Kanelsnurror, cinnamon buns, kanelihyrrät

on
Kanelsnurror, cinnamon buns, kanelihyrrät
Kanelsnurror, cinnamon buns, kanelihyrrät
Pargas/Parainen
Pargas/Parainen
Snok, grass snake, rantakäärme
Snok, grass snake, rantakäärme
Airisto
Airisto
Fjäderholmarna
Fjäderholmarna
Fjäderholmarna
Fjäderholmarna
Sandhamn
Sandhamn
Sandhamn
Sandhamn
Sandhamn
Sandhamn
Sandhamn
Sandhamn
Trouville
Trouville

Kanelsnurror

Det blev inte så mycket skrivet här när temperaturena steg till nya rekordnivåer som 33,3 grader. I somras hade vi exakt femtio dagar med minst 25 grader. Jag gillar värme men i år blev det nog lite väl mycket av den varan och det blev till slut svårt att sova på nätterna också. Största delen av semestern spenderades på stranden, i havet eller på båten. Snokarna var lite väl aktiva i år, vi fick simsällskap i skärgården nästan varje gång. Jag träffade ett par äldre damer som förklarade att förr i tiden behandlade man snokarna lite som katter, de tog hand om mössen på landet och det ansågs att barnen fick betala priset genom att låta dem simma med dem. Båda damerna tyckte att det var obehagligt och det tyckte vi med, man kom nog snabbt upp när man märkte att en snok simmade bredvid. Jag slutade äta och laga mat på grund av värmen, det som vi åt var olika meloner, vindruvor, chark, ostar, glass och läsk. Jag försökte ta hand om vätskebalansen och dricka en hel del mineralvatten men när jag lämnade pantflaskorna tillbaks så märkte jag att det stod ”saltfri” på dem. Jag ska verkligen se till att bara köpa mineralvatten som både innehåller salt och mineraler om det blilr lika varmt nästa år.

Skönaste minnet från den här sommaren var förresten en morgon då vi tog färjan över till Stockholm. Det var kanske 16 grader inne i hytten och vi sov som tre små bebisar i många timmar bara för att inse senare på kvällen att vi lyckats boka in oss på ett hotell utan AC. Anton fick sova hos Emma, det var bara vi föräldrar som ”lyxade” till det lite. Vi hann med några utflykter till havet även i Stockholm, en dag åkte vi till Fjäderholmarna, badade och åt gott och en annan dag åkte vi till Sandhamn då jag tycker att det är så pittoreskt där och jag har alltid tyckt om stranden Trouville. Vi köpte lite baguetter, Skagenröra och kanelsnurror med oss till stranden och nu när det äntligen blev lite svalare så ville jag testa att baka dem. Vi har ju finska ”örfilar” men de är lite annorlunda, man rullar ihop degen bara och skär lämpliga bitar av den. Det här var en lite roligare form och bäst ser ni hur man gör här . Jag vek degen bara dubbelt, inte trippelt men bullarna blev riktigt goda ändå.

Deg

5 dl mjölk
50 g jäst
2 tsk kardemumma
1 tsk salt
1 1⁄2 dl strösocker
1 ägg
150 g rumsvarmt smör
14–15 dl vetemjöl special

Fyllning

150 g rumsvarmt smör
1 1⁄2 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
2 msk kanel

Till pensling

1 ägg
Pärlsocker

Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till 37 grader. Lös jästen med mjölken och tillsätt övriga ingredienser. Var lite försiktig med mjölen, spara någon deciliter till utbakningen. Knåda degen för hand eller i en maskin tills tills den 
släpper bunken och känns jämn, blank och elastisk. Pudra lite mjöl över degen och låt den jäsa på en dragfri plats i en timme. Rör ihop alla ingredienser till fyllningen.
Dela degen i två bitar. Börja med att kavla ut den ena halvan till en stor 
rektangel. Bred fyllningen på hela rektangeln och vik över ena halvan så att den blir dubbel. Skär remsor av degen, cirka 4 cm breda. Skär 
varje remsa i mitten, nästan hela vägen men spar någon centimeter längst upp så det blir som ett par byxor. Fläta delarna tvinna ihop till ett knyte (se videon för detta!). Stoppa in ändarna under bullen. Gör likadant med den andra delen av degen. Låt snurrorna jäsa i en timme under kökshandduk. Pensla bullarna med ägg. Strö över pärlsocker. Grädda bullarna i 10-15 minuter i 225 grader. Låt svalna på galler.

