Murkelsås, false morel sauce, korvasienikastike

on
Murkelsås, sauce with false morels, korvasienikastike
Murkelsås, sauce with false morels, korvasienikastike
Gös, zander, kuhaa
Gös, zander, kuhaa

Murkelsås

Murklor är giftiga, ja. Man ska vara försiktig med dem, vi täckte alla vi plockade med en presenning i bilen för att undvikagiftiga gaser. Väl hemma satt vi ute i trädgården och rensade dem, dessa hade en hel del sniglar i sig som vi rensade bort. Därefter kokade vi dem med principen en del svamp, tre delar vatten i fem minuter. Och under kokningstiden hade jag alla fönster och dörrar öppna och höll mig utomhus med en äggklocka i handen. Sedan sköljde vi dem i rikligt med kallt vatten och upprepade proceduren. Jag tycker att det är lite märkligt att det svenska Livsmedelsverket numera avråder från att äta murklor medans det finska dito meddelar att det är helt i sin ordning bara man förväller dem två gånger. Jag har lite svårt att tänka mig att det skulle på något sätt vara skadligt att äta dem bara man inte gör det varje dag. I år hittade vi dessutom mer murklor än vi någonsin har gjort så jag tänker i alla fall njuta av dem lite då och då. Jag kom just å att jag en gång blev bjuden på en riktigt god murkelsoppa och måste faktiskt ta och mejla och be om receptet. Men nu åt vi nyfångad gös (det var min söta son som var ute och fiskade med sin farfar som kom hem med gösen), pressad potatis, gåsfettsslungade morrötter och murkelsås. Den färska gösen kryddades med salt, peppar, riven citronskal och finhackad dill. Mycket gott !

3 dl murklor (förvällda och finhackade)
2 schalottenlökar
2 dl grädde
salt och peppar
smör

Skala och finhacka schalottenlökar. Smält smöret i en stekpanna. Stek löken i smöret, tillsätt svampen och stek tills all vätska har kokat in. Häll i grädde och stek tills såsen tjocknar. Krydda med salt och peppar.

False morel sauce

False morels are poisonous, yes. One should be careful with them, we covered all we picked with a tarpaulin in the car to avoid toxic gases. Once home, we sat out in the garden and cleaned them, they had a lot of snails in them. Then we boiled them with the principle of one part false morels, three parts water for five minutes. And during the cooking time, we had all the windows and doors open and we were outside with an egg timer. Then we rinsed them in plenty of cold water and repeated the procedure. I find it a bit strange that the Swedish National Food Administration now advises against eating false morels while the Finnish one announces that it is quite in order if You just cook them twice. I have a little hard time to imagine that it would somehow be harmful to eat them if You don´t do it every day. This year we found also more false morels than we have ever done, so I think in my case, I will enjoy them every now and then. I just remembered that I was once invited to a lunch and a really tasty soup made of false morels was served. I really have to send an email and ask for the recipe. But this time we ate newly captured zander (it was my sweet son who was out fishing with his grandfather and came home with it), mashed potatoes, carrots fried in goose grease and false morel sauce. The fresh zander was seasoned with salt, pepper, grated lemon peel and finely chopped dill. Tasty !

3 dl morels (cooked twice and finely chopped)
2 shallots
2 dl cream
salt and black pepper
butter

Peel and finely chop the shallots. Melt the butter in a frying pan. Fry the onion in butter, add the false morels and cook until all the liquid has been absorbed. Pour in the cream and cook until the sauce thickens. Season with salt and pepper.

Korvasienikastiketta

Korvasienet ovat myrkyllisiä. Niiden kanssa pitää olla varovainen, mekin peitimme kaikki poimimamme sienet autossa pressulla että välttyisimme mahdollisilta myrkyllisiltä kaasuilta. Kun pääsimme kotiin, istuimme ulkona puutarhassa ja puhdistimme ne siellä. Näissä olikin tällä kertaa aika paljon etanoita. Sitten keitimme sienet siten, että sieniä oli yksi neljäsosa ja vettä kolme neljäsosaa. Ja keittoaika on viisi minuuttia. Keittämisen ajaksi avasin kaikki ovet ja ikkunat ja olin ulkona munakello kädessä. Sitten sienet huuhdeltiin runsaassa kylmässä vedessä ja menettely toistettiin. Minusta on hieman outoa, että Ruotsin elintarvikevirasto ei suosittele korvasienten syömistä kun taas suomalainen vastine ei näe sille mitään estettä jos sienet keitetään kahteen kertaan. Minun on vaikea kuvitella, että korvasienten syömisessä olisi jotakin haitallista jo niitä ei syö joka päivä. Tänä vuonna löysimme enemmän korvasieniä kuin koskaan ennen ja minä aion nauttia niistä hyvällä omalla tunnolla aina silloin tällöin. Muistin juuri, että kerran minulletarjottiin lounaaksi todella hyvää korvasienikeittoa, pitääkin lähettää sähköpostia ja kysyä reseptiä. Tällä kertaa söimme tuoretta kuhaa (suloinen poikani kävi isoisänsä kanssa kalalla ja tuli kotiin sen kanssa), perunalunta, hanhenrasvassa paistettuja porkkanoitaja korvasienikastiketta. Tuoreet kuhafileet maustettiin suolalla, pippurilla, raastetulla sitruunan kuorella ja hienonnettulla tillillä. Loistavaa ruokaa !

3 dl korvasieniä (kahteen kertaan keitettyjä ja hienonnettuja)
2 salottisipulia
2 dl kermaa
suolaa ja pippuria
voita

Kuori ja hienonna sipulit. Sulata voi paistinpannussa. Paista sipuli voissa, lisää sienet ja keitä kunnes kaikki neste on imeytynyt. Kaada kerma ja pannulle ja keitä, kunnes kastike on sakeutunut. Mausta suolalla ja pippurilla.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.