Kyckling Korma, chicken Korma, kanaa Korma

on
Kyckling Korma, chicken Korma, kanaa Korma
Kyckling Korma, chicken Korma, kanaa Korma
Ingredienser, ingredients, ainesosat
Ingredienser, ingredients, ainesosat

Kyckling Korma

Det har varit lite väl mycket igen. Jag blev sjuk för länge sedan och förkylningen ville liksom inte alls släppa. Oftast får jag öroninflammation när jag inte blir frisk men det hände inte den här gången. Men jag har hört av många att de har varit förkylda lite av och till halva vintern. Inte alls roligt speciellt med tanke på att jag i år tog influensavaccinet för första gången. Nåväl, jag har hostat och snörvlat mig igenom halva våren nu, dessutom har vi varit i Stockholm ett par gånger häremellan, för inträdesprov till ett par gymnasieskolor som är högaktuella för Emma. Vi hann äta en vädligt god pizza på Galinas i Ringen och dessutom en urgod middag på Urban Deli och det var så himla roligt att träffa en gammal kompis från studietiden som jag hade tappat bort under åren som gått. Backen har stängt men barnen har varit där och klättrat upp, igår var de där för sista gången. Nu är det rejält med plusgrader och igår såg vi både blåsippor och tussilagon för första gången. Dessutom har ”våra” svanar (det bor alltid ett par här ute hos oss) kommit hem. Nästa vecka är det påsk och jag skulle hemskt gärna vilja åka till Åland, de andra bråkar då de tycker att det fortfarande är lite för kallt för det. Vi får väl se, måste bestämma det ikväll om vi ska hinna boka stuga på Kökar.

Vi hade gäster i lördags och i och med att jag inte orkade fritera all kyckling så blev det en hel del kvar för en annan rätt. Egentligen hade jag tänkt laga Tikka masala, men det är ju vår ”standardrätt” när vi beställer från den utmärkta indiska restaurangen Delhi Darbar här istan så nu ville jag testa något helt annorlunda. Kyckling är en väldigt tacksam råvara, det går att krydda och ändra i alla oändlighet. Jag googlade på Korma och hittade ett recept som jag ändrade lite på.

600 g kycklingbröst
3 schalottenlökar
4 vitlöksklyftor
olja
2 msk smör
2 tsk citronsaft
1 tsk ingefärspasta
1 tsk garam masala
1 tsk chili
1 tsk spiskummin
1 lagerblad
en burk passerade tomater
1 msk tomatpuré
200 g turkisk youghurt (jag tog den här)
(1 msk maizena blandat med vatten)

1 tsk cayennepeppar
salt och svart peppar
1 tsk Garam Masala
olja

Dela kycklingen i mindre ”munsbitar”. Finhacka löken och vitlöken. Stek dem i olja utan att de tar färg. Tillsätt smör, ingefärspasta, citronsaft och kryddorna. Tillsätt tomater, puré och youghurt. Stek kycklingen i lite olja och krydda med cayennepeppar, salt och svart och garam masala. När kycklingen har fått färg sätt den i tomatsåsen och låt den koka i såsen tills den är färdig. Smaka av med salt och svart peppar. Man kan reda av såsen med maizena om man vill.

Chicken Korma

It’s been a bit too much again. I got sick a long time ago and the cold refuses to disappear. Usually I get an ear infection if I do not get well, but it did not happen this time. But I have heard from many others that they have been a bit sick just like me half the winter. Not fun at all especially considering that this year I even took the flu vaccine for the first time ever. Well, I’ve been coughing through half the spring now, we have also been in Stockholm a couple of times, as two high schools that are highly relevant for Emma had auditions. We had time to eat a really great pizza at Galina´s and also had a wonderful dinner at the Urban Deli, it was so much fun to meet an old friend from the university that I had lost contact with over the years. The slalom slope closed on Satrday but the kids have been there and climbed up, yesterday for the last time. Now it’s plenty of plus degrees and yesterday we saw both blue anemones and coltsfeet for the first time this sprin. Moreover, ”our” swans (there is always a couple living close to us) have arrived. Next week is Easter and I would love to go to Åland, the others are saying that it is still a bit too cold for that. We’ll see, will have to decide tonight if we are to book a place to stay in.

We had guests on Saturday, and I could not cope frying all the chicken so there was enough left for another dish. Actually, I had planned to make Tikka Masala, but it’s almost always our choice when we order from the excellent Indian restaurant Delhi Darbar so I wanted to try something different this time. Chicken is very grateful, it is possible to spice and change it in all eternity. I googled the Korma and found a recipe that I changed a little.

