Polarmörker, Polar Night, kaamos

Pepparkakor, gingerbread, piparkakut
Pepparkakor, gingerbread, piparkakut
Turku/Åbo
Turku/Åbo
Turku/Åbo
Turku/Åbo

 

Polarmörker

Det var soligt och vacker idag. Men solen gick upp strax efter nio och ner före halv fyra på eftermiddagen. Nu är det verkligen polarmörker som gäller och jag tycker synd om alla som inte hinner eller kan gå ut medans det är ljust. Vi hann med en kort promenad precis innan solen gick ner. Och nu är det bara nattsvart där ute. Jag minns en gång när vi åkte hit att de utlänningar som sökte sig dit för att jobba ganska ofta knäcktes av just mörkret och åkte hem igen. I norra Finland varar polarmörkret i 51 dagar är det nog tillräckligt för att knäcka mig också. Det finns många olika sätt att bekämpa mörkret, till exempel resa till solen, köpa starkare lampor eller att gå i ljusterapi. Men samtidigt är det rätt mysigt att det är mörkt. Vi brukar vandra på julmarknader (bilder från Åbo), baka pepparkakor (ja, de får se ut hur som helst och receptet hittar ni här), baka julstjärnor (recept hittar ni här och en pedagogisk video här där de görs från scratch. Jag brukar fuska och köpa både färdig deg och färdig plommonsylt, december är oftast så fullbokad att jag varken orkar eller hinner att göra allting själv. Vi dricker en del glögg i december också, enklaste receptet till det är en billig flaska rödvin, en bit kanel, några nejlikor, lite socker och lite citronskal. Mer än så behövs inte. Värm glöggen, men se till att den inte kokar för då försvinner alkoholen. Och det vill vi väl inte ?

Polar Night

It was sunny and beautiful today. But the sun went up just after nine and down before half past three in the afternoon. Now it’s really time for polar night and I feel sorry for all who do not have time or possibility to go out while it’s still light. We had time for a short walk just before the sun went down. And now it’s just pitch black outside. I remember one time when we went to this place and they told us that foreigners who settled there to work quite often felt destroyed by the darkness and went home again. In northern Finland the polar night can last for 51 days, it would probably be enough to destroy me as well. There are many different ways to fight the darkness, such as travel to the sun, buy stronger lights or go to light therapy. But it is right cozy that it is dark as well. We usually go to the Christmas markets (the pictures are from Turku), bake gingerbread (yes, they can look like whatever and the recipe can be found here), bake Christmas stars (recipes can be found here and an educational video here where they are made from scratch. I usually cheat and buy both dough and plum jam, December is usually a busy month and I have neither the energy or time to do everything by myself. We drink some mulled wine in December too, the easiest recipe to the is to buy a bottle of cheap red wine, put in a piece of cinnamon, some cloves, little sugar and little lemon zest. More than that is not necessary. Warm up the mulled wine, but make sure it does not boil because then the alcohol disappears. And that i snot what we want, do we ?

Kaamos

Tänään oli aurinkoista ja kaunista. Aurinko nousee kuitenkin vasta vähän yhdeksän jälkeen ja laskee jo ennen puoli neljää. On kaamoksen aika ja säälin kaikkia, joilla ei ole aikaa tai mahdollisuutta käydä ulkona valoisana aikana. Me ehdimme tehdä lyhyen kävelylenkin juuri ennen kuin aurinko laski. Ulkona on nyt ihan sysimustaa. Muistan kerran kun menimme tänne ja sieltä kerrottiin, että ulkomaalaiset, jotka tulevat Lappiin töihin aika usein masentuvat kaamoksesta ja päättävät palata kotiin. Pohjoisimmassa Suomessa kaamos kestää 51 päivää, se olisi varmaan minullekkin liikaa. On olemassa monia erilaisia tapoja torjua pimeys, kuten lähteä aurinkomatkalle, ostaa vahvempi valoja tai käydä valohoidossa. Välillä on kuitenkin ihan viihtyisääkin, vaikka on pimeää. Meillä on tapana käydä erialisilla joulumarkkinoilla (kuvat Turusta), leipoa piparkakkuja (kyllä, ne saavat näyttää miltä tahansa ja resepti löytyy täältä, paistaa joulutorttuja (resepti löytyy täältä ) ja opetusvideo täällä, jossa ne tehdään alusta asti itse. Mnä ostan useimmiten valmiin taikinan ja valmiin luumuhillon, joulukuussa on yleensä niin kiireistä, että minä en ainakaan ehdi enkä jaksa tehdä ihan kaikkea itse. Joulukuussa juomme myös glögiä, helpoin resepti on halpa pullo punaviiniä, pala kanelia, muutama neilikka, vähän sokeria ja hieman sitruunan kuorta. Enempää ei tarvita. Lämmitä glögi, mutta älä kiehauta, koska silloin alkoholi haihtuu. Ja sitähän me emme halua ?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.