Potatisstekt torsk, cod with fried potatoes, perunapaistettu turska

Potatisstekt torsk, cod with fried potatoes, perunapaistettu turska
Potatisstekt torsk, cod with fried potatoes, perunapaistettu turska
Houtskär/Houtskari/Finland
Houtskär/Houtskari/Finland
Nagu/Nauvo/Finland
Nagu/Nauvo/Finland
Höst, autumn, syksy
Höst, autumn, syksy

Potatisstekt torsk

Det är ytterligare en fantastisk dag. Imorse var det så där härligt krispigt och skulle jag har varit tvungen att åka iväg så hade jag fått skrapa bilrutorna. Nu har jag dock kontorsdag och behövde inte åka iväg. WHO har ju nu slagits larm om att kött är cancerframkallande men åter igen så undrar jag, som så ofta med sådan här undersökningar, hur mycket ska man äta för att det på riktigt ska vara farligt ? Även om Finland inte ens är nämnd i den här artikeln så borde vi ju äta mindre kött så idag får det bli ett fiskrecept. För övrigt blev jag genast sugen på att åka till Kazakstan, undrar vad de äter för mat där.

Det här receptet kommer från boken PA & Co, mer än en kokbok. Jag blir alltid lite fyll i skratt på grund av namnet på restaurangen, pa på finska betyder nämligen att man har inga pengar alls. Men tanke på att det är en av Stockholms populäraste restauranger så har de nog pengar i alla fall. Jag jobbade länge på Riddargatan men vågade faktiskt aldrig gå in där, det var bara kändisar som satt där under den tiden. Jag kände mig helt enkelt tillräckligt ”fashionabel” för att gå in där fast det var ju dumt tänkt, jag missade en massa goda middagar bara. Den här rätten går fort att laga och är supergod, påminner lite om Janssons frestelse i smaken. Men godare.

600-800 g torskfilé (fyra bitar)
2 bakpotatisar
olja och smr
salt och vitpeppar
4 dl grädde
2 finhackade schalottenlökar
3-5 finhackade anjovisfiléer
grovhackad dill och citron

Riv potatisen på den grova sidan av rivjärnet. Lägg potatisen som ett lock på varje fiskbit. Stek med potatisen neråt på medelhög värme tills den är gyllenbrun. Vänd på fisken och stek ytterliga någon minut på fisksidan. Fräs löken i smör utan att den får färg. Slå på grädden och koka ned till hälften. Tillsätt anjovis och dill. Smaka av med salt och peppar. Garnera med dill och citron.

Cod with fried potatoes

Today is another amazing day. This morning it was delightfully crunchy, and if I would have had to drive some place I would have had to scrape the car windows. However, it´s an ordinary day at office and stayed at home. WHO has now warned that meat is carcinogenic but I just wonder again, as so often with this kind of research, how much is one supposed to eat before it gets dangerous? Although Finland is not even mentioned in this article we should of course all eat less meat so today it will be a fish recipe. This article made me sort of curious and I would love to travel to Kazakhstan to see what they eat for food there.

This recipe comes from PA & Co, more than a cookbook-book. The restaurant´s name amuses me as in Finnish PA means that one has no money at all. But given that to the fact that this is one of Stockholm’s most popular restaurants, they are probably not pa at all. I worked a long time on the same street but never actually dared to go in there, it was just celebrities who sat there during that time. I felt simply not enough ”fashionable” to go in there which was a stupid thought, I missed a lot of good dinners. This dish is quick to prepare and are delicious, somewhat reminding of the taste of Jansson’s temptation. But even tastier.

600-800 g of cod fillet (four pieces)
2 jacket potatoes
oil and butter
salt and white pepper
4 dl cream
2 finely chopped shallots
3-5 finely chopped anchovy fillets
chopped dill and lemon

Grate the potatoes on the coarse side of the grater. Add the potatoes as a lid on each piece of fish. Fry the potatoes on medium heat until golden brown. Turn the fish side down and fry a few more minutes. Fry the onion in butter. Add the cream and boil down to half amount. Add the anchovies and dill. Season with salt and pepper. Garnish with dill and lemon.

Perunapaistettua turskaa

Tänään on taas aivan fantastisen kaunis syyspäivä. Tämä aamu oli jo syksyisen rapea ja jos olisin joutunut lähtemään johonkin aamulla ikkunat olisi pitänyt rapata. Tänään oli kuitenkin konttoripäivä, eikä minun tarvinnut lähteä mihinkään heti aamusta. WHO on nyt varoittanut, että liha ja leikkeleet aiheuttavat syöpää, mutta ihmettelen jälleen kerran niin kuin usein tällaisten tutkimusten yhteydessä, että minten paljon sitä lihaa oikeastaan pitää syödä ennen kuin se on vaarallista? Suomeahan ei esimerkiksi edes mainita tässä artikkelissa, mutta koska meidän kaikkien pitäisi syödä vähemmän lihaaa on tänään vuorossa kalaresepti. Jutusta tuli kyllä heti mieleen, että olisi kiva käydä Kazakstanissa katsomassa mitä siellä syödään.

Tämä resepti on peräisin PA & Co :n enemmän kuin keittokirja-kirjasta. Ravintolan nimi naurattaa aina vähän, kun se kerran suomeksi tarkoittaa persaukista. Kyseessä on kuitenkin yksi Tukholman suosituimmista ravintoloista, en usko että kärsivät rahapulasta. Olin aikoinaa töissä samalla kadulla, mutta en koskaan uskaltanut sisään, koska siellä ainakin tuolloin istui vain julkkiksia. En tuntenut itseäni tarpeeksi ”muodikkaksi”, mutta se oli typerä ajatus, moni hyvä illallinen jäi syömättä. Tämä ruokalaji on nopea valmistaa ja todella hyvää, makumaailma muistuttaa hieman Janssonin kiusausta. Tämä on kuitenkin maukkaampia.

600-800 g turskafilettä (neljä kappaletta)
2 uuniperunaa
öljyä ja voita
suolaa ja valkopippuria
4 dl kerma
2 hienonnettua salottisipulia
3-5 hienonnettua anjovisfilettä
hienonnettu tilliä ja sitruuna

Raasta perunat raastimen karkeimmalla puolella. Lisää perunat kansiksi kalapalojen päälle. Paista kalat perunapuoli alaspäin keskilämmöllä kunnes ne ovat kullanruskeita ja rapeita. Käännä kalapuoli paistumaan ja ja paista vielä muutama minuutti. Kuullota sipuli voissa, lisää kerma. Keitä kunnes kermaa on noin puolet alkuperäisestä määrästä. Lisää anjovis ja tilli. Mausta suolalla ja pippurilla. Koristele tillillä ja sitruunalla.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.