Blodplättar med lingonsylt, blood pancakes with lingonberry jam, verilätyt ja puolukkahillo

Blodplättar och lingonsylt, blood pancakes with lingonberry jam, verilätyt ja puolukkahillo
Blodplättar och lingonsylt, blood pancakes with lingonberry jam, verilätyt ja puolukkahillo
Blodplättar (smet), blood pancakes (batter), verilätyt (taikina)
Blodplättar (smet), blood pancakes (batter), verilätyt (taikina)
Turku/Åbo
Turku/Åbo
Turku/Åbo
Turku/Åbo

 

Blodplättar

Ibland slår nostalgin till. Jag stod i butiken och funderade på vad jag skulle laga när jag fick syn på dessa, Då var ju bara tvungen att gå och kolla om det fanns nötblod i frysen. Det fanns det, två flaskor och jag tog den ena samtidigt som jag funderade på om det här är ytterligare en rätt som snart kommer att falla i glömska. Det kanske är bra att folk köper blodplättar åtminstone som prefabrikat men ärligt talat så är det här inte svårare än att steka vanliga plättar. Jag minns när min mamma stekte blodplättar, de var krispiga och goda. Igår valde jag dessutom att ta en gjutjärnspanna med plats för sju små plättar åt gången. Plättarna blev hur bra som helst. Lingonsylt till är ett absolut måste.

Och på väderfronten ? Se själva, solen försökte titta fram idag men det gick så där. Åtminstone just då när jag var ute. Men det har i alla fall inte regnat och det får man vara glad för. Jag hann med att putsa fönstren i båda barnrummen så nu får det vara färdigtstädat. Fast nu blev jag ju sugen på söta plättar också, jag ska testa dessa nästa gång.

5 dl nötblod
5 dl öl, mineralvatten eller vatten
2-3 dl rågmjöl
1-2 lökar
2 ägg
1,5 tsk salt
1 tsk vitpeppar
1 tsk dragon
smör

Blanda ihop blod, vätskan (jag tog mineralvatten) och mjölet (jag tog 3 deciliter). Låt svälla en stund. Finhacka löken (jag tog en stor) och stek den i smör. Tillsätt kryddor, ägg och den stekta löken i smeten. Stek i smör precis som vanliga plättar. Servera med lingonsylt.

200 g lingon
10 ml vatten
100 g socker

Koka lingon och vatten i 10 minuter. Tillsätt socker och rör om tills sockret har smält. Man behöver inte använda syltsocker då det finns tillräckligt med pektin i lingonen. Låt svalna ordentligt, syltet ska vara kallt.

Blood pancakes

Sometimes one is just hit by nostalgia. I stood in the store and thought about what I would cook when I saw these, then I just had to go and check if there was on there were blood in the freezer. It was there, but only two bottles and I took the other one while I wondered if this is another dish that will soon be forgotten. Maybe it’s good that people buy readymade pancakes but honestly, this is no more difficult than usual pancakes. I remember when my mother fried blood pancakes, they were so crispy and good. Yesterday, I chose to take a pan with space for seven small pancakes at a time. The pancakes were just fine. Lingonberry jam to is an absolute must.

And on the weather front? See yourselves, the sun was trying to look up today but it did not go so well. At least at the time when I was out there. But it is not raining and one has to be happy for it. I had time to clean the windows in both children’s rooms, so now I am done cleaning. After the blood pancakes I got cravings for sweet pancakes as well so I will test these next.

5 dl of blood (beef)
5 dl beer, mineral water or water
2-3 dl rye flour
1-2 onions
2 eggs
1,5 tsp salt
1 teaspoon white pepper
1 teaspoon tarragon
butter

Mix together blood, the liquid (I took mineral water) and flour (I took 3 deciliters). Let swell for a while. Finely chop the onion (I took a big one) and fry in butter. Add spices, eggs and the fried onion in batter. Fry in butter just like regular pancakes. Serve with lingonberry jam.

200 g of lingonberry
10 ml water
100 g sugar

Boil lingonberries and water in 10 minutes. Add sugar and stir until the sugar is melted. You do not have to use jam sugar as there is enough pectin in the lingonberries. Let cool thoroughly, the jam needs to be cold.

Verilätyt

Joskus sitä vain tulee nostagiseksi. Seisoin kaupassa ja ihmettelin, että mitä tänään syödään kuin näin nämä, sitten olikin pakko mennä tarkistamaan, että oliko pakkasessa naudanverta. Olihan siellä, kokonaista kaksi pulloa, joista minä otin toisen, Jäin pohtimaan, että onkohan tämäkin yksi niistä klassisita ruokalajeista, jotka kohta jäävät unholaan. Ehkäpä on ihan hyvä, että niitä on tarjolla ainakin eineksinä. Rehellisesti sanottuna näiden tekeminen itse on kuitenkin aivan yhtä helppoa kuin tavallisten lättyjen tekeminen. Muistan, kun äitini paistoi verilättyjä, ne olivat aina niin rapeita ja hyviä. Eilen päätin käyttää valurautapannua, johon mahtuu seitsemän pientä lättyä kerrallaan. Lätyt onnistuivat hienosti. Puolukkahillo on ihan pakko olla lisukkeena. .

Entäpä sää ? Katso kuvia, aurinko yritti tänään tirkistää esiin, mutta minä näin siitä vain häivähdyksen kun kävin ulkona. No, eipä ainakaan satanut ja siitä vähästä pitää olla kiitollinen. Ehdin pestä molempien lasten huoneiden ikkunat, nyt en enää pese muita. Verilättyjen jälkeen alkoi tehdä mieli makeita lättyjä, seuraavaksi aion kokeilla näitä.

5 dl naudan verta
5 dl olutta, mineraalivettä tai vettä
2-3 dl ruisjauhoja
1-2 sipulia
2 kananmunaa
1,5 tl suolaa
1 tl valkopippuria
1 tl rakuunaa
voita

Sekoita veri, neste (minä käytin mineraalivettä) ja jauhot (otin 3 dl). Anna taikinan turvota hetki. Hienonna sipuli (otin yhden ison) ja paista se voissa. Lisää mausteet, kananmunat ja paistettu sipuli taikinaan. Paista voissa ihan niinkuin tavalliset lätytkin. Tarjoile puolukkahillon kanssa.

200 g puolukkaa
10 ml vettä
100 g sokeria

Kiehauta puolukat ja vesi, keitä 10 minuuttia. Lisää sokeri ja sekoita kunnes sokeri on sulanut. Hilloon ei tarvitse käyttää hillosokeria, koska puolukoissa on tarpeeksi pektiiniä. Anna jäähtyä, hillon pitää olla kylmää.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.