Caesarsallad, Caesar salad, Caesarsalaatti

on
Caesarsallad, Caesar salad, Caesarsalaatti
Caesarsallad, Caesar salad, Caesarsalaatti

Caesarsallad

Det ser ju ut som sommar där ute men det är det inte, svinkallt och blåsigt är vad det är. Dessutom väntar jag ännu på detaljerna för diverse intervjuer som ska göras under veckan så jag kan lika gärna sitta och blogga om en sallad som vi gjorde när det var lite varmare och trevligare. Jag är inte alls sugen på att äta några matiga mackor eller sallader när det är kallt, då vill jag hellre ha en soppa, en omelett eller varma mackor. Ikväll blir det varma mackor med en del rester (två fläskkotletter från frysen), en sås på lök, kantareller, grädde och ost samt lite sallad och smörslungade gröna bönor till. Eventuellt ska jag också baka bröd om jag hinner.

Häromdagen hade vi hade en massa olika sallader hemma och även om man egentligen ska ha romansallad till en klassisk Caesarsallad så bestämde vi oss för att göra en egen variant istället. Olika sallader, grillad kyckling, grillad bacon och stekta brödkrutonger fick det bli. Och så vår favoritsås, en klassisk caesarmajonnäs. Vissa använder även Worcestershiresås i dressingen, det gör inte vi.

Caesarmajonnäs

3 äggulor
1 msk Dijonsenap
3 msk färskpressda citronjuice
1 msk vitvinsvinäger
2 pressade vitlöksklyftor
2 msk finriven parmesan
4 fint hackade sardeller
½ tsk salt
svartpeppar
5 dl olja

Blanda ihop äggulorna, sardellhacket, vitlöksklyftorna, vinägern, senapen och citronjuicen. Tillsätt oljan i en fin stråle och fortsätt att vispa på samma sätt när man gör majonnäs tills såsen tjocknar. Tillsätt parmesan och smaka av med salt och peppar.

Caesar salad

It looks like summer out there, but it is freezing cold, windy and rainy. In addition, I still wait on the details of the interviews that should be done this week so I might just as well sit down and blog about a salad we made when it was a little warmer and more pleasant. I am not at all eager to eat cold sandwiches or salads when it is cold, I would rather have a soup, an omelette or grilled sandwiches. Tonight we will make hot sandwiches with some leftovers (two pork chops from the freezer), a sauce of onions, chanterelles, cream and cheese. I might make a salad and green beans with butter as well. I might even bake bread if I have time.

The other day we had a lot of different salads in the fridge and although one should have romaine lettuce for a classic Caesar salad we decided to do our own version instead. Various salads, grilled chicken, grilled bacon and fried croutons were included. And so our favorite sauce, a classic Caesar mayonnaise. Some people even use Worcestershire for the sauce, we don´t.

Caesar Mayonnaise

3 egg yolks
1 tablespoon Dijon mustard
3 tablespoons lemon juice
1 tbsp white wine vinegar
2 pressed garlic cloves
2 tablespoons finely grated Parmesan
4 finely chopped anchovies
½ tsp salt
black pepper
5 dl canola oil

Mix together the egg yolks, chopped anchovies, garlic cloves, vinegar, mustard and lemon juice. Add the oil in a fine stream and continue to whisk the same way when making mayonnaise until the sauce thickens. Add the Parmesan and season with salt and pepper.

Caesarsalaatti

Ulkona kyllä näyttää kesältä, mutta siellä on kylmää, sateista ja tuulista. Lisäksi odotan vielä yksityiskohtia tällä viikolla tehtävistä haastatteluista joten voin yhtä hyvin istua ja blogata salaatista, jonka teimme kun oli lämpimämpää. En ole kovinkaan innokas salaatin- tai voileipien syöjä jos on kylmä, tällä ilmalla syön mieluummin keittoa, munakasta tai lämpimiä voileipiä. Tänään syömmekin lämpimiä voileipiä joissa on tähteitä (kaksi porsaankyljyksiä pakastimesta), kantarelleja, sipulia, kermaa ja juustoa. Ehä kuitenkin vielä vähän vihreää salaattia ja vihreitä papuja. Ajattelin leipoa myös leipää jos ehdin, kyllästyn ostoleivän makuun aika usein.

Muutama päivä sitten meillä oli paljon erilaisia salaatteja jääkaapissa ja vaikka Caesarsalaattiin kuuluukin käyttää roomansalaattia päätimme tehdä oman versiomme. Erilaisia salaatteja, grillattua kanaa, grillattua pekonia ja paistettua krutonkeja. Ja sitten suosikkikastikkeemme eli klassinen Caesarmajoneesi. Jotkut käyttävät kastikkeeseen myös Worcestershirekastiketta, me emme.

Caesarmajoneesi

3 keltuaista
1 rkl Dijon sinappia
3 rkl sitruunamehua
1 rkl valkoviinietikkaa
2 puristettua valkosipulin kynttä
2 rkl hienoksi raastettua parmesaania
4 hienonnettuna sardellia
½ tl suolaa
mustapippuria
5 dl rapsiöljyä

Sekoita keltuaiset, hienoksi hakatut sardellit, valkosipulinkynnet, viinietikka, sinappi ja sitruunamehu. Lisää öljy tasaisena, ohuena nauhana koko ajan vispaten (tämä kastike tehdään samalla tavalla kuin majoneesi) kunnes kastike sakenee. Lisää parmesaani ja mausta suolalla ja pippurilla.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.