Lax & dillstuvad potatis, salmon & dill potatoes, lohta ja tilliperunoita

Lax & dillstuvad potatis, salmon & dill potatoes, lohta ja tilliperunoita
Lax & dillstuvad potatis, salmon & dill potatoes, lohta ja tilliperunoita
Åbo, Turku/Finland
Åbo, Turku/Finland

 

Dillstuvad potatis

Idag hade jag tänkt åka till den lilla italienska delikatessbutiken i stan och köpa Manitoba mjöl. Jag har nämligen länge velat baka brödet som serveras på Prinsen och även ett annat bröd som serveras på Rolf´s kök i Stockholm. Jag har båda recept men har inte hittat mjölet någonstans i det här landet, därför har det inte blivit av. Och inte blev det av idag heller då det blev så mycket att göra att jag aldrig hann ta mig till stan och butiken stänger redan klockan fem. Jag gör ett nytt försök imorgon istället.

Här har ni ett recept på en gammal svensk klassiker, dillstuvad potatis som vi åt med med lax häromdagen. Jag gjorde laxbitarna lite lyxigare med en blandning av färskost, grädde, crab sticks, dill, salt och peppar och några jätteräkor. Testa !

600 g fast potatis
6 dl mjölk
1 msk smör
3 msk vetemjöl
salt
vitpeppar
1 msk skånsk senap (den här går bra)
1 knippe dill

Skala potatisen och skär den i mindre bitar (små kuber är godast tycker jag). Koka potatisen i saltat vatten tills den är klar. Koka upp mjölken i en kastrull. Smält smöret i en annan kastrull och tillsätt vetemjölet. Vispa hop ordentligt. Tillsätt mjölken under ständig vispning, fortsätt att vispa och koka på låg värme i 15 minuter. Smaka av såsen med salt och vitpeppar. Finhacka dillen och tillsätt den i såsen, tillsätt senap. Tillsätt de kokta potatistärningarna.

Dill potatoes

Today I had planned to go to the small Italian deli in town and buy some Manitoba flour. I have wanted to bake the bread served at Prinsen and also another bread served on Rolf’s kök in Stockholm for a long time. I have two recipes but I have not found the Manitoba flour anywhere in this country, so I have not baked any of them. Today, I did not get there either as there was so much to do that I never had time to drive to town and the shop closes at five. I will try again tomorrow instead.

Here is a recipe for an old Swedish classic, dill potatoes we that we ate with salmon the other day. I made the salmon a bit more luxurious with a mixture of cottage cheese, cream, crab sticks, dill, salt and pepper and a few giant prawns. Test!

600 g firm potatoes
6 dl milk
1 tablespoon butter
3 tablespoons flour
salt
white pepper
1 tablespoon mustard (this one is nice)
1 bunch dill

Peel the potatoes and cut into small pieces (small cubes taste best in my opinion). Boil the potatoes in salted water until done. Boil the milk in a saucepan. Melt the butter in another saucepan and add the flour. Beat together properly. Add the milk constantly whisking, continue to whisk and cook on low heat for 15 minutes. Season the sauce with salt and white pepper. Finely chop the dill and add it to the sauce, add the mustard. Add the cooked potato cubes.

Tilliperunoita

Tänään minun oli tarkoitus käydä pienessä italialaisessa herkkukaupassa kaupungillaa ja ostaa Manitoba-jauhoja. Olen jo pitkään halunnut leipoa kahden tukholmalaisravintolan eli ravintola Prinsenin tarjoilemaa leipää sekä Rolf´s kökin leipää. Minulla on kaksi reseptiä, mutta koska en ole löytänyt Manitoba-jauhoja mistään niin leipominen on jäänyt. Ja niinhän se jäi tänäänkin, koska en töiltäni ehtinyt kaupunkiin ollenkaan ja kauppakin menee kiinni jo viideltä. Yritän huomenna uudestaan .

Tässä on klassisen ruotsalaisruoan eli tilliperunoiden resepti. Söimme niitä paistetun lohen kanssa yhtenä päivänä. Maustoin lohipalat tahnalla, jossa oli tuorejuustoa, kermaa, raputikkuja, tilliä, suolaa ja pippuria sekä muutama jättikatkarapu. Kokeile !

600 g kiinteitä perunoita
6 dl maitoa
1 rkl voita
3 rkl jauhoja
suolaa
valkopippuria
1 rkl sinappia (mieluiten skoonelaista)
1 nippu tilliä

Kuori perunat ja leikkaa ne pienemmiksi paloiksi (pienissä kuutioissa on mielestäni paras maku). Keitä perunat suolalla maustetussa vedessä kypsäksi. Kiehauta maito kattilassa. Sulata voi toisessa kattilassa ja lisää jauhot. Vispaa kunnolla. Lisää maito voijauhoseokseen jatkuvasti vatkaten, jatka vatkaamista ja keitä miedolla lämmöllä 15 minuuttia. Mausta kastike suolalla ja valkopippurilla. Hienonna tilli ja lisää se kastikkeeseen, lisää myös sinappi. Lisää keitetyt perunakuutiot.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.