Friterade mujkor, deep fried vendace, friteeratut muikut

on
Friterade mujkor, deep fried vendace, frittimuikut
Friterade mujkor, deep fried vendace, frittimuikut
Mujkor, vendace, muikut
Mujkor, vendace, muikut
Löjrom, vandace roe, muikunmäti
Löjrom, vandace roe, muikunmäti
Kitkasjö, lake Kitka, Kitkajärvi
Kitkasjö, lake Kitka, Kitkajärvi

Friterade mujkor

Idag hann jag med en långpromenad på Skärgårdsmarknaden i Åbo. Det var fint väder och så mycket folk att det var inte så enkelt att röra sig, ibland blev det stopp. Jag smakade av en strömming med svar vinbär, det var gott och jag ångrar mig att jag inte köpte en burk, jag får gå tillbaks imorgon. Sedan köpte jag en väldigt god smörgås med gravad sik till lunch och tog en sväng även till Saluhallen. När jag kom hem så blev det molnigt men det gör ju inget, fönsterputsning får vänta ännu ett tag. Ikväll ska vi gå och testa en ny kinesisk krog Yangtze här i stan, lite lyxigt att gå ut bara sambon och jag. Det såldes friterade mujkor på marknaden – som alltid – men jag köpte dem inte då vi lagade dem här hemma i veckan. De blev extra goda och krispiga med panko och de väcker lite barndomsminnen också, vi hade länge en sommarstuga i norra Finland, nära Kuusamo. Vi var där på ett reportageresa för ett tag sedan, jag ska se om jag kan hitta några bilder därifrån. Jag tycker att ni ska testa det här receptet och låt barnen också prova, de är hur goda som helst och det blir lite tjatigt om de bara äter fiskpinnar eller lax när de äter fisk. Det är gott med citron- eller vitlöksmajonnäs till.

1 kg mujkor (siklöja, rensade och huvudlösa)
1 msk salt
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
½ tsk salt
lite cayenne peppar
3 äggulor
3 dl vatten
1 dl mjölk
2 dl pankomjöl
5 dl rapsolja

Skölj mujkorna i kallt vatten och salta dem. Blanda ihop en deg av vetemjöl, bakpulver, kryddor, äggulor, mjölk och vatten. Låt degen svälla en kvart. Doppa fisken i degen och därefter i panko. Värm oljan till 180 grader och fritera fisken på båda sidorna. Sätt dem på hushållspapper för att torka.

Deep fried vendace

Today I managed to take a long walk to the Archipelago Market in Turku. It was really nice weather and so crowded that it was not so easy to move, sometimes impossible. I tasted a Baltic herring with currant, it was really tasty and I regret that I did not buy a can, I need to get back tomorrow. Then I bought a very tasty sandwich with marinated whitefish for lunch and went even to the Market Hall. When I got home, it was cloudy but it did not matter, window cleaning still has to wait for a while. Tonight we will go and test a new Chinese restaurant Yangtze, a little luxury to go out just the two of us. Fried vendace was sold in the market – as always – but I did not buy them as we ade our own earllier this week. They get particularly good and crispy with panko and raise some childhood memories as well, we had a summer cottage in northern Finland, near Kuusamo for a long time. We were there on a press journey for a while ago, I’ll see if I can find some photos from there. I think you should try this recipe and let the kids try as well, they are really good and it gets a bit dull if kids only eat fish sticks or salmon when they eat fish. Dillmayonnaise fits nicely to the fried vendace.

1 kg vendace (cleaned and headless)
1 tablespoon salt
2 dl flour
1 teaspoon baking soda
½ tsp salt
little cayenne pepper
3 egg yolks
3 dl water
1 dl milk
2 dl panko
5 dl rapeseed oil

Rinse the fish in cold water and salt it. Mix together a dough of wheat flour, baking powder, spices, egg yolks, milk and water. Let the dough swell for fifteen minutes. Dip the fish in the dough and then in roll it panko. Heat the oil to 180 degrees and fry on both sides. Put them on paper towels to dry.

Friteerattuja muikkuja

Kävin tänään pitkällä kävelylenkillä Saaristolaismarkkinoilla Turussa. Oli ihana ilma ja niin paljon ihmisiä, että liikkuminen ei ollut kovinkaan helppoa ja välillä eteenpäin ei päässyt ollenkaan. Maistoin mustaherukkasilakkaa ja se oli todella hyvää, nyt kaduttaa etten ostanut purkillista, pitää mennä huomenna uudestaan. Lounaaksi osti herkullisen voileivän, jonka päällä oli graavisiikaa ja sitten kävin vielä Kauppahallissa. Kun pääsin kotiin oli jo pilvistä, mutta se ei haittaa, ikkunoiden pesu saa vielä odottaa. Tänä iltana aoimme mennä kokeilemaan uutta kiinalaista Yangtze -ravintolaa, ihan luksusta mennä ulos kahdestaan. Markkinoilla myytiin friteerattuja muikkuja – niin kuin aina – mutta en ostanut niitä, koska teimme omia aiemmin tällä viikolla. Niistä tulee erityisen herkullisia ja rapeita kun ne pyöräyttää pankojauhoissa. Samalla ne herättävät lapsuuden muistoja, meillä oli pitkään kesämökki Pohjois-Suomessa lähellä Kuusamoa. Olimme siellä juttumatkallakin jonkin aikaa sitten, pitää katsoa löydänkö sieltä kivoja kuvia. Kokeilkaa ihmeessä tätä reseptiä ja antakaa lastenkin maistaa, on vähän tylsää jos lapset syövät vain kalapuikkoja tai lohta silloin kun syövät kalaa. Tillimajoneesi maistuu näiden kanssa.

1 kg muikkuja (perattuja ja päättömiä)
1 rkl suolaa
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
½ tl suolaa
pikkuisen cayennepippuria
3 keltuaista
3 dl vettä
1 dl maitoa
2 dl pankojauhoa
5 dl rypsiöljyä

Huuhtele kalat kylmällä vedellä ja suolaa ne. Sekoita taikina vehnäjauhoista, leivinjauheesta, mausteista, munankeltuaisista, maidosta ja vedestä. Anna taikinan turvota varttitunti. Kasta kalat taikinaan ja pyöritä ne sen jälkeen pankojauhoissa. Kuumenna öljy 180 asteeseen ja friteeraa kalat molemmin puolin. Laita ne talouspaperin päälle kuivumaan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.