Galette, gallets, galletit

Galette
Galette
Galette
Galette
Tati
Tati

Galetter

Det var väl klart att de hittills vackraste och varmaste dagarna skulle komma mitt i veckan då man absolut inte har möjlighet att ta sig ut. Imorgon åker vi på en liten reportageresa och det betyder nästan tre timmar i bilen. Det är nog bäst att det fina vädret fortsätter över helgen men vad jag vet har de lovat bakslag och kallare väder och dessutom snö. Jag tänker inte lyssna på sådant prat, nu är det dags för våren. Jag är lite avundsjuk på dem som bor i södra Sverige, våren kommer ju dit så mycket tidigare än hit till Åbo. Men å andra sidan får de i norra Finland vänta betydligt längre än vi här. Och ett säkert tecken på att våren är i den här staden är det här.

Häromveckan blev jag väldigt sugen på salta plättar och googlade på receptet till galettes. Vi spenderade en hel sommar på Gotland en gång och där finns det tre stycken crêperier. En i Hablingbo, en i Visby och en fantastisk en på Fårö. Jag har varit på dem alla och lägger ut bilder från dem om jag nu skulle hinna hitta dem innan dagens sista intervju. Anledningen till att de smakade så gott var säkert på grund av de unika miljöerna.

6 dl bovetemjöl
3 ägg
3 dl vatten
3 krm salt
3 dl mjölk

Vispa ihop äggen och mjölet. Tillsätt resten av ingredienserna och låt stå svalt i en halv timme. Grädda tunna pannkakor av smeten, det räcker med en halv deciliter smet till varje pannkaka. Servera som här med rökt lax och en röra på räkor, gurka och limejuice.

Galettes

It was obvious that the most beautiful and warmest days would come midweek as one is stuck in the office and not able to get out. Tomorrow I will be off on a little trip for an interview and that means almost three hours in the car. It’s would be best that the good weather will continue over the weekend but I know they have promised setbacks and colder weather and even snow in addition. I will not listen to that though, it’s time for spring. I’m a little jealous of those who live in southern Sweden, spring arrives so much earlier there than here in Turku. But on the other hand, those in northern Finland have to wait much longer than we. And a sure sign of spring in this city is this.

The other week, I had cravings for savory pancakes and googled the recipe for galettes. We spent an entire summer on Gotland once and there are three crêperies. One in Hablingbo, one in Visby and an amazing one at Fårö. I’ve been to them all and will post pictures of them if I have time to find them before today’s last interview. The reason they tasted so good was surely because of the unique environment.

6 dl buckwheat flour
3 eggs
3 dl water
3 pinches of salt
3 dl milk

Whisk together the eggs and flour. Add the remaining ingredients and let stand in fridge for half an hour. Bake thin pancakes from the batter, it is enough with a half deciliter batter for each pancake. Serve as here with smoked salmon and a mixture of shrimps, cucumber and lime juice.

Galetit

Sehän oli selvää, että tähän asti kauneimmat ja lämpimimmät päivät tulisivat keskellä viikkoa kun ulos ei oikein ehdi lähteä. Huomenna olemme juttukeikalla ja se tarkoittaa puolestaan ainakin kolmea tuntia autossa. Olisi parasta, että ihana sää jatkuu vielä ensi viikonlopun yli, mutta en tiedä, säätiedotuksissa ovat lupailleet takaiskuja: kylmempää säätä ja kaiken huipuksi uutta lunta. En ajatellut uskoa tällaisia puheita, nyt on jo kevään aika. Olen hieman kateellinen niille, jotka asuvat Etelä-Ruotsissa koska kevät tulee sinne niin paljon aikaisemmin kuin tänne Turkuun. Mutta toisaalta, Pohjois-Suomessa asuvat saavat odottaa kevättä paljon meitä kauemmin. Ja yksi varma kevään merkki tässä kaupungissa on tämä.

Jokin aikaa sitten minun teki mieli suolaisia lättyjä ja googlasin galettien resptiä. Vietimme kerran koko kesän Gotlannissa ja siellä on kolme crêperietä. Yksi Hablingbossa, yksi Visbyssä ja yksi aivan ihana Fårön saarella. Olen ollut niissä kaikissa ja laitan tänne niistä kuvia mikäli sikäli ehdin löytää ne ennen päivän viimeistä haastattelua. Syy siihen, että ne maistuivat aivan älyttömän hyviltä oli varmaankin ainutlaatuinen ympäristö.

6 dl tattarijauhoja
3 munaa
3 dl vettä
3 maustemitallista suolaa
3 dl maitoa

Vatkaa munat ja jauhot keskenään. Vatkaa sekaan loput ainekset ja anna taikinan seistä viileässä puolessa tunnissa. Paista taikinasta ohuita lettuja, puoli desilitraa taikinaa riittää yhteen galetteen. Tarjoile niinkuin tässä – savulohen ja katkaravuista, kurkusta ja limen mehusta tehdyn seoksen kanssa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.