Gourmet Gdynia

on
tuńczyk / ogórek tuna / cucumber
tuńczyk / ogórek
tuna / cucumber
foire gras / kwiaty bzu / maliny foie gras / elder blossom / raspberry
foire gras / kwiaty bzu / maliny
foie gras / elder blossom / raspberry
szparagi / grejpfrut / dorsz asparagus / grapefruit / cod
szparagi / grejpfrut / dorsz
asparagus / grapefruit / cod
brokuły / parmezan / pomidor  broccoli / parmesan / tomato ​
brokuły / parmezan / pomidor 
broccoli / parmesan / tomato
Sztuczka
Sztuczka
Sztuczka
Sztuczka
rabarbar / jałowiec rhubarb / juniper ​
rabarbar / jałowiec
rhubarb / juniper
Sztuczka
Sztuczka
Sztuczka
Sztuczka
selekcja słodkości selection of sweets ​
selekcja słodkości
selection of sweets
Gdynia
Gdynia

Sztuczka

Nu hinner jag berätta om ett lite speciellt restaurangbesök vi gjorde i Polen. Jag undrade förresten hur det kan komma sig att jag aldrig tidigare har varit i Polen, jag tillhör ju ändå Interrail – generationen som åkte tåg kors och tvärs i hela Europa, syftet var ju att besöka så många länder och städer som möjligt. Efter lite googlande kunde jag konstatera att det är antagligen så att Polen kom med i tågluffarsystemet först 1991 efter Sovjetunionens fall och jag var ute och åkte tidigare. Ungern måste ha haft något specialtillstånd, dit kunde man åka tåg även om gränskontrollerna var ganska etxrema och det inte fanns så mycket att köpa heller. Men nu var det då dags, enkelt och smidigt dessutom när man kunde flyga från sin egen hemstad. Första dagen stannade vi i Gdansk men sedan såg vi till att vi kunde köpa lite tågbiljetter till grannstäderna Gdynia och Sopot också.

När vi kom fram till Gdynia (tågresan tog mindre än en timme) försökte vi fråga folk hur man bäst tar sig till en lokal shoppingcenter med namnet centrum Riviera men fick aldrig något svar. Vi hade kunnat ta taxi dit, den var så nära järnvägsstationen men sedan bestämde vi oss att ta det lgnt, äta gott och bada istället. Sonen hade googlat fram en helt fantastiskt bra restaurang med det lättuttalade namnet Sztuczka och vi lyckades hitta dit med hjälp av mobilerna. Restaurangen skulle just öppnas så vi fick vänta en liten stund men det gjorde inte så mycket när det var så fint väder. Vi bestämde oss för att dela på en 10-rätters avsmakningsmeny, egentligen ville de inte att vi skulle dela men jag visste att jag inte skulle orka äta allt själv så till slut gick det med på det. Till allt det här drack jag mineralvatten, en ljus öl och två glas vin. Det ena glaset var från Fratelli Serio & Battista Borgogno, Cannubi Barolo Riserva DOCG 2006 (till köttet) och det andra Ximenez-Spinola Exceptional Harvest 2016 till sötsakerna. Det här var det bästa jag har ätit och druckit hittills i år. Missa inte den här restaurangen om ni är i närheten! Menyn med drycker kostade för oss mindre än 90 euro.

Sztuczka

Now I finally have time to tell you about a small special restaurant visit we made while in Poland. By the way, I wondered how it was even possible that I had never been to Poland before, as I belong to the Interrail generation who traveled cross and across Europe, we tried to visit as many countries and cities as possible in a month. After googling, I was able to find out that Poland probably joined the Interrail 1991 after the fall of the Soviet Union, I made my trips earlier. Hungary must have had some sort of a special permit, we could go there even if the border controls were quite extreme and there was not much to buy either. But this was easy, flying to Poland from our own hometown. We chose to stay in Gdansk the very first day but then we bought some train tickets to the neighboring cities of Gdynia and Sopot as well.