600 grams of chicken breast
3 shallots
4 garlic cloves
oil
2 tablespoons butter
2 teaspoons lemon juice
1 teaspoon ginger paste
1 teaspoon Garam Masala
1 teaspoon chili
1 teaspoon ground cumin
1 bay leaf
a can of tomatoes (passata)
1 tablespoon tomato puree
200g Turkish yoghurt (I took this)
(1 tablespoon of corn flour mixed with water)

1 teaspoon cayenne pepper
salt and black pepper
1 teaspoon Garam Masala
oil

Cut the chicken into smaller ”bite-sized” pieces. Finely chop the onion and garlic. Fry them in oil without taking color. Add butter, ginger paste, lemon juice and spices. Add the tomatoes, puree and yogurt. Fry the chicken in a little oil and season with cayenne pepper, salt, black pepper and garam masala. Fry the chicken until it has a bit of colour and then put it in the tomato sauce and let it cook until it is done. Season with salt and black pepper. You can thicken the sauce with cornstarch if you want.

Kanaa Korma

On ollut taas kaikenlaista. Flunssa tuli jo viikkoja sitten, eikä oikein näytä liikkuvan mihinkään. Yleensä saan loppujen lopuksi korvatulehduksen, mutta en tällä kertaa. Monet muutkin ovat kertoneet, että ovat olleet tänä talvena kipeitä pitkään, jopa puolen talvea. En oikein tajua mikä virus tai bakteeri täällä riehuu, sitä paitsi otin viime syksynä influenssarokotteenkin ensimmäistä kertaa ikinä. No, nyt olen yskinyt ja niistänyt koko kevään eikä loppua oikein näy. Olemme ehtineet käydä Tukholmassakin pariin otteeseen tänä keväänä, pariin Emmalle mieleiseen lukioon on ollut sisäänpääsykokeet. Ehdimme syödä ihanat pitsat Söderin Galinassa ja myös loistavan illallisen Urban Delissä – oli mukava tavata vanha opiskeluaikainen kaverini, hävitimme toisemme tässä vuosien aikana. Laskettelumäki on nyt suljettu, mutta lapset ovat olleet siellä ja kiivenneet reippaasti mäen päälle kun hissit eivät enää kulje. Eilen he olivat siellä viimeisen kerran. Nyt täällä on runsaasti plusasteita ja eilen näimme sekä sinivuokkoja ja leskenlehtiä ensimmäistä kertaa tälle keväälle. ”Meidän” joutsenemmekin (täällä on aina yksi pari rannassa ) ovat tulleet. Ensi viikolla on pääsiäinen ja haluaisin lähteä Ahvenanmaalle, toiset vielä pistävät vähän vastaan kun heidän mielestään on vieläkin liian kylmää. Pitää päättää vielä tänään mikäli sikäli aiomme saada sieltä jonkinlaisen pienen mökin.

Meillä oli vieraita lauantaina, en jaksanut friiterata kaikkia kanapaloja joten jäljelle jääneistä sai vielä kokonaisen aterian. Oikeastaan olin ajatellut tehdä Tikka Masalaa, mutta koska se on meidän ”klassikkotilauksemme” erinomaisesta intialaisravintola Delhi Darbarista niin halusin kokeilla jotain ihan muuta. Kana on kyllä kiitollinen raaka-aine, sitä voi maustaa ja muuttua vaikka kuinka paljon. Googlasin Kormaa ja löysin yhden reseptin, jota muutin vähän.

600 g kanan rintafilettä
3 salottisipulia
4 valkosipulin kynttä
öljyä
2 rkl voita
2 tl sitruunamehua
1 tl inkivääriätahnaa
1 tl Garam Masalaa
1 tl chiliä
1 tl juustokuminaa
1 laakerinlehti
tölkki paseerattuja tomaatteja
1 rkl tomaattisosetta
200g turkkilaista jogurttia (Käytin tätä)
(1 rkl maissitärkkelystä, joka sekoitetaan veteen)

1 tl cayennepippuria
suolaa ja mustapippuria
1 tl Garam Masalaa
öljyä

Leikkaa kanaa pienemmiksi ”suupaloiksi.” Hienonna sipuli ja valkosipuli. Paista ne öljyssä, mutta älä ruskista. Lisää voi, inkivääritahna, sitruunamehu ja mausteet. Lisää tomaatit, pyre ja jogurtti. Paista kanapalat öljyssä ja mausta ne cayennepippurilla, suolalla ja mustapipurilla ja Garam Masalalla. Kun kanapalat ovat ruskistuneet laita ne tomaattikastikkeeseen ja keitä kastiketta, kunnes kana on kypsää. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Sakeuta kastike veteen sekoitetulla maissitärkkelyksellä jos haluat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.