Kladdkaka, mudcake, mutakakku

Kladdkaka, mudcake, mutakakku
Kladdkaka, mudcake, mutakakku

Vem har stulit solen ?

Nu har det varit så grått och eländigt att man börjar ju undra vart solen har tagit vägen. Är det någon som har stulit den eller är det någon som bara har stängt av den utan att fråga ? Har inte Finland betalat sina elräkningar, liksom ? Nåväl, det kan inte blir mycket gråare så det är väl bara att stå ut. Och med 300 stycken nya värmeljus lär det blir lite mysigt här inne i alla fall.

I fredags firade man kladdkakans dag i Sverige. Det verkar bli fler och fler dagar som ska firas med diverse bakverk – våffeldag, kanelbullens dag med fler. Och ärligt talat så är inte ja så förtjust i söta saker så det var Emma som satte igång med att baka kladdkaka. Det här receptet är från Arla men det viktigaste med att baka kladdkakan är att känna på den medans den är i ugnen. Kakan ska fortfarande vara riktigt kladdig i mitten så man ska ta ut den i tid så att den inte blir torr och tråkig. Jag har ett recept på en kanongod kladdkaka med apelsinchoklad i men nu kunde jag inte hitta det så det får bli en annan gång, helt enkelt.

Kladdkaka

100 g smör

1,5 dl socker

2 ägg

1 dl vetemjöl

3 msk kakaopulver

1 tsk vaniljsocker

florsocker

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull. Lyft kastrullen från plattan. Rör er socker och ägg, blanda väl. Rör ner överiga ingredienser. Häll smeten i en smord och bröad form. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter. Kakan blir låg med ganska hård yta och kladdig i miten. Låt kakan kallna. Pudra över florsocker och servera med vispgrädde eller glass och frukt.

Who stole the sun?

Now it has been so gray and miserable that one starts to wonder where the sun has gone. Did someone steal it or is it someone who just has shut down without asking? Does Finland not pay the electricity bills ? Well, it can not be get much grayer so it’s probably we just have to stand out. And with 300 pieces of new nightlights it is still going to get a little cozy in here anyway.

On Friday Sweden was celebrating the Mud cake day. There seems to be more and more days to celebrate with assorted pastries – waffles, cinnamon buns with more. And frankly, I´m not that fond of sweet things so it was Emma who set out to bake mud cake. This recipe is from Arla but the key to successful baking is to feel it while it’s in the oven. The cake will should be really sticky in the middle so You should take it out in time to prevent it from becoming dry and dull. I have a recipe for a great mud cake with orangeflavoured chocolate but now I could not find it I´ll make it later.

Mud cake

100 g butter

1,5 dl sugar

2 eggs

1 dl flour

3 tablespoons cocoa powder

1 teaspoon of vanilla sugar

icing sugar

Preheat the oven to 175 degrees. Melt the butter in a saucepan. Lift the pan from the heat. Stir sugar and eggs, mix well. Mix in the other ingredients. Pour batter into a greased and floured mold. Bake in the oven for about 15 minutes. The cake should be low with fairly hard surface and soft in the middle. Allow the cake to cool. Dust with icing sugar and serve with whipped cream or ice cream and fruit.

Kuka varasti auringon?

Nyt on ollut niin harmaata ja kurjaa, että voi alkaa ihmetellä, missä aurinko on. Onko joku varastanut sen vai onko joku sammuttanut sen lupaa kysymättä ? Eikö Suomi ole maksanut sähkölaskujaan ? No, tästä harmaampaa ei voi tulla joten tämä on vain kestettävä. Ja lauantaina ostetut 300 tuikkua saavat loihtia kotiin valoa ja tunnelmaa.

Perjantaina Ruotsissa vietettiin mutakakun päivää. Näitä leivonnaisille pyhitettyjä juhlapäiviä näyttää tulevan koko ajan lisää, vohvelipäivä ja korvapuustipäiväkin ovat siellä joukossa. Ja rehellisesti sanottuna en ole niin kovin ihastunut makeisiin leivonnaisiin joten Emma sai leipoa mutakakkua. Tämä resepti on peräisin Arlan sivuilta, mutta mutakakun paistamisessa tärkeintä on kokeilla sitä silloin kun se on vielä uunissa. Kun kakku on edelleen todella tahmea keskeltä se kannattaa ottaa se pois ajoissa, muutoin siitä tulee kuiva ja tylsä. Minulla on yksi hyvä appelsiinisuklaisen mutakakun resepti, mutta en nyt en löytänyt sitä joten teen sen joskus muulloin.

Mutakakku

100g voita

1,5 dl sokeria

2 munaa

1 dl jauhoja

3 rkl kaakaojauhetta

1 tl vaniljasokeria

tomusokeria

Kuumenna uuni 175 asteeseen. Sulata voi kattilassa. Nosta kattila liedeltä. Sekoita voin joukkoon sokeri ja munat. Sekoita sekaan muut aineet. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan. Paista uunissa noin 15 minuuttia. Kakun pinta on melko kova, mutta keskutan tulee olla tahmainen. Anna kakun jäähtyä. Koristele tomusokerilla ja tarjoile kermavaahdon tai jäätelön ja hedelmien kanssa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.