Pizzasallad, pizza salad, pitsasalaatti

Pizzasallad, pizza salad, pitsasalaatti
Pizzasallad, pizza salad, pitsasalaatti

Pizzasallad

Nu är det sådant där trist väder där ute igen. Det är bara grått och trist och ingenting annat. Resten av familjen åker till Lappland på söndag, men jag stannar kvar i det gråa. Men samtidigt hoppas jag på att det blir lite mer ordning på vädret nästa vecka så att man kan få lite sol i alla fall. Vi hade ett par soliga, nästan vårlika dagar häremellan men nu är ”ingenting” -vädret som gäller igen.

Det händer även hos oss att det blir hämtpizza till middag. Men de gångerna (och även de gånger vi själva bakar pizza) försöker jag göra pizzasallad så att det åtminstone känns lite nyttigare än vad det är. Hemligheten med en riktigt god pizzasallad är finstrimlad vitkål (antingen använder hushållsassistent, mandolin, osthyvel eller en vass kniv) och lagom syr blandning av rapsolja, ättika, socker och salt. Lägg den finstrimlade vitkålen i en sil, salta den och lägg på en tyngd, till exempel en skål eller en kastrull med vatten i och vänta tills vitkålen börjar vätska sig. En halv timme är lagom. Blanda ihop rapsolja, ättika, socker och salt i ett glas och smaka dig fram till den syrligheten du tycker bäst om. Man behöver alltså inte koka dressingen. Krydda med svartpeppar och oregano är också gott. Pizzasalladen håller sig dessutom bra i kylen.

Pizza salad

It’s such a boring weather out there again. It’s just gray and gloomy and nothing else. The rest of the family travels to Lapland on Sunday, but I remain in the gray. But at the same time I hope to get some sun in Turku as well. We had a couple of sunny, almost springlike days earlier this week but now we are back to ”nothing” -type of weather again.

It happens that we get a take away pizza for dinner. But those times (and even those times we bake pizza), I try to make pizza salad so that it feels a bit healthier than what it is. The secret to a really good pizza salad is finely sliced cabbage (either using household assistant, mandolin, cheese cutter or a sharp knife) and a good mix of of canola oil, vinegar essence, sugar and salt. Put the cabbage slivers in a strainer, salt them and put on a weight, such as a bowl or a pan of water and wait until the cabbage begins to liquid itself. It takes half an hour. Mix together canola oil, vinegar essence, sugar and salt in a glass and taste to adjust the seasoning. There is no need to boil this dressing. Season with black pepper and oregano if You want to. Pizza salad keeps well in the fridge.

Pitsasalaatti

Nyt on taas todella tylsä ilma. Harmaata ja tylsää eikä mitään muuta. Muu perhe lähtee sunnuntaina Lappiin, mutta minä jään tänne harmaaseen. Toivottavasti aurinko kuitenkin suvaitsee näyttäytyä myös täällä Etelä-Suomessa. Meillä oli tällä viikolla pari oikein kaunista ja aurinkoista, melkein keväistä päivää, mutta nyt olemme taas ”ei mitään” -tilanteessa.

Mekin haemme silloin tällöin pitsoja ja joskus saatamme tilata myös kotiinkuljetuksen. Mutta silloin (ja myös silloin, kun teemme itse pitsaa), yritän tehdä pitsasalaattia, että ateria tuntuisi edes vähän terveellisemmältä. Hyvän pitsasalaatin salaisuus on ohueksi suikaloitu valkokaali (käytä monitoimikoneen terää, mandoliinia, juustohöylää tai terävää veistä) ja sopivasta sekoituksesta rypsiöljyä, etikkaa, sokeria ja suolaa. Laita ohueksi suikaloitu kaali siivilään ja suolaa se. Laita painoksi kulho tai kattila, jossa on vettä ja odota, kunnes kaali alkaa nestetytyä. Puoli tuntia on suunnilleen oikea aika. Sekoita rypsiöljyä, etikkaa, sokeria ja suolaa lasissa ja maistele kastikkeeseen sellainen happamuus, josta pidät eniten. Kastiketta ei tarvitse siis keittää. Mausta mustapippurilla ja oreganolla. Pitsasalaatti säilyy hyvin jääkaapissa.

En kommentar Lägg till din

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.