En något annorlunda dag, a slightly different day, hieman erilainen päivä

Inlagd gurka, pickled cucumber, mummon kurkku
Inlagd gurka, pickled cucumber, mummon kurkku

En något annorlunda dag

Den här dagen blev lite annorlunda än vad jag hade tänkt mig. I och med att det nu lutar mot att vi har hittat köpare för vår gamla lägenhet så var det dags för ett bankbesök för att kolla upp finanserna. Och det ser helt bra ut, det kan hända att vi får vår drömlägenhet inom kort. Det firades med köttbullar och potatismos men de glömde jag att ta bild på. Tillbehöret kom jag ihåg i och med att det lagades först.

Det här är ett enkelt tillbehör med typiska svenska smaker. Nu görs den helt annorlunda än i Finland, här är det lite vassare smaker som gäller. Och inget mesigt 1-2-3-lag utan lika mycket av både ättika, socker och vatten. Testa, den här inlagda gurkan piggar upp alla köttfärsrätter. (Njaah, den ska kanske inte serveras med italienska sådana) men med köttbullar och köttfärsbiffar är det riktigt gott.

Inlagd gurka

½ dl ättikssprit

½ dl socker

½ dl vatten

½ gurka

finhackad dill

Blanda ihop ättika, socker och vatten i en skål. Hyvla gurkan tunnt och sätt den i skålen. Dekorerar med finhackad dill.

A slightly different day

This day was a little different than what I had imagined. The fact that it now indicates that we have found buyers for our old apartment it was time for a visit to the bank to check on finances. And it looks quite good, it could be that we get our dream apartment shortly. It was celebrated with meatballs and mashed potatoes, but I forgot to take pictures of them. The side dish I remembered, as that was prepared first.

This is a simple dish with typical Swedish flavors. Now it is completely different than in Finland, these flavors are much sharper. And no wimpy 1-2-3 mix but as much of both the vinegar essence, sugar and water. Test, this pickled cucumber brightens up any minced meat dish. (Well, don´t serve it the Italian ones) but with meatballs and minced meat patties they are really good.

Pickled cucumber

½ dl vinegar essence

½ dl sugar

½ dl water

½ cucumber

finely chopped dill

Mic the vinegar essence, sugar and water in a bowl. Cut the cucumber into so thin slices as possible and put them in the liquid. Decorate with finely chopped dill.

Hieman erilainen päivä

Tämä päivä oli hieman erilainen kuin mitä olin kuvitellut. Se, että olemme todennäköisesti löytäneet ostajat vanhalle asunnollemme johti siihen, että pitä käydä pankissa tarkistamassa taloustilanne. Ja kaikki näyttää melko hyvältä, voi olla, että saamme unelma-asuntomme lähiaikoina. Juhlimme perunamuusilla ja lihapullilla, mutta unohdin ottaa niistä kuvia. Sitä vastoin muistin ottaa kuvia mummon kurkusta koska tein sen ensimmäiseksi.

Tämä on yksinkertainen lisäke, jossa on hyvin tyypilliset, ruotsalaiset maut. Resepti on täysin erilainen kuin Suomessa, tässä on paljon terävämmät maut. Eikä myöskään tavallinen 1-2-3 -liemi vaan yhtä paljon etikkaa, sokeria ja vettä. Testaa, tämä mummon kurkku piristää mitä tahansa jauheliharuokia. (Njaah, ei ehkä kannata tarjota näitä italialaisten ruokien kanssa), mutta lihapullien ja jauhelihapihvien kyytipoikana nämä ovat varsin mainioita.

Mummon kurkku

½ dl väkiviinaetikkaa

½ dl sokeria

½ dl vettä

½ kurkku

hienonnettua tilliä

Sekoita etikka, vesi ja sokeri haarukalla. Viipaloi puolikas kurkku juustohöylällä sekaan. Koristele hienonnetulla tillillä.

2 kommentarer Lägg till din

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.