Lingongröt, Lingonberry porridge, puolukkapuuro

Lingon, lingonberries, puolukat
Lingon, lingonberries, puolukat

 

Forest, skog, metsä
Forest, skog, metsä
Gömda skatter, hidden treasures, piilotetut aarteet
Gömda skatter, hidden treasures, piilotetut aarteet

 

I skogen, in the forest, metsässä
I skogen, in the forest, metsässä

Lingongröt

Veckan har varit ganska stressig med svampplockning, jobb, arbetsresor och allt det andra (läs: hushållet). Men så är det antagligen för oss alla. Idag är det äntligen fredag och jag ser verkligen framemot en ledig helg. Egentligen så är det så pass fint väder också att man kunde gott och väl ta och grilla lite smarriga saker. Lutar åt att vi ska grilla lamm, tror jag.

Nu börjar emellertid även lingonen vara klara för plockning. Vi brukar plocka en hel del, dels för att vi lagar lingonsylt och på vintern är det trevligt med rårörda lingon också. Men nu ska ni få ett recept som var en höjdpunkt i min barndom. När man kom från skolan och såg att mamma hade lagat en stor skål med klappgröt var lyckan total. Klappgröt vet jag att folk känner till i norra Sverige men hur är det med Stockholmsområdet ? Och om jag inte minns helt fel så var det nog ingen som lagade det här i Uppsala heller ? Testa, billiga ingredienser och nollmöjlighet att misslyckas.

Klappagröt

7 dl vatten
4 dl lingon
1 dl socker
¼ tsk salt
1 ¼ dl mannagryn

Koka upp vatten och lingon i 5 minuter (längre om de är färska). Tillsätt socker och salt. Sila vätskan om du inte vill ha bärskalen med (gröten blir mer fluffig om du silar vätskan). Låt svalna ordentligt. Vispa upp till fluffig lingongröt med elvisp. Njut kall med kall mjölk och socker på.

Lingonberry porridge

This week has been pretty stressful with penny buns, business trips, work, and everything else (read: household). But it’s probably the same for all of us. Today, it’s finally Friday and I’m really looking forward to a free weekend. Actually, it’s so nice weather that we could well take and grill some yummy things. I´m thinking about lamb.

Now, however, even the lingonberries begin to be ready for picking. We usually pick a lot, partly because we make lingonberry jam ourselves and in winter it is nice with fresh lingonberries with sugar too. But now You will get a recipe that was one of the highlights of my childhood. When the I came home from school and saw that mom had prepared a large bowl of lingonberry porridge I was happy. Lingonberry porridge, I know that people in northern Sweden make it but what about the Stockholm area? And if I’m not wrong, there was no one who cooked it in Uppsala, either? Test, cheap ingredients and zero possibility of failure.

Lingonberry porridge

7 dl water
4 dl lingonberries
1 dl sugar
¼ teaspoon salt
1 ¼ dl semolina

Boil water and lingonberries in 5 minutes (longer if they are fresh from the forest). Add sugar and salt. Filter the liquid if you do not want the ”shells” with (porridge becomes more fluffy if you filter the liquid). Allow to cool thoroughly. Whip up to fluffy lingonberry porridge with electric mixer. Enjoy cold with cold milk and sugar.

Puolukkapuuro

Viikko on ollut aika stressaavaa, sienireissuja, työmatkoja, töitä ja kaikkea muuta (lue: huusholli). Mutta sellaista se varmaan on meillä kaikilla. Tänään on vihdoinkin perjantai ja odotan innolla vapaata viikonloppua. Oikeastaan on niin kiva sää, että voisi vielä hyvin grillata jotakin maukasta. Luulenpa, että grillaamme tällä kertaa lammasta.

Puolukat alkavat olla sopivan kypsiä poimittaviksi. Meillä on tapana poimia niitä paljon, osittain koska teemme omaa puolukkahilloa ja talvella käytämme paljon raakasokeroituja puolukoita. Mutta tässä tulee resepti, joka oli vähän niinkuin lapsuuteni kohokohta. Voi sitä onnea kun tuli kotiin koulusta, ja näki, että äiti oli tehnyt suuren kulhollisen vispipuuroa. Vispipuuroa tehdään kyllä Pohjois-Ruotsissa, mutta entäpä Tukholman alueella? Ja en ainakaan muista ketään Uppsalassa, joka sitä olisi tehnyt ? Kokeile ihmeessä, raaka-aineet ovat halpoja ja epäonnistumisen mahdollisuus olematon.

Vispipuuro (lappapuuro)

7 dl vettä
4 dl puolukoita
1 dl sokeria
¼ tl suolaa
1 ¼ dl mannasuurimoita

Kiehauta vettä ja puolukoita 5 minuuttia (pidempään, jos marjat ovat ttuoreita). Lisää sokeri ja suola. Siivilöi neste jos et halua puolukankuoria puuroon (puurosta tulee kuohkeampi jos siivilöit nesteen). Anna jäähtyä. Vatkaa vispipuuro kuohkeaksi sähkövatkaimella. Nauti kylmänä kylmän maidon ja sokerin kanssa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.