Tapas (berenjenas)

Berenjenas
Berenjenas
Trattisar, mushrooms, suppilovahveroita
Trattisar, mushrooms, suppilovahveroita
Höst, autumn, syksy
Höst, autumn, syksy
Höst, autumn, syksy

Tapas

Vidrigt väder men det är ju november, dödens månad. För 16 år sedan var vi kloka och flydde Sverige redan i september, vi hyrde ut vår lägenhet i Uppsala till två killar som just hade börjat studera där och flög till Málaga. Därifrån tog vi taxi till Fuengirola där vi hade hyrt två olika lägenheter, en för september och en annan för oktober. Det var lite kul då de låg i olika sidor av staden och vi hade tid och möjlighet att bekanta oss ordentligt med båda delarna. Vi hade snålat med dagarna och den ena plockade ut dagar för det ena barnet, den andra för det andra. Vi fick så mycket sol att vi trodde att vi skulle klara resten av hösten och vintern galant men när vi väl landade i Sverige – i november – så tog det inte så lång tid innan man var deprimerad igen.

Det bästa med att vara i Spanien med två småbarn var alla tapasställen. Perfekt att sitta på uteserveringar med två ungar som tappade både det ena och det andra och man behövde inte alls bry sig om städningen. En annan klar fördel var klädseln, de behövde ju inte alls så mycket kläder på sig. Dessutom kostade en portion tapas då ungefär 1 euro, tio spänn. Det var rätt ofta som vi gick ut och hämtade berenjenas från ett ställe som låg nära. Jag lagade dem nu i veckan, antagligen på grund av längtan efter sol, det finns inget dagljus här för tillfället. Mycket enkelt och gott.

Berenjenas

2 auberginer
salt
vetemjöl
olja till fritering
honung till servering
mandelspån till servering

Skär auberginer i skivor och salta dem. (Vissa brukar lägga dem i mjölk för att få bort den bittra bismaken, men jag tycker att det fungerar lika bra med salt). Låt skivorna vätskas och torka dem med kökshandduk eller hushållspapper. Vänd om skivorna i vetemjöl som du kan krydda med salt och svartpeppar och fritera dem i het olja tills de är gyllenbruna. Ringla över honung och mandelspån på berenjenas när de är klara. Jag tog lite smetana också.

Tapas

Bad weather, but it’s November, the month of death. For sixteen years ago we were wise and fled Sweden already in September, we rented our apartment in Uppsala to two guys who had just started studying there and flew to Málaga. From there we took a taxi to Fuengirola where we had rented two different apartments, one for September and another one for October. It was fun as they were on different sides of the city and we had the time and opportunity to get to know both parts. We had been saving days (out of maternity and paternity leave) and one picked out days for one child, the other for the other. We did get so much sunshine that we thought we would manage the rest of the fall and winter splendidly but once we landed in Sweden – in November – it didn’t take long before we were depressed again.

The best thing about being in Spain with two young children were all tapas places. Perfect for outdoor dining with two kids who dropped both food and drinks, no need to worry about cleaning. Another clear advantage was the weather, they didn’t need much clothes on at all. In addition, a portion of tapas then cost about 1 euro which is like one dollar. It was quite often that we went out and bought even berenjenas from a place that was close by. I made them this week, probably because I miss the sun, there is not that much daylight here at the moment. Very simple and good.

Berenjenas

2 eggplants
salt
wheat flour
oil for deep frying
honey
flaked almonds for serving

Cut the eggplants into slices and salt them. (Some people put them in milk to remove the bitter taste, but I think it works just as well with salt). Allow the slices to start ”sweating” and dry them with kitchen towel or paper towels. Turn the slices into wheat flour that you can season with salt and black pepper and fry them in hot oil until golden brown. Put some honey and almond flakes on berenjenas when ready. I took some smetana too.

Tapas

Karmea ilma, mutta nythän on marraskuu, kuoleman kuu. Noin 16 vuotta sitten olimme fiksuja ja lädimme Ruotsista jo syyskuussa, vuokrasimme Uppsalan asuntomme kahdelle nuorelle miehelle, jotka olivat juuri aloittaneet opintonsa siellä ja lensimme Málagaan. Sieltä menimme taksilla Fuengirolaan, josta olimme vuokranneet kaksi erilaista huoneistoa, yhden syyskuulle ja toisen lokakuulle. Oli mukavaa, että asunnot sijaitsivat eri puolilla kaupunkia, näin meillä oli mahdollisuus tutustua molempiin puoliin. Olimme säästäneet äitiys- ja isyyslomapäiviä, toinen käytti toisen lapsen päiviä ja toinen toisen. Ajattelimme saavamme niin paljon aurinkoa ja lämpöä, että selvittäisimme syksyn ja loppuvuoden hienosti, mutta kun tulimme marraskuussa takaisin, masennuimme aika pian…

Kaikkein parasta Espanjassa kahden pienen lapsen kanssa olivat kaikki tapas -paikat. Istuimme ulkosalla kahden lapsen kanssa, jotka tiputtivat (tai heittivät) kadulle yhtä sun toista, eikä siivouksesta tarvinut huolehtia. Toinen hyvä puoli oli tietenkin ilmasto, lapset selvisivät hyvin vähillä vaatteilla. Suurin osa tapasista maksoi tuolloin noin yhden euron eli syöminenkin oli erittäin edullista. Haimme aika usein tapaksia myös lähiravintoloista, varsinkin näitä berenjenoja. Tein niitä nyt tällä viikolla, varmaankin auringon kaipun takia, täällähän ei ole tällä hetkellä edes ole päivänvaloa. Yksinkertaista ja hyvää.

Berenjenas

2 munakoisoa
suolaa
vehnäjauhoja
rypsiöljyä friteeramiseen
hunajaa
mantelilastuja

Leikkaa munakoisot viipaleiksi ja ripottele suolaa viipaleiden päälle. (Jotkut laittavat ne maitoon katkeran maun poistamiseksi, mutta minun mielestäni suolaaaminen riittää). Anna viipaleiden ”hikoilla” ja kuivaa ne sitten keittiöpyyhkeellä tai talouspaperilla. Kääntele viipaleet vehnäjauhoissa, jonka voit maustaa suolalla ja mustapippurilla, ja fiteeraa niitä kuumassa öljyssä kunnes ne ovat kullanruskeita. Valele valmiit berenjenat hunajalla ja ripottele päälle mantelilastuja. Minä laitoin myös smetanaa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.