When we arrived to Gdynia (the train journey took less than an hour) we tried to ask people how to best get to a local shopping center called the centrum Riviera but never got any response. We could have taken a taxi there, it was so close to the train station but then we decided to take it easy, eat well and go to the beach instead. Our son had googled and found a very nice restaurant called Sztuczka (easy to pronounce)and we managed to find it with the help of our mobiles. The restaurant would just open so we had to wait a little while but it did not matter as the weather was so nice. We decided to split a 10-course tasting menu, they did not want us to share but I knew I could not eat everything myself so eventually they agreed to it. With these dishes I drank mineral water, a light beer and two glasses of wine. The first one from Fratelli Serio & Battista Borgogno, Cannubi Barolo Riserva DOCG 2006 (to the meat) and the second one from Ximenez-Spinola Exceptional Harvest 2016 for the sweets. This was the best meal I’ve had and the best wines I have had so far this year. Do not miss this restaurant if you are nearby! The menu with all the drinks cost us less than 90 euros.

Sztuczka

Nyt voin kertoa teille pienestä, ihanasta ravintolakäynnistä Puolan Gdyniassa. Mietin muuten miten ihmeessä en ollut koskaan aiemmin käynyt Puolassa, kuulunhan kuitenkin siihen InterRail – sukupolveen, joka matkusti pitkin poikin Eurooppaa tavoitteena käydä niin monessa maassa ja kaupungissa kuin suinkin mahdollista. Pienen googlamisen jälkeen totesin, että todennäköisesti Puola liittyi reilijärjestelmään vasta Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen vuonna 1991, minä olin liikkeellä ennen sitä. Unkarilla on täytynyt olla jonkinlainen erikoissopimus, sinne me sentään pääsimme, vaikka rajatarkastukset olisivat aika tiukkoja ja ostettavaakaan ei ollut paljon. Tällä kertaa matka oli todella helppo, lyhyt lento omasta kotikaupungista. Ensimmäisenä päivänä olimme Gdanskissa, mutta sitten kävimme ostamassa junaliput Gdynian ja Sopotin naapurikaupunkeihin.

Kun saavuimme Gdyniaan (junamatka kesti alle tunnin), yritimme kysyä ihmisiltä miten pääsisimme helpoiten ostoskeskus Rivieraan, mutta emme saaneet koskaan mitään järkevää vastausta. Olisimme voineet ottaa sinne taksin, se oli kuitenkin niin lähellä rautatieasemaa. Koska oli kuuma päivä, päätimme kuitenkin vain hengailla, syödä hyvin ja käydä rannalla. Poikamme oli googlannut ravintolaa ja löytänyt sieltä oikein mukavan Sztuczkan (helppo lausua), ja onnistuimme löytämään sen matkapuhelinten avulla. Ravintola oli juuri avaamassa, joten jouduimme odottelemaan vähän aikaa, mutta eihän se haitannut, koska sää oli mitä mainioin. Päätimme jakaa 10 ruokalajin maistelumenyn, itse asiassa tarjoilija ei sitä suositellut, mutta tiesin, että emme olisi mitenkään jaksaneet syödä omia annoksiamme ja lopulta he suostuivat siihen. Join näiden ruokien kanssa kivennäisvettä, vaalean oluen ja kaksi lasia viiniä. Ensimmäinen lasi oli Fratelli Serion & Battista BORGOGNO, Cannubi Barolo Riserva DOCG 2006 (lihan kanssa) ja toinen Ximenez-Spinolan Exceptional Harvest 2016 jälkiruokien kanssa. Tämä oli paras ateria, jonka olen tänä vuonna syönyt ja viinit olivat kerrassaan täydellisiä. Menkää ihmeessä tänne, jos olette lähettyvillä ! Tämä maistelumeny juomineen maksoi alle 90 euroa.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.