Potatisvåfflor, potato waffles, perunavohvelit

on
Potatisvåfflor, potato waffles, perunavohvelit
Potatisvåfflor, potato waffles, perunavohvelit

 

Korpo, Korppoo
Korpo, Korppoo

 

Nagu, Nauvo
Nagu, Nauvo

Potatisvåfflor

Jag såg det här receptet rulla förbi på Twitter. I samma stund kom jag ihåg att vi hade lite överbliven potatismos i kylen och bestämde mig för att testa detta. Ibland gör vi salta våfflor på vanlig våffeldeg, lämnar bort socker och tillsätter lite örter och mer salt bara. De är rätt goda med till exempel gravad lax och det köpte jag igår också, det blev våfflor, gravad lax och uppvispad smetana med lite citronsaft och rivet citronskal i. Alla var så hungriga att jag glömde ta bild på den färdiga våfflan så ni får nöja er med den här uppe. (Ber om ursäkt för den hemska bilden).

Annars rullar hösten på, det är rätt kyligt (bara +6 grader på dagarna) och fortfarande väldigt torrt. Min man lagade Biff Rydberg (recept här) häromdagen och sonen misstog den rivna pepparroten för parmesan. Insåg inte sitt misstag innan det var för sent. Vi har även lagat sushi (ringrostigt, det var länge sedan sist) och Spaghetti Carbonara.

4 dl potatismos
1 dl vetemjöl
2 ägg
2 matskedar olivolja
1 dl mjölk
½ tsk bakpulver
¼ tsk bikarbonat
¼ tsk salt

Sätt på våffeljärnet. Blanda ihop alla ingredienser och låt svälla en stund. Pensla våffeljärnet med lite smör eller olja och grädda våfflorna tills de är gyllenbruna.

Potato Waffles

The day before yesterday I saw this recipe roll past on Twitter. At that moment I remembered that we had some leftover mashed potatoes in the fridge and decided to test this. Sometimes we make savory waffles out of regular batter for waffles, leaving off the sugar and adding some herbs and more salt. They are rather good with gravlax (salmon) and I bought it yesterday, too. We had potato waffles, salmon and whipped sour cream with added lemon juice and lemon zest. Everyone was so hungry that I forgot to take a photo of the finished waffle so you will have to do with the one cooking. (Sorry about the hideous photo).

Otherwise the autumn continues as usual, it’s rather chilly (only +6 degrees during the day) and still very dry. My husband cooked Beef Rydberg (recipe here) the other day and our son mistook the grated horseradish for grated Parmesan. He did not realize his mistake until it was too late. We also made sushi (in a rusty way, it was a long time since last time), Spaghetti Carbonara (an old favourite during the week) and I baked Finnish butter buns, inspired by a request on Facebook. However, I probably used too much flour because the buns were a bit harsh. The children thought they tasted mostly like a mix of the usual rolls and croissants and ate them with even more butter. I will simply continue to look for the perfect recipe.

4 dl mashed potatoes
1 dl flour
2 eggs
2 tablespoons olive oil
1 dl milk
½ teaspoon baking powder
¼ teaspoon baking soda
¼ teaspoon salt

Heat the waffle iron to it’s highest setting. In a large bowl, mix together the potatoes, flour, egg, oil, milk, baking powder, baking soda and salt. Ideally, the potato batter will be a soft and sticky dough. Place a scoop right in the center of your very hot waffle maker and close the lid. Cook for a few minutes until crisp on the outside, about 3 to 4 minutes. Repeat with remaining potatoes.

Perunavohvelit

Näin tämän reseptin sattumalta Twitterissä. Samalla muistin, että meillä oli perunamuusin tähteitä jääkaapissa ja päätti kokeilla tätä reseptiä. Teemme muutoinkin suolaisia vohveleita aika usein, perusreseptistä jätetään sokeri pois ja lisätään tuoreita yrttejä ja suolaa. Ne ovat ihania graavilohen kanssa ja sitä ostin eilenkin. Söimme perunavohveleita, graavilohta ja vaahdotettua smetanaa, joka oli maustettu sitruunamehulla ja raastetulla sitruunankuorella. Meillä oli vain niin nälkä, että unohdin ottaa kuvan valmiista annoksesta. Joudutte tyytymään paistumassa olevaan vohveliin. (Kuva on kamala, olen pahoillani).

Muuten syksyllä jatkuu tavalliseen tapaan, nyt onkin jo melko kylmä (vain +6 astetta päiväsaikaan) ja edelleen hyvin kuivaa. Mieheni teki viikonloppuna Biff Rydbergiä (resepti tässä) ja poikamme erehtyi luulemaan raastettua piparjuurta raastetuksi parmesaaniksi. Eikä tietenkään tajunnut virhettään ennen kuin oli liian myöhäistä. Teimme myös sushia (taidot ruosteessa, siitä on pitkä aika kun teimme sitä kotona ), Spaghetti Carbonaraa  (vanha arkisuosikki) ja leivoin myös Facebook -pyynnnön inspiroimana suomalaisia voipullia. Käytin kuitenkin varmasti liikaa jauhoja, lopputulos kun oli vähän tönkkö. Lasten mielestä ne maistuivat enimmäkseen tavallisten sämpylöiden ja voisarvien sekoitukselta ja laittoivat niiden päälle vielä enemmän voita. Pitänee etsiä täydellinen resepti.

4 dl perunamuusia
1 dl jauhoja
2 munaa
2 rkl oliiviöljyä
1 dl maitoa
½ tl leivinjauhetta
¼ tl ruokasoodaa
¼ tl suolaa

Kuumenna vohvelirauta kuumaksi. Sekoita ainekset eli perunamuusi, jauhot, muna, öljy, maito, leivinjauhe, sooda ja suola kulhossa. Anna turvota muutama minuutti, koostumuksen pitäisi olla pehmeän tahmainen. Paista taikinasta rapeita, kullanvärisiä vohveleita.


 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.