Toast med lax, nässelstuvning och pocherat ägg, toast with salmon, nettle sauce and poached eggs, paahtoleipä, lohta, nokkoskastiketta ja uppomuna

Toast med lax, nässlor och pocherat ägg, toast with salmon, nettles and poached egg, paahtoleipä, lohta, nokkosia ja uppomuna
Toast med lax, nässlor och pocherat ägg, toast with salmon, nettles and poached egg, paahtoleipä, lohta, nokkosia ja uppomuna

SONY DSC

Grått, gloomy, harmaata
Grått, gloomy, harmaata

Toast med stekt lax, nässelstuvning och pocherat ägg

Igår åkte vi till landet för att kolla om vi kunde hitta några nässlor. Tanken var att laga en nässelstuvning till den överblivna ugnsbakade laxen som jag hade tagit ut ur frysen (ca 300 g) för att tina. Vi hittade en del nässlor men av någon underlig anledning så lyckas jag alltid bränna mig även om man har handskar eller en plastpåse (som den här gången) på händerna. Det var inte överdrivet grönt direkt, men vi lyckade samla ihop en liter nässlor i alla fall. Väl hemma rostade jag toasts, delade laxen på dem, öste på nässelstuvning och dessutom ett pocherat ägg på varje. Till toasts serverades sallad, en riktig god, lite vårlig middag en helt vanlig måndagskväll. Rekommenderas varmt. Idag åt jag resten av stuvningen till lunch och i och med att solen nu skiner så är jag rätt nöjd. Här hittar ni ett recept till en nässelsoppa och här är den som jag gjorde i fjol.

Nässelstuvning

1 l nyplockade nässlor (bara bladen)

1 gul lök

smör

1 dl mjölk

2 dl grädde

salt och svartpeppar

Skala och finhacka löken. Smält smöret och stek löken utan att den tar färg. Tillsätt mjölk, grädde och nässlorna. Låt koka ihop tills såsen har en lite tjockare konsistens. Krydda med salt och svartpeppar.

Pocherade ägg

4 ägg

vatten

1 tsk ättika

1/2 tsk salt

Koka upp vatten och stäng av plattan när det börjat koka. Tillsätt ättika och salt. Knäck äggen i en liten kopp eller ett glas och häll dem i vattnet så nära vattenytan som möjligt. Koka äggen i tre minuter och ta upp dem med en hålslev. Ägget ska ha en krämig, rinnande konsistens.

Toast with fried salmon, creamy nettle sauce and poached egg

We left the city yesterday to go off to the countryside to see if we could find some nettles there. The idea was to cook a creamy nettle sauce for the leftovers of baked salmon that I had taken out of the freezer (about 300 grams) to thaw. We found some nettles but for some strange reason I always manage to burn my fingers even if I have gloves or a plastic bag (like this time) on my hands. It was not overly green directly, but we managed to gather a liter of nettles anyway. Once home again, I roasted toasts, shared the salmon on them, put on nettle sauce and one poached egg on each. To the toasts were served with salad and this was just a great dinner at an ordinary Monday. Highly recommended. I just ate the rest of the nettle sauce for lunch and as the sun is shining I’m quite happy. Here is a recipe for an nettle soup and the one I made last year is found here.

Creamy nettle sauce

1 liter of freshly picked nettles (only the leaves)

1 onion

butter

1 dl milk

2 dl cream

salt and black pepper

Peel and finely chop the onion. Melt the butter and fry the onion until translucent. Add milk, cream and nettles. Let simmer until the sauce has a slightly thicker consistency. Season with salt and black pepper.

Poached eggs

4 eggs

water

1 teaspoon vinegar essence

½ teaspoon salt

Boil the water and turn off the plate when it starts to boil. Add the vinegar essence and salt. Break the eggs into a small cup or a glass and pour them into the water so close to the water surface as possible. Boil the eggs for three minutes and remove them with a slotted spoon. The eggs should have a creamy, watery consistency.

Paahtoleipä, paistettua lohta, nokkoskastiketta ja uppomuna

Eilen lähdimme maalle ihan vain etsimään nokkosia. Ajatuksena oli tehdä kermaista nokkoskastiketta pakastimesta sulamaan otetun, tähteeksi jääneen uunilohen (noin 300 grammaa) päälle. Löysimme jonkin verran nokkosia, mutta jostain kumman syystä onnistun aina polttamaan sormeni vaikka minulla olisikin käsineet tai muovipussi (kuten tällä kertaa). Maallakaan ei vielä ollut kovin vihreää, mutta löysimme sentään litran verran nokkosia. Kun tulimme kotiin, paahdoin paahtoleivät, jaoin paistetun lohen niiden päälle, kalan päälle runsaasti nokkoskastiketta ja yksi uppomuna kullekkin. Paahtoleipien kanssa söimme tavallista vihersalaattia ja illallinen oli oikein kiva, keväinen ruoka tavallisena maanantai-iltana. Voin suositella. Tänään söin loput nokkoskastikkeesta lounaaksi ja nyt kun aurinko taas paistaa, olen tyytyväinen. Ehkä jopa onnellinen. Täältä löytyy nokkoskeiton resepti ja tässä on toinen nokkoskeitto, jonka tein viime vuonna.

Nokkokastike

1 litra juuri poimittuja nokkosia (vain lehdet)

1 sipuli

voita

1 dl maitoa

2 dl kermaa

suolaa ja mustapippuria

Kuori ja hienonna sipuli. Sulata voi ja paista sipulia kunnes se on kuultavaa. Lisää maito, kerma ja nokkoset. Anna kiehua, kunnes kastike on saennut. Mausta suolalla ja mustapippurilla.

Uppomunat

4 munaa

vettä

1 tl etikkaa

½ tl suolaa

Kiehauta vesi ja sammuta levy, kun vesi alkaa kiehua. Lisää etikka ja suola. Riko munat pieneen kuppiin tai lasiin ja kaada ne veteen niin lähellä vedenpintaa kuin suinkin mahdollista. Keitä munia kolme minuuttia ja ota ne vedestä reikäkauhalla. Keltuaisen tulee olla kermainen ja juokseva.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.