Melankoli, melancholy, melankoliaa

Dillstuvad potatis med basilikagravad lax, dill potatoes with basil marinated salmon, tilliperunoita ja basilikagraavattua lohta
Dillstuvad potatis med basilikagravad lax, dill potatoes with basil marinated salmon, tilliperunoita ja basilikagraavattua lohta
Turku/Åbo
Turku/Åbo
Turku/Åbo
Turku/Åbo

 

Melankoli

Den här tiden på året är verkligen inte min favorit. Det är så fruktansvärt mörkt hela tiden. Till helgen tänker jag plocka upp julbelysningen, det blir så mycket trevligare att vakna när det är lite ljus i fönstren. Jag bifogar några bilder, det är inte mycket blå himmel som man har sett på sistone. Nu har dessutom regnat två dagar i sträck. Jag hörde att temperaturen i Finland nu stigit fem grader och det märks, vi har fått en enda lång höst istället för en riktig vinter. Fast det är ju väldigt tidigt ännu, vi kanske kan få en vargavinter i alla fall ? Ikväll ska jag göra en intervju på det här stället, det är ett mysigt stället. Hoppas de har bra belysning också.

Jag ska sätta en deg idag innan jag åker iväg (den ska jäsa i två timmar) och använda Manitobamjöl som är mer proteinrikt än vanligt vetemjöl, jag lyckades hitta mjölet i en liten italiensk delikatessbutik här i Åbo och blev överlycklig, jag har flera recept som kräver just det här mjölet, bland andra ett från Rolf´s kök i Stockholm. De har för övrigt Stockholms bästa och förhållandevis billig lunch. Igår lagade vi pizza med skinka och champignoner då butikstanten hade lagt längst fram de skinkorna som hade kortast datum och vi i misstag köpt just dem. De var alltså tvungna att användas snabbt men det blev ändå riktigt gott. Här har ni en bild på en av mina ständiga favoriter, dillstuvad potatis (recept här) och basilikagravad lax (recept här)som vi åt i tisdags.

Melancholy

This time of year is not really my favorite. It is so terribly dark all the time. This weekend I will pick up the Christmas lights, it will be so much nicer to wake up when there is little light in the windows. I attach some pictures, we have not seen that much of a blue sky lately. It has now also been raining for two days. I heard that the temperature in Finland has risen five degrees and we have got one long fall instead of a real winter. But it’s still very early, maybe we can still get a great winter ? Tonight I’ll do an interview in this place, it is a cozy place and I hope they have enough light as well.

I’ll put a dough today before I go away (it will rise for two hours) and use the Manitoba flour which is more rich in protein than regular wheat flour, I managed to find the flour in a small Italian delicacy shop here in Turku and was overjoyed, I have several recipes that require this particular flour, including one from Rolf’s kök in Stockholm. They actually serve the best and relatively inexpensive lunch in Stockholm. Yesterday we made pizza with ham and mushrooms as the store had put the buttocks that had the shortest date at the front and we accidentally bought them. They were then forced to be used as fast as possible but the pizza was still really good. Here you have a picture of one of my firm favorites, dill potatoes (recipe here) and basil marinated salmon (recipe here) that we ate last Tuesday.

Melankoliaa

Tämä vuodenaika ei kuulu suosikkeihini. Tuntuu siltä, että koko ajan on pimeää. Ensi viikonloppuna haen kellarista kaikki jouluvalot, on paljon mukavampaa herätä kun edes ikkunoissa on vähän valoa. Laitan tähän muutaman syksyisen kuvan, taivas ei ole ollut erityisen sininen viime aikoina. Ja nyt on satanut kaksi kokonaista päivää. Kuulin uutista, että lämpötila on Suomessa noussut noin viisi astetta ja tässä on lopputulos, kunnollisen talven sijaan saamme yhden pitkän syksyn. Onhan toki vielä aikaista arvailla, ehkä me kuitenkin ehdimme saada vielä ihan kunnollisen talven ? Tänään teen yhden haastattelun täällä , siellä on kodikasta ja toivottavasti myös valoisaa.

Laitan tänään leipätaikinan tulemaan ennen kuin lähden kaupungille (sitä nostatetaan kaksi tuntia) ja käytän Manitoba -jauhoja, joissa on enemmän proteiinia kuin tavallisissa vehnäjauhoissa, onnistuin löytämään niitä pienestä italialaisesta herkkupuodista täältä Turusta ja olin tosi tyytyväinen, minulla on useita reseptejä, joissa tarvitaan juuri näitä jauhoja, yksi on Rolf´s kökistä Tukholmassa. Sieltä saa muuten Tukholman parhaan ja suhteellisen edullisen lounaan. Eilen teimme pizzaa, jossa oli kinkkua ja herkkusieniä, koska olimme vahingossa ostaneet kaupassa kinkkua, jonka päiväys oli menossa umpeen. Oli pakko käyttää koko paketti mahdollisimman nopeasti, mutta pizza oli todella hyvää. Tässä kuvassa on yksi kestosuosikeistani, tilliperunoita (resepti täältä) ja basilikagraavattua lohta (resepti täällä), söimme tätä tiistaina.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.