Svampsallad, mushroom salad, sienisalaatti

Svampsallad, mushroom salad, sienisalaatti
Svampsallad, mushroom salad, sienisalaatti
Blinier, blinis, blinejä
Blinier, blinis, blinejä
Polcirkel, arctic circle, napapiiri
Polcirkel, arctic circle, napapiiri

Finsk svampsallad

Nu kom resten av familjen hem. De hade en lyckad resa och det är trevligt att ha dem hemma igen. Det skulle nog vara hemskt tråkigt att vara själv hela tiden. Jag städade halva dagen igår (utan några nämnvärda resultat) och sedan åkte jag för att handla. Jag köpte lite lamm och tänkte servera potatisgratäng med det men varje gång som jag kokar potatisen i grädde så bränns den vid, så även denna gång. Men som tur var så smakade inte gratängen bränd alls.

Vi åt blinis med löjrom, rödlök, smetana och rökt lax till förrätt. Men den här gången var jag även sugen på en klassisk, finsk svampsallad så det fick bli det med. Min mamma använder alltid riskor och vispad grädde till salladen, men jag tycker mer om smetana. Nu råkade Emma hälla i två burkar smetana istället för en deciliter så på bilden är svampsalladen lite väl rinnig, den ska ha fastare konstistens. Nu ska vi iväg till museet för att se Ellen Thesleffs utställning.

Svampsallad

3 dl svamp (jag hade förvällda pepparriskor)

1 gul lök

1 dl smetana

2 tsk ättika

½ tsk socker

svartpeppar

Finhacka svampen. Om du använder saltsvamp, skölj den då först då det annars blir för salt. Skala och finhacka löken. Blanda alla ingredienser och sätt svampsalladen i kylen i några timmar så att smakerna sätter sig.

Finnish mushroom salad

The rest of the family home came home last evening. They had a successful trip and it’s nice to have them home again. It would probably be terrible boring to be alone all the time. I cleaned half the day yesterday (without any real results) and then I went to shop for groceries. I bought some lamb and made a potato gratin with it but every time I boil the potatoes in cream I burn them, so even yesterday. But luckily, the gratin did not taste burned at all.

We ate blinis with vendace roe, red onion, sour cream and smoked salmon for starters. But this time I even wanted to have a classic, Finnish mushroom salad and made that as well. My mom always use milk caps and whipped cream for the salad, but I prefer sour cream. Emma managed to pour in two cans of sour cream instead of one deciliter so the photo of the mushroom salad little too runny, it should have firmer consistency. Now we are off to Art museum in Turku to see an exhibition by Ellen Thesleff.

Mushroom salad

3 dl mushrooms (I used milkcaps)

1 onion

1 dl sour cream (smetana)

2 teaspoons vinegar essence

½ teaspoon sugar

black pepper

Finely chop the mushrooms. If you use salted mushrooms, rinse it then first or otherwise it will be too salty. Peel and finely chop the onion. Mix all ingredients and put the mushroom salad in the fridge for a few hours so the flavors can settle.

Suomalainen sienisalaatti

Loppuperhe tuli kotiin eilen illalla. Heidän matkansa oli onnistunut ja oli kiva saada heidät taas kotiin. Olisi todennäköisesti aika tylsää olla koko ajan yksin. Siivosin eilen puoli päivää (ilman merkittäviä tuloksia) ja sitten lähdin kauppaan. Ostin lammasta ja tein perunagratiinia, mutta joka kerta kun keitän perunat kermassa ne palavat pohjaan. Niin tälläkin kertaa. Mutta onneksi gratiini ei kuitenkaan maistunut palaneelta.

Söimme alkuruokasi blinejä muikunmädin, punasipulin, smetanan ja savulohen kera. Mutta tällä kertaa halusin myös klassista, suomalaista sienisalaattia. Äitini tekee sienisalaatin aina vatkattuun kermaan, mutta minä pidän smetanasta enemmmän. Emma ehti laittaa salaattiin kaksi purkkia smetaan yhden desin sijaan joten kuvissa se näyttää aika ”löysältä” ja siinä saa siis mielellään olla vähän kiinteämpi koostumus. Mutta maku on pääasia. Nyt lähdemme Turun taidemuseoon katsomaan Ellen Thesleffin näyttelyä.

Sienisalaatti

3 dl sieniä (minä käytin kangasrouskuja)

1 sipuli

1 dl smetanaa

2 tl etikkaa

½ tl sokeria

mustapippuria

Hienonna sienet. Jos käytät suolasieniä, huuhtele ne ensin vedellä, muuten salaatista tulee liian suolaista. Kuori ja hienonna sipuli. Sekoita kaikki ainekset ja laita sienisalaatti jääkaappiin muutamaksi tunniksi maustumaan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.