jopa viikon. Lopulliseen toipumiseen meni viikkoja. Kolme tuntemaani ihmistä sairastui niin pahasti, että päätyivät lopulta sairaalahoitoon. Ensi syksynä haen kyllä takuulla kaikki influenssarokotteet, tämän vuotinen sairastaminen riittti.

Talvi tuli todella myöhään ja näyttää lähtevän myöhään. Kaduilla ja nurmikoilla on vielä lunta, mutta jalkakäytäviä, pyöräteitä ja parkkipaikkoja puhdistetaan jo ja ensi viikoksi on luvattu lämmintä. Olen blogannut jo aiemmin suomalaisesta sienisalaatista, mutta tässä reseptissä ei käytetää etikkaa. Jos smetanaa ei löydy, voi hyvin käyttää tavallista kermaa, joka on vispattu vaahdoksi. Äitini käytti aina kermaa, itse pidän enemmän smetanan rasvaisesta ja happamasta mausta. Useimmiten käytän sienisalaattiin kangasrouskuja, mutta esimerkiksi haaparouskutkin käyvät varsin mainiosti. Keitän sieniä viisi minuuttia ja anna niiden jäähtyä. Leikkaan ne sitten pieniksi paloiksi ja laitan pakastimeen. Sienet voi myös suolata keittämisen jälkeen, tuolloin ne pitää valuttaa ja laittaa lasipurkkiin sieniä ja merisuolaa vuorotellen. Yhteen sienikiloon käytetään 150-180 grammaa suolaa. Jos käytät paljon suolaa sieniä pitää liottaa pidempään.

5 dl suolattuja metsäsieniä (mieluiten rouskuja)
1 tl mustapippuria
1 keskikokoinen sipulia
2 dl smetanaa
(suolaa)

Liota sieniä 1-2 tuntia riippuen siitä, kuinka suolaisia ne ovat. Pyyhi ne keittiöpyyhkeellä ja anna niiden vielä kuivua siivilässä. Paloittele sienet pieniksi palasiksi ja mausta mustapippurilla. Kuori ja pilko sipuli. Vatkaa smetana kovaksi vaahdoksi ja lisää se sieni- ja sipuliseokseen. Sekoiteta, lisää suolaa tarvittaessa. Anna sienisalaatin maustua jääkaapissa pari tuntia.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.