Cinnamon buns

I could not do that much writing here as the temperatures rose to a new record levels of 33,3 degrees in Finland. We had exactly fifty days with at least 25 degrees this summer. I like warm, sunny days but this year was just too much for most of Finns, it was difficult to go fall asleep oand it was hard sleeping at night as well, we do not have any AC as it is basically never needed. Most of the holiday was spent on the beach, in the sea or on the boat. The grass snakes were more than active this year, we had them swimming around us almost every time we went off to the archipelago. I met a couple of older ladies who explained that in the past, the grass snakes were treated like cats, they took care of the mice in the countryside and it was thought that the children had to ”pay the price” by swimming with them. Both ladies thought it was uncomfortable and we thought so too. We did get up quite quickly when ever we noticed one swimming next to us. I actually stopped eating and cooking because of the heat, we merely ate different melons, grapes, chark, cheeses, ice cream and soft drinks. I tried to take care of the fluid balance and bought a lot of mineral water but when I left the bottles back, I noticed that they were ”salt-free”. I will make sure to buy mineral water that contains both salt and minerals if it’s going to be this hot next year.

The nicest memory from this summer was the morning we took a ferry to Stockholm. It was just about 16 degrees in the cabin and we slept like three little babies for many hours just to realize later in the evening that we had managed to book a hotel without AC. Anton was sleeping at Emma´s place, her place is too small for all of us. It was hot in Stockholm as well so we made some short, small  trips to the archipelago there, one was spent at Fjäderholmarna, we went to the beach and ate well and another day we took off to Sandhamn, it is such picturesque place and I have always loved their beach ”Trouville”. We bought some baguettes, Skagen and cinnamon buns with us to the beach and enjoyed a day out. Now, when it finally has become a bit cooler and it is easier to breath, I thought I would try to bake some Swedish cinnamon buns. We have Finnish ones as well, but they are made in a different way, like traditional rolls. This one is a bit different and the easiest way to understand how they are made is to watch this video. I turned my dough double, not triple as in the video but the buns were still very yummy.

Dough

5 dl milk
50 g of yeast
2 teaspoon cardamom
1 teaspoon salt
1 1/2 dl of granulated sugar
1 egg
150 g of butter, softened to room temperature
14-15 dl wheat flour special

Filling

150 g of butter, softened to room temperature
1 1/2 dl of granulated sugar
1 tablespoon vanilla sugar
2 tablespoons of cinnamon

For brushing

1 egg
pearl sugar

Put the yeast into a bowl. Heat the milk to 37 degrees. Dissolve the yeast with the milk and add the other ingredients. Be careful with the flour, save some deciliters to the baking. Knead the dough by hand or in a machine until it releases the bowl easily and feels even, glossy and elastic. Sprinkle some flour over the dough and let it rest for an hour. Stir all ingredients into the filling. Divide the dough into two pieces. Roll it out into a large rectangle. Spread the filling on top and fold over one half to make it double. Cut strips, about 4 cm wide, out of dough. Cut each strip in the middle, almost all the way but save a centimeter or two at the top so it will be like a pair of pants. Braid the parts together (see the video for this!). Insert the ends under the bun. Do the same with the other part of the dough. Let the buns rest for an hour under the kitchen towel. Brush the buns with eggs. Stir over pearl sugar. Bake the buns for 10-15 minutes at 225 degrees. Allow to cool.

