Råraka med lax, smetana, löjrom och rödlök. Potato pancake with salmon, smetana, red onion and vendace roe. Raakapaistettu perunalätty, lohi, muikunmäti, smetana ja punasipuli

Råraka med lax, smetana, löjrom och rödlök. Potato pancake with gravlax, smetana, red onion and vendace roe. Raakapaistettu perunalätty, mukuinmäti, smetana ja punasipuli.
Råraka med lax, smetana, löjrom och rödlök. Potato pancake with gravlax, smetana, red onion and vendace roe. Raakapaistettu perunalätty, muikunmäti, smetana ja punasipuli
Råraka, potato pancake, raakapaistettu perunalätty
Råraka, potato pancake, raakapaistettu perunalätty
Påskens sötaste godis, most cute Easter candies, söpöt pääsiäiskarkit
Påskens sötaste godis, most cute Easter candies, söpöt pääsiäiskarkit

Rårakor

Svenskarna många olika saker av potatis, bland de som vi tycker mest om finns både rårakor och raggmunkar. Det är ju helt fantastiskt att man laga så god mat av potatis. Man kan även prova på att laga rårakor med andra rotsaker eller en blandning av dem. Men allra godast – tycker vi – är kombinationen av lax, löjrom, finhackad rödlök och uppvispad smetana. Grundreceptet för rårakorna finns här och ett annat här.

Jag älskar doften av tjära. Det är något oerhört behagligt och lustfullt i den. Och när jag då såg att det fanns gravlax med tjärsmak till salu så åkte ett par paket med. Jag måste säga att det var en lyckad kombination då smaken av tjära kunde bara anas på ett väldigt trevligt sätt. Ni som saknar de finska tjärpastillerna och är bosatta i Stockholm hittar dem åtminstone på Hötorgshallen och kanske lite förvånande även här på Sjöhistoriska museet. Ni som bor utomlands borde kanska titta in på den här sidan där det säljs mycket finskt. Men försök inte att grava lax med tjärpastiller, det blir nog alldeles för sött. Jag ska testa med att grava med tjärlikör.

Potato pancake

Swedes do a lot of different things with potatoes, among the ones we like best are two kind of potato pancakes. It’s quite amazing that one can get so good food out of just potatoes. You can also try to cook the pancakes with other root vegetables or a mixture of them. But the one we like most is the basic one with salmon, vendace roe, red onion and whipped sour cream. The basic recipe for the potato cakes is here and another one here.

I love the smell of tar. There is something incredibly comfortable and pleasurable in it. And when I saw that there was gravlax with teh taste of tar for sale I took a couple of packages immediately. I must say it was a successful combination as the taste of tar barely could be sensed in a very nice way. For those who miss the Finnish candies with tar and are in Stockholm will find them at least in Hotorgshallen and perhaps a little surprising, even at the Maritime Museum. For those who live abroad should take a look at this page, a lot of Finnish stuff is sold there. But do not try to make salmon with those candies, it will probably be way too sweet. I will try a tar liqueur next to do that.

Raakapaistetut perunalätyt

Ruotsalaiset tekevät monia hyviä ruokia pelkästään perunasta, esimerkiksi perunapannukakkuja ja raakapaistettuja perunalättyjä. On aivan uskomatonta miten hyvää ruokaa pelkästä perunasta saakaan. Rakkapaistettuihin perunalättyihin voi sekoittaa myös muita raastettuja juureksia kuten porkkanaa, palsternakkaa tai vaikkapa bataattia. Meidän mielestämme parasta herkkua on kuitenkin pelkästä raa´asta perunasta paistettu lätty, joka tarjotaan lohen, muikunmädin, punasipulin ja vaahdotetun smetanan kanssa. Perusresepti niihin on täällä ja toinen täällä.

Rakastan tervan tuoksua. Siinä on jotain uskomattoman kotoista ja miellyttävää. Ja kun huomasin, että myynnissä oli tervagraavattua lohta, oli pakko ostaa pari pakettia. Yhdistelmä oli oikein onnistunut koska tervan saattoi vain aistia taustalta. Sinä, joka kaipaat suomalaisia tervapastilleja ja asut Tukholmassa, löydät niitä ainakin Hötorgshallenista Suomi-myymälästä ja ehkä hieman yllättäen myös Merenkulkumuseosta. Te, jotka asutte ulkomailla, käykää ihmeessä täällä, siellä on paljon muutakin suomalaista. Älä kuitenkaan yritä graavata lohta pastilleilla, siitä tulee liian makeaa. Seuraavaksi graavaan oman loheni tervaliköörillä.

En kommentar Lägg till din

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.