Klassisk choucroute, classic choucroute, klassinen choucroute

Choucroute
Choucroute

 

 

En klassisk choucroute

Idag är den första dagen som har varit helt igenom grå och dimmig. Med lite ihärdigt regn emellan. Men det gör ju ingenting när man sitter inomhus och jobbar. Och just när det är sådant här väder så börjar plötsligt bli mycket mer sugen på salt och fett. Och en massa annat gott.

Det här är en klassiker som figurerar ganska ofta hos oss, dels för att den är tacksam att laga för många människor men kanske framför allt för att vi alla gillar surkål, även barnen. Surkål har vi ibland med hot dogs och ibland lagar vi kyckling med potatis och surkål. Men den här klassiska varianten har vi lagat med goda korvar från Lidl, de passar liksom väldigt bra in i den här rätten. Prova till exempel deras Original Nürnberger wurst, min favoritkorv genom tiderna. Läs mera om choucroute här.

Choucroute garnie

8 olika korvar

en bit rökt sidfläsk

8 potatisar

en burk surkål

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

1 tsk kummin

3 dl vitt vin

1 lagerblad

salt och peppar

smör

Skala potatisen och och finhacka löken. Skala och finhacka vitlöksklyftan. Låt surkålen rinna av i ett durkslag. Smält smöret i en kastrull, fräs löken, vitlöken och kummin i det och tillsätt surkålen. Lägg i vin och ett lagerblad, krydda med salt och peppar. Låt allting koka upp och sjud sedan på läg värme i minst en halv timme. Skala och koka potatisen Stek korvarna och den rökta skinkan precis innan servering. Lägg den färdiga surkålen i ett stort fat, lägg korvarna och köttet ovanpå. Lägg potatisen runt om på fatet, dekorera med persilja. Servera med Dijonsenap, cornichoner och syltlök.

A classic choucroute

Today is the first day that has been entirely gray and misty. With some persistent rain in between. But it does nothing when you sit indoors and work. And just when the weather is like this You suddenly start to become much more hungry for salt and fat. And a bunch of other goodies.

This is a classic which figures quite often at our home, partly because it is grateful to cook for many people, but perhaps most of all because we all like sauerkraut, even the children. We have sauerkraut sometimes with hot dogs and sometimes we cook chicken with potatoes and sauerkraut. But we have cooked this classic version with good sausages from Lidl, they fit very nicely with this dish. For example, try their Original Nürnberger Wurst, my favorite sausage of all time. Learn more about choucroute here.

Choucroute garnie

8 different sausages

a piece of smoked pork belly

8 potatoes

a can of sauerkraut

1 onion

1 clove of garlic

1 teaspoon caraway

3 dl white wine

1 bay leaf

salt and pepper

butter

Peel the onion and chop it. Peel and chop the garlic clove. Let sauerkraut drain in a colander. Melt the butter in a saucepan, fry the onion, garlic and caraway in it and add the sauerkraut. Add the wine and a bay leaf, season with salt and pepper. Let everything boil and then simmer on low heat for at least half an hour. Peel and boil the potatoes. Fry the sausages and the smoked ham just before serving. Add the finished sauerkraut in a large dish, add the sausages and meat on top. Place the potatoes around and decorate with parsley. Serve with Dijon mustard, cornichons and pickled onions.

Klassinen choucroute

Tänään on ensimmäinen syyspäivä, joka on ollut täysin harmaa ja sumuinen. Ja tihkusateinen. Mutta ei se haittaa kun istuu sisällä ja tekee töitä. Ja tällaisella ilmalla alkaa tehdä mieli suolaista ja rasvaista ruokaa. Ja kaikenlaisia herkkuja.

Tämä on klassinen ruoka, jota tehdään meillä aika useasti. Osittain siksi, että se on aika kiitollinen tarjottava jos on tulossa vieraita, mutta ehkä ennen kaikkea siksi, että me kaikki pidämme hapankaalista. Lapsetkin. Hapankaalia käytämme myös hodareiden päällä, ja joskus teemme pataa, jossa on sekä perunoita, kanaa, ja hapankaalia. Mutta tämä on siis se klassinen versio, johon sopivat erityisen hyvin Lidlin makkarat. Kokeile esimerkiksi Original Nürnberger Wurstia, se on suosikkimakkarani. Lue lisää choucroutesta täältä.

Choucroute garnie

8 erilaista makkaraa

pala savustettua siankylkeä

8 perunaa

tölkki hapankaalia

1 sipuli

1 valkosipulinkynsi

1 tl kuminaa

3 dl valkoviiniä

1 laakerinlehti

suolaa ja pippuria

voita

Kuori ja hienonna sipuli. Kuori ja hienonna valkosipuli. Valuta hapankaali siivilissä. Sulata voi kattilassa, ja paista sipuli, valkosipuli ja kumina. Lisää hapankaali. Lisää sitten viini ja laakerinlehti, mausta suolalla ja pippurilla. Kiehauta ja anna hautua miedolla lämmöllä vähintään puoli tuntia. Kuori ja keitä perunat. Paista makkarat ja kinkku juuri ennen tarjoilua. Laita valmis hapankaali laakeaan tarjoiluastiaan ja lisää makkarat ja liha päälle. Asettele keitetyt perunat ympärille ja koristele persiljalla. Tarjoile Dijon-sinapin, cornichon-kurkkujen ja hillosipulien kanssa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.