Kanelihyrrät

Tänä kesänä ei niin tullut tänne kirjoitettua, kun lämpötilakin nousi uuteen ennätykseen eli 33,3 asteeseen. Tänä kesänä hellepäiviä oli tasan 50 ja jokaisena niistä päivistä vähintään 25 astetta. Pidän kyllä lämmöstä, mutta tänä vuonna sitä oli liikaa ja öisinkin oli vaikea saada unta ja nukkua. Suurin osa lomasta vietettiin joko rannalla, meressä tai veneellä. Rantakäärmeet olivat tänä kesänä vauhdissa, olivat uimaseurana saaristossa melkein joka kerta. Tapasin pari vanhempaa daamia, jotka kertoivat, että ennen vanhaan rantakäärmeitä kohdeltiin vähän niinkuin kissoja, ne pitivät maalla huolen siitä, että hiiriä ei ollut liikaa ja lasten piti sitten maksaa niille ”palkkaa” uimaseuran muodossa. Molempien daamien mielestä se oli epämiellyttävä lapsuuden muisto ja me olemme samaa mieltä. Merestä tultiin joka kerta vauhdilla ylös kun jokin rantakäärme sai päähänsä liittyä seuraan. Lämmö myötä lopetin syömisen ja ruoanlaiton, keskityimme nauttimaan erilaisista meloneista, viinirypäleistä, leikkeleistä, juustoista, jäätelöstä ja limsasta. Yritin huolehtia nesteytyksestä ja join paljon kivennäisvettä, mutta kun sitten vein panttipullot kauppaan, huomasin, että niissä luki ”suolaton”. Jatkossa pitää varmistaa, että ostaa sellaista kivennäisvettä, joka sisältää sekä suolaa että mineraaleja. Mikälisikäli nyt sitten ensi kesästä tulisi yhtä kuuma.

Ihanin muisto tältä kesältä oli yksi heinäkuinen aamu kun lähdimme laivalla Tukholmaan. Hytissä oli ehkä 16 astetta lämmintä ja matkustamossa ja nukuimme kuin pienet vauvat konsanaan koko aamupäivän. Illalla olikin sitten vastassa hotellihuone, jossa ei ollut ilmastointia lainkaan. Anton nukkui Emman luona, mutta me vanhemmat jouduimme nukkumaan hotellissa, asunto on yksinkertaisesti liian pieni koko poppoolle. Tukholmassakin oli kuuma, pakenimme lämpöä yhtenä päiväna Fjäderholmarna -saarille, uimme ja söimme hyvin ja yhtenä toisena päivänä lähdimme Sandhamniin, joka on ihanan viehättävä saari, ja jonka paras ranta Trouville on yksi kestosuosikeistani. Ostimme patonkeja, Skagenröraa ja kanelihyrriä mukaan rannalle ja nyt kun vihdoinkin tuli vähän viileämpää, kokeilin leipoa niitä. Onhan meillä suomalaiset korvapuustit, mutta niissähän taikina vain rullataan ja siitä leikataan paloja, nämä ovat hieman erilaisia. Parhaiten näet tältä videolta mitä tekniikkaa kannattaa käyttää. Itse taitoin taikinan vain kerran, en kolmeen osaan. Pullista tuli aivan älyttömän hyviä.

Taikina

5 dl maitoa
50 g hiivaa
2 tl kardemummaa
1 tl suolaa
1 1/2 dl hienosokeria
1 muna
150 g huoneenlämpöistä voita
14-15 dl vehnäjauhoja

Täyte

150 g huoneenlämpöistä voita
1 1/2 dl hienosokeria
1 rkl vaniljasokeria
2 rkl kanelia

Voiteluun

1 muna
raesokeria

Murenna hiiva taikinakulhoon. Kuumenna maito 37 asteeseen. Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon ja lisää muut aineet. Lisää jauhoja vähitellen ja säästä muutama desilitra leipomiseen. Vaivaa taikinaa käsin tai koneella, kunnes se irtoaa kulhosta ja tuntuu tasaiselta, kiiltävältä ja joustavalta. Ripottele taikinan päälle hieman jauhoja ja anna sen nousta vedottomassa paikassa liinan alla tunnin ajan. Sekoita kaikki täytteen aineet. Jaa taikina kahteen osaan. Kauli taikina suorakulmioksi. Levitä puolet täytteestä taikinalle ja taita se sitten puoliksi niin, että täyte jää sisälle. Kauli taikina uudestaan suorakulmioksi ja leikkaa siitä taikinauhoja noin 4 cm leveitä taikinanauhoja. Leikkaa kaikki nauhat vielä keskeltä kahtia, mutta jätä yläosaan muutaman sentin pituinen osa, jota et leikkaa. Kierrä nauhat yhteen (katso video tästä!) ja käännä pullan päät pullan alle. Tee sama toisella taikinalla. Anna valmiiden kanelihyrrien nousta leivinliinan alla vielä tunti. Voitele pullat kananmunalla. Ripottele päälle raesokeria. Paista pullia 10-15 minuuttia 225 asteisessa uunissa. Anna niiden jäähtyä uuniritilän päällä